In onze reeks ‘Vanavond laat in het emiraat’ blikken we elke middag met een atletiekprominent of journalist vooruit op wat er die avond te gebeuren staat op het WK in Doha. Waar kijkt de geïnterviewde naar uit? Durft hij of zij zich aan een gokje te wagen? Vandaag François Gourmet, vroeger bekend als Belgisch recordhouder op de tienkamp maar nu vooral als coach van Belgian Tornados Julien Watrin en Robin Vanderbemden.

Welke onderdelen wil je vanavond absoluut niet missen in Doha?

“Veel, het wordt een topavond. De halve finale van Jonathan Sacoor wordt de moeite, maar natuurlijk ook Nafi Thiam, de tienkamp, Hanne Claes en de finale van de 200 meter met Dina Asher-Smith.”

Heeft de tienkamp nog altijd een speciale plaats in jouw hart?

“Ja, het doet nog altijd deugd om hen bezig te zien. Thomas Van der Plaetsen is een competitiebeest en ik verwacht hem in vorm, maar ik ben wel bang voor zijn fysieke problemen. Het zal daarvan gaan afhangen voor hem. Ik hoop echt dat zijn lichaam het de hele tienkamp houdt.”

Kevin Mayer is natuurlijk ook van de partij. Waar zie je hem uitkomen?

“Het wereldrecord is mogelijk. Hij heeft al ongelofelijke dingen laten zien dit seizoen en blijft maar vooruitgang maken.”

De zevenkamp vindt uitzonderlijk samen met de tienkamp plaats. Gaat Nafi haar titel verlengen? En waar komen Maudens en Vidts uit?

“Natuurlijk kan Nafi winnen. Ze lijkt me in grote vorm en blijft nu al jaren op elk kampioenschap verrassen. Ze is ongelofelijk. Wat de meeste indruk op mij maakt, is niet dat ze één keer hoog scoort, maar dat ze er élke keer staat. Een lange periode op topniveau presteren is echt onwaarschijnlijk moeilijk. Dit jaar heeft ze nauwelijks op speerwerpen kunnen trainen, dus dat blijft wat afwachten, maar voor de rest maak ik me geen zorgen. Nafi is een oorlogsmachine.”

“Voor Hanne en Noor hoop ik dat ze hun persoonlijk record kunnen verbeteren. Ik zie hen top 16 halen en misschien wel top 12.”

Waar moet Nafi de punten gaan halen om het Europees record aan te scherpen?

“Nergens. Haar totaalniveau is voldoende om het te verbeteren. Ze moet gewoon een volledige zevenkamp op haar niveau afwerken, zonder steken te laten vallen. Nu ja, gewoon, dat is héél moeilijk op dit niveau.”

Hebben Sacoor en Claes een kans(je) om zich vanavond in te finale te hijsen?

“Bij Jonathan gaat het heel nipt worden. Ik zie hem de finale halen. Zijn reeks is wel behoorlijk open. Ik zie hem strijden voor de tweede plaats. Voor Hanne zou ik eerder top 12 als doel stellen. Dat zou al uitzonderlijk sterk zijn.”

Hoe is met de vorm van Julien Watrin en Robin gesteld? Zijn ze klaar om een belangrijke rol te spelen bij de Tornados?

“Ze voelen zich heel goed en zitten vol vertrouwen. Robin heeft in de Mixed Relay nog getoond dat je op hem kan rekenen. Julien heeft na zijn vijf wedstrijden op de horden twee weken genomen om het gevoel van een echte 400 meterloper terug te vinden. Vorig weekend toonde Robin zich al een troef voor de gemengde ploeg, bij de Tornados kunnen ze dat beiden worden.”

Kunnen ze de finale halen zonder de geblesseerde Jonathan Borlée?

“Ik zie ze de finale halen, ongeacht de opstelling. In die finale denk ik aan een top 5. Maar eerlijk gezegd droom ik van een podiumplaats. Er gebeurt altijd wel iets onverwacht in de 4×400 meter.”