Vandaag en morgen is het aan de zevenkampsters om de arena te betreden op het WK in Doha. Ons land is met Noor Vidts, Hanne Maudens en uiteraard Nafi Thiam sterk vertegenwoordigd. Bij Thiam staat haar eigen wereldtitel op het spel waardoor er over heel de wereld over haar schouder zal worden meegekeken. Uiteraard moet u ook bij ons niets missen van haar prestaties dankzij onze live-updates, al zullen we Vidts en Maudens eveneens geen moment uit het oog verliezen. Is Thiam op weg naar haar tweede wereldtitel en misschien wel het Europees record? Kunnen Vidts en Maudens zichzelf overtreffen met nieuwe records? U vindt het allemaal hier terug.

200 meter

21u10: Johnson-Thompson profiteerde opnieuw van een iets mindere beurt van haar grootste rivale. In de laatste reeks snelde zij naar een seizoensbeste van 23”08. Op die manier doet de Britse weer haasje over met Thiam. Het verschil tussen de twee bedraagt 96 punten in het voordeel van Johnson-Thompson. Met een puntentotaal van 4.042 ligt Thiam echter maar viertien punten achter op haar recordschema waardoor we zeker niet kunnen spreken over een slechte dag van haar. Vidts en Maudens bevinden zich op plaatsen dertien en zestien.

20u55: Het afsluitende nummer, de halve baanronde, kende een matige start. In de eerste reeks reageerde Thiam snel op het startschot om vervolgens goed door te trekken. Na een sterke bocht ging Thiam als eerste de rechte lijn in. Ze diepte haar voorsprong verder uit, maar kwam dan ook uit tegen minder sterke atleten. Met 24″60 moet ze heel wat punten inboeten op haar PR van 24″10. Gelukkig maakte Maudens heel wat goed. Zij liep zij aan zij met Vidts maar had op het einde duidelijk de snelste benen. Ze lokte af na een knappe 23″81, een dik persoonlijk record. Vidts liet een degelijk 24″46 noteren.

Kogelstoten

20u00Thiam kan zich niet verbeteren met een laatste poging van 15m08. Johnson-Thompson kan dat wel met 13m86 en daardoor heeft Thiam voor het eerst in jaren niet de voorsprong die ze normaal gezien heeft na het onderdeel. Geen paniek echter, want ze blijft vijf punten beter doen dan haar PR-schema. Vidts noteert een degelijke 13m55, weliswaar meer dan een halve meter onder haar record. Ook Maudens blijft met 13m12 onder haar beste meerkamp. Na drie proeven leidt Thiam met 3.118 punten. Johnson-Thompson volgt op 51 punten. Kan Thiam tijdens de 200m een PR neerzetten om zo op schema te komen voor het Europees record? Vidts verliest een plaatsje in de tussenstand en zakt naar de 14de stek. Maudens blijft voorlopig 19de.

19u35: De eerste poging ligt achter ons. Voor Maudens was dat een ongeldige. Zij heeft dus voorlopig nog geen afstand achter haar naam staan. Vidts liet wel een afstand noteren, maar zal niet helemaal gelukkig geweest zijn toen ze 12m83 zag verschijnen op het scorebord. Thiam schudde daarentegen wel een mooie afstand uit haar sterke armen. Zij bleef met 15m22 amper 19 centimeter onder haar record. Moeilijk begin voor Vidts en Maudens, mooie revanche van Thiam. Op naar meer!

Hoogspringen

18u45: Wat een strijd tussen deze twee tenoren. De foutpoging van de ene wordt telkens genadeloos afgestraft door de andere en omgekeerd. Op 1m98 lijken zowel Thiam als ‘KJT’ heel wat moeilijkheden te kennen. Beiden hebben ze al behoorlijk wat sprongen in de benen waardoor de vermoeidheid toeneemt. Geen van hen slaagt er nog in om over 1m98 te gaan waardoor het bij 1m95 blijft. Thiam schuift zo op van de tiende naar de tweede plaats met 40 punten achterstand op de Britse. In het kogelstoten zou onze landgenote normaal gezien in staat moeten zijn om de leiding over te nemen. Vidts boekt in de totaalstand één plaats en staat nu dertiende. Maudens ging dan weer één plaats achteruit en is negentiende.

18u30: Er zijn nog drie atleten in competitie wanneer de lat op 1m89 wordt gelegd. Naast Thiam zoeken ook Johnson-Thompson en Erica Bougard hogere sferen op. Opvallend was de misser van ‘KJT’ op 1m86, een hoogte waar de regerende wereldkampioene wel in haar eerste poging overging. Op 1m89 werden de rollen omgedraaid. Voorlopig is het de Britse die over de hele lijn de beste indruk geeft. Voor Bougard werd deze hoogte het eindstation waardoor de strijd nu echt kan losbarsten tussen de twee topfavorieten. Wie beschikt er het meest over stalen zenuwen?

18u10: Oef, Thiam geraakt in haar tweede poging wel over 1m83. Toch zat de schrik er even in dat de lat weer tegen de grond zou gaan aangezien Thiam met meer moeite lijkt te springen dan dat we van haar gewend zijn. We gaan echter niet panikeren. In Nafi we trust!

18u05: Helaas, voor Maudens en Vidts zit het hoogspringen erop. Vidts sloot af met een meer dan degelijke laatste poging op 1m80, maar stootte van iets te ver af om de lat nog te kunnen overschrijden. De ontgoocheling was van haar gezicht af te lezen. Bij Maudens verliep het jammer genoeg niet beter. Zij leek niet meer de souplesse terug te vinden waarmee ze voordien naar de lat snelde. Bij haar bleef het bij 1m71. Uit het kamp Thiam kwam verrassend genoeg geen beter nieuws. Zij faalde op haar openingshoogte van 1m83. Gelukkig voor haar heeft zij nog twee pogingen over.

17u55: De twee jongste meerkampsters van het Belgisch trio hebben voor het eerst enkele steken laten vallen. Maudens kon haar na een mislukte poging op 1m71 snel herpakken, maar tikte de lat op 1m74 voorlopig al twee keer omlaag. Bij Vidts ging de rode vlag pas op 1m80 voor het eerst omhoog. Zij heeft momenteel nog één poging over op deze hoogte. Ondertussen loopt Thiam zich stilaan warm. Zij komt op de volgende hoogte in actie.

17u25: Maudens en Vidts zijn goed begonnen aan het hoogspringen, een cruciale discipline voor die eerste aangezien ze daar de laatste competities behoorlijk wat punten liet liggen. Allebei gingen ze in hun eerste poging over hun openingshoogte. Voor Maudens betekende dat 1m65, voor Vidts 1m68. Thiam krijgt nog even rust. Zij begint er pas aan op 1m83.

Foto: Bjorn Paree

100 meter horden

16u25: De tijden van onze Belgen verbleken bij het zien van de tijd van de Amerikaanse Kendell Williams. Zij klokte een ongelofelijke, hou u vast, 12”58. Die tijd betekent een nieuw kampioenschapsrecord. Het mag niet verbazen dat zij meteen aan de leiding gaat. Thiam, Vidts en Maudens bevinden zich momenteel op plaatsen tien, veertien en achttien.

16u20: Nafi Thiam en Noor Vidts gingen beiden in de tweede reeks van start. Terwijl Vidts snel startte, kende Thiam iets meer moeilijkheden om uit de blokken te geraken. Ze hield gelukkig gelijke tred met haar grootste concurrente, de Britse Katarina Johnson-Thompson waardoor er niets aan de hand was. Johnson-Thompson verraste echter met een bijzonder sterk tweede deel waardoor Thiam moest afhaken. De eindtijd van de Britse bedroeg een hele knappe 13″09, goed voor een verbetering van PR met 20 honderdsten. Thiam stelde ook zeker niet teleur met een seizoensbeste van 13″36 maar is wel meteen op achtervolgen aangewezen. Ook Vidts begon goed aan haar eerste discipline. Met 13″58 bleef ze amper zeven honderdsen boven haar recordtijd. Op naar het hoogspringen!

16u10: Dat was even schrikken. Hanne Maudens ging net iets té voortvarend van start tijdens de 100 meter horden. Wellicht nam de stress het even over waardoor ze te vroeg uit de blokken knalde. Gelukkig krijgen meerkampers een herkansing en betekende dit niet meteen diskwalificatie. Op naar de tweede poging waar Maudens wel precies op tijd uit de blokken schoot. Maudens moest al snel veel prijsgeven op de Nederlandse Anouk Vetter die er in de baan naast haar als een raket vandoor ging. Toch vond Maudens knap haar eigen ritme om uiteindelijk als vijfde te finishen in 13″90, meteen een eerste PR!