Tegelijkertijd met de zevenkamp vindt vandaag en morgen in Doha ook de tienkamp plaats. Thomas Van der Plaetsen verdedigt de Belgische eer en hoopt op een persoonlijke record. Dan moet zijn hamstring het wel houden. Bij Atletieknieuws zit u op de eerste rij om de tienkamp te volgen via live-updates en onze scoreprojectie onderaan dit artikel.

22u15: In het afsluitende onderdeel van de dag, de 400 meter, laat Thomas Van der Plaetsen 50″89 optekenen. In Talence in juni was hij nog een seconde sneller, dus daar zal hij niet tevreden mee zijn. Hij sluit de eerste dag af met 218 punten achterstand op zijn persoonlijk record. Zijn hamstring heeft het wel gehouden. Op naar dag twee!

21u35: Zijn 2m08 levert Thomas Van der Plaetsen de derde plaats op, mooi! De Est Maicel Uibo wint met 2m17. In de stand schuift VDP lichtjes op, naar nummer zeventien. Mayer blijft leider met 3.621 punten, maar zijn bonus op de Canadees Warner bedraagt slechts elf punten.

Foto: Bjorn Paree

21u00: Vandaag is 2m11 te hoog gegrepen voor Thomas Van der Plaetsen, het blijft bij 2m08. Na vier onderdelen bedraagt zijn achterstand op schema PR 160 punten, op de olympische limiet kijkt hij tegen een achterstand aan van 178 punten.

20u50: OEF! Het was even bibberen voor Van der Plaetsen, maar hij is over 2m05. Nu mag het gerust wat hoger, zodat hij een sprong in de stand kan maken. Op 2m08 wil het beter lukken, aangezien onze landgenoot nu in zijn tweede poging over de lat zweeft.

20u30: Van der Plaetsen heeft voorlopig alleen maar op 1m99 een geldige poging staan en gokt op 2m05. Na twee foutpogingen moet het beter in zijn derde poging, anders kan hij een degelijk eindtotaal helemaal vergeten.

18u35: De 13m78 levert onze landgenoot de negentiende plaats op. Kevin Mayer wint met een indrukwekkend persoonlijk record van 16m82. In het klassement neemt Mayer voor het eerst de leiding, en er is meer: hij ligt drie punten voor op schema wereldrecord! Van der Plaetsen is 21e.

18u15: De drie pogingen van Van der Plaetsen zitten erop. De tweede is de beste met 13m78, over zijn derde beurt is hij ontgoocheld en daarom stapt hij zelf over de lijn. Die 13m78 is aanzienlijk beter dan in zijn beste tienkamp, en dus maakt hij punten goed, en toch is dit niet de afstand waarvoor VDP gekomen was. Zijn persoonlijk record staat op 14m28. Zijn achterstand op schema PB bedraagt nu 85 punten, die op de Olympische Spelen 103 punten.

Foto: Erik Van Leeuwen

17u55: Het gaat hier vooruit! Ondertussen is het kogelstoten al bezig, maar helaas gaat VDP daar bij zijn eerste poging door op zijn elan van bij het verspringen: X, een ongeldige poging. De kogel landde wel op de 14 meterlijn, veelbelovend voor de resterende twee beurten.

17u15: Van der Plaetsen rondt het verspringen af als vijftiende, in het klassement is hij nu negentiende. De Canadees Pierce Lepage gaat aan de leiding voor zijn landgenoot Damian Warner en de Franse wereldrecordhouder Kevin Mayer.

17u05: Bij de tweede en derde poging in het verspringen komt VDP ver voorbij de lat uit, waardoor ze ongeldig zijn. Hij moet dus vrede nemen met 7m20, de volle 61 centimeter onder zijn persoonlijk record. Zijn achterstand op schema PB bedraagt al 143 punten, die op de Olympische limiet 161. Als we het langs de positieve kant bekijken, stellen we wel vast dat de hamstring het voorlopig houdt. De 100 meter en het verspringen zouden de zwaarste beproeving worden voor die spier, zo zei Van der Plaetsen op voorhand.

16u35: Ondertussen is het verspringen al aan de gang, de eerste poging van Van der Plaetsen is geen overweldigend succes. Hij springt 7m20, terwijl zijn persoonlijk record op 7m81 staat.

15u55: De 100 meter overleven zou een cruciale test worden voor de hamstring van Thomas Van der Plaetsen, en dat lijkt op het eerste zicht gelukt. Hij komt met 11″38 tot op drie honderdsten van zijn seizoensbeste en staat 21e. Opvallend beeld in de snelste reeks: wereldrecordhouder Kevin Mayer uit Frankrijk verbetert meteen zijn persoonlijk record met vijf honderdsten tot 10″50.