Europees kampioen veldlopen Robel Fsiha is betrapt op doping. De 23-jarige Zweed is in de aanloop naar het EK veldlopen betrapt op een verboden substantie. Dat heeft de Zweedse atletiekbond, die niet kwijt wil over wel product het gaat, bevestigd op een persconferentie.

Er werden al de nodige vraagtekens geplaatst bij de prestatie van Fsiha in Lissabon, aangezien hij op piste slechts goed was voor 13’49 op 5.000m. Fsiha bleef in Lissabon grote namen zoals Yermaneberhan Crippa en Julien Wanders voor, die naar plaatsen drie en vier liepen. De kans bestaat dus dat Wanders op de groene tafel alsnog een medaille beet heeft.

Fsiha was tot zijn Europese veldlooptitel een kleine garnaal. De Turk Aras Kaya werd tweede in Lissabon en kan dus op papier de Europese veldlooptitel in handen krijgen. Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli werden toen respectievelijk zevende en achtste. Onze landgenoten schuiven dus mogelijk nog een plaatsje op.

De Zweedse atletiekbond wilde op haar persconferentie nog niet kwijt om welke substantie het ging, maar deelde wel dat Fsiha sinds 5 februari een voorlopige schorsing uitzit. Hij is in november betrapt bij een controle buiten competitie in Ethiopië.