De afgelopen zomer werd één om snel te vergeten voor Sofie Van Accom. De specialiste van de 1500 meter werd midden juli opgenomen in het ziekenhuis met een dubbele longembolie. Het pisteseizoen was dus logischerwijs meteen voorbij voor Van Accom, maar op de CrossCup Relays in Berlare was de atlete wel opnieuw van de partij. “De laatste weken zat alles in een stroomversnelling waardoor ik toch groen licht kreeg om te starten”, vertelde Van Accom.

Net wanneer het zomerseizoen volledig losbarstte, was er op wedstrijd geen spoor meer te bekennen van Sofie Van Accom. De oorzaak? De afstandsloopster werd opgenomen in het ziekenhuis met een dubbele longembolie. Van een verder vervolg van het zomerseizoen was meteen geen sprake. Na zes weken inactiviteit mochten eind augustus de loopschoenen eindelijk opnieuw uit de kast.

Bijna exact twee maanden later stond Van Accom opnieuw aan de start van haar eerste wedstrijd, met een knappe vijfde plaats als resultaat. “Ik ben blij dat ik hier kon staan”, klonk het opgewekt. “Het was afwachten hoe het zou gaan aangezien ik mij twee maanden geleden nog moest beperken tot Start to run. Ondertussen is het volume opgedreven, maar het blijft nog rustig opbouwen. Toch voelde ik dat het de laatste weken steeds beter begon te draaien. Het kriebelde om opnieuw het veld in te duiken, maar Dirk (Engelen, haar trainer; red.) dacht dat het nog te vroeg ging zijn.”

De trainingen net voor de CrossCup Relays konden haar trainer toch van mening doen veranderen. “Plots zat alles in een stroomversnelling waardoor hij groen licht gaf om te starten. Er hingen wel enkele voorwaarden aan vast: ik moest ten volle proberen genieten en niet beginnen vergelijken met anderen”, ging Van Accom verder. Op de vraag of ze er ook effectief van genoten heeft volgde een klaar en duidelijk antwoord. “Absoluut! De volle 100 procent, of zelf meer als dat kon.”

Foto: Peter Wagemans

Ook over haar prestatie kon de atlete, die haar club ACHL aan de vijfde plaats hielp, niet klagen. “Ik heb mijn eigen wedstrijd gelopen. Ondertussen ben ik oud en wijs genoeg om te beseffen dat ik rustig moest starten om dan te zien waar ik zou kunnen uitkomen. Ik ben niet helemaal in het rood gegaan, maar het gevoel zat zeker goed. Dit resultaat is hoopvol voor het verdere verloop van het seizoen. Ik voel dat er progressie in zit.”

Hoe dat verdere verloop van het seizoen er precies uitziet is nog moeilijk te zeggen. Haar passage in Berlare gaf haar echter wel de nodige vertrouwensboost en vooral veel ‘goesting’ in de rest van de winter. “We zullen week na week bekijken hoe het gaat. De CrossCup is altijd leuk, dus als het kan ben ik zeker van de partij. Het valt natuurlijk af te wachten hoe ik van deze wedstrijd recupereer aangezien het de eerste keer is dat ik iets dieper in mijn krachtenarsenaal moest tasten. Als ik er de volgende manches bij ben, dan zal het echter wel met een andere ambitie zijn dan vorig jaar. Ik zal niet starten met het idee te kunnen winnen, maar met het doel om mij te amuseren”, aldus de nummer twee van de CrossCup van vorig jaar.

Wil dat zeggen dat een eventueel uitstapje naar het EK veldlopen met de Mixed Relay-ploeg niet aan de orde is? “Ik ga er niet op rekenen, maar zal er zeker geen nee tegen zeggen als ik de kans krijg. Het zou mooi zijn om daar net als vorig jaar te mogen starten”, besloot Van Accom.