Goed nieuws voor de specialisten op de 800m en 1500m die graag het veld induiken: de korte cross op de Structabo CrossCup in Roeselare zal namelijk geen drie kilometer lang zijn, maar wel 1500m. De organisatie hoopt zo meer piste-atleten te lokken, maar wil op termijn ook meer variatie in de afstanden van de korte cross brengen. Ook met het oog op het sturen van een ploeg voor de mixed relays op het EK veldlopen is zo’n nog kortere cross waardevol.

De mannen die op 24 november opteren voor de korte cross tijdens de Structabo CrossCup in Roeselare zullen geen 2.900m afleggen zoals gewoonlijk. Organisator Jos Van Roy heeft namelijk beslist om, met het oog op de mixed relays op het EK veldlopen, de korte cross in te korten tot een slordige 1500m. Daardoor wordt de korte cross in Roeselare nog meer een waardemeter voor de selectiecommissie met het oog een ploeg voor het EK. Vorig jaar werd het Belgische team zevende op het EK in Tilburg. Op termijn zou de korte cross wat meer afstappen van de klassieke afstand van om en bij de drie kilometer.

Isaac Kimeli en Pieter Sisk waren de snelste startlopers op de Structabo CrossCup Relays – Foto: Golazo

“Met het oog op het EK veldlopen is het een leuke nieuwigheid om de atleten in Roeselare een héél korte cross voor te schotelen. Grote namen als Isaac Kimeli en Robin Hendrix hebben al laten vallen dat ze geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het EK met het team op de mixed relays, dus Roeselare lijkt het ideale moment om een soort officieuze selectiecross te houden voor dat team. Het is overigens ook een mooie motivatie voor specialisten van de 800m, zoals bijvoorbeeld de verbazend sterke Pieter Sisk tijdens de Relays bewees, om vaker het veld in te duiken. Het kan het niveau van onze korte cross alleen maar ten goede komen. Ik denk er overigens aan om in de toekomst meer variatie te steken in het aanbod. Afwisselen tussen 1500m en 3.000m lijkt me een aantrekkelijke aanpak om de korte cross in de schijnwerpers te zetten”, aldus Van Roy.

Ook voor de vrouwen zal er een korte cross voorzien worden in Roeselare.