In onze reeks ‘Vanavond laat in het emiraat’ blikken we elke middag met een atletiekprominent of journalist vooruit op wat er die avond te gebeuren staat op het WK in Doha. Waar kijkt de geïnterviewde naar uit? Durft hij of zij zich aan een gokje te wagen? Vandaag Margo Van Puyvelde, lid van de Belgian Cheetahs maar momenteel wegens blessureleed niet in Doha.

Vanavond start jouw discipline, de 400m horden. Hoe schat je de kansen in voor Hanne Claes en Paulien Couckuyt om door te stoten?

“Vrij hoog. Ze staan rond de 20e plaats op de startlijst en er mogen er 24 door. Het zijn bovendien allebei echte kampioenschapslopers.  Voor Paulien is het wel een lang seizoen, maar ze is er voorzichtig mee omgesprongen. Volgens mij heeft ze dat goed gemanaged. Haar seizoen is al geslaagd, dus ze start zonder druk.”

Stel dat ze de halve finales halen, wat kan er dan nog?

“Er zijn altijd mensen die niet in vorm zijn of het laten afweten, en nu het WK zo laat valt zullen er nog meer verrassingen zijn, dus wie weet kunnen zij wel voor die surprise zorgen. Op een kampioenschap kan alles.”

Wat verwacht je van de finale?

“De 400 meter horden is het topnummer van dit WK bij de mannen, maar misschien ook wel een van de hoogvliegers bij de vrouwen. Het is heel lastig te voorspellen wie er zal winnen. Dalilah Muhammad liep dit jaar het wereldrecord, maar ik denk niet dat ze die vorm nog heeft. De Amerikanen pieken meestal naar de Trials en zijn tegen het WK iets minder, dus ik verwacht geen supertijd in de finale.”

Doet het pijn om er zelf niet bij te zijn?

“Het geeft toch een dubbel gevoel om het WK op tv te moeten volgen. In de loop van de zomer had ik mij erover gezet, maar nu ik iedereen bezig zie, is het toch weer lastig. Vooral in het begin van het toernooi, nu gaat het. Zelf ben ik al aan mijn opbouw voor volgend seizoen begonnen, dus ik kan mijn gedachten daarop richten.”

Jonathan Sacoor treedt vanavond aan in de reeksen van de 400 meter. Stoot hij door?

“Dat denk ik wel. Ik verwacht dus drie op drie voor de Belgen. Zijn coach Jacques Borlée heeft het talent om zijn atleten altijd op het juiste moment te laten pieken, dus dat komt wel goed. Ondanks zijn leeftijd heeft Jonathan ook al heel wat internationale ervaring.”

Met Ben Broeders heeft België vanavond opnieuw een finalist. Kijk je uit naar die polsstokfinale?

“Ja, dat wordt heel spectaculair. Het niveau ligt hoog, maar ook Ben is duidelijk in topvorm. Het zou zalig zijn als hij eens over 5m80 kan springen, maar het is al fenomenaal dat hij zo vaak over 5m70 heeft gesprongen dit jaar. Met al die goeie atleten rond hem kan hij zich misschien overtreffen, en dan is ook een mooie plaats mogelijk.”

De dames van de 400 meter zijn aan hun halve finales toe. Wie zie je uitblinken?

“Shaunae Miller was indrukwekkend in de reeksen. Ze won met het grootste gemak, maar ook Naser was heel sterk. Ik zou het leuk vinden als er enkele Europese atletes de finale halen.”

Er is ook de 200 meterfinale bij de mannen. Wat vind je van Noah Lyles, zowel sportief als zijn showtjes?

“Net zoals Coleman op de 100 meter, zal hij niet veel tegenstand hebben. Hij was indrukwekkend de vorige dagen en de finale zal niet spannend worden. Maar wel mooi. Zelf vind ik een beetje show wel leuk en ik denk dat de mensen die atletiek maar af en toe volgen het ook wel waarderen. Van spurters wordt het bijna verwacht, denk ik.”

Tot slot nog even over de Belgian Cheetahs, die zaterdag in actie komen. Wat is er mogelijk zonder enkele vaste waarden, waaronder jijzelf?

“Ik vind het heel lastig om in te schatten. De finale halen lijkt me héél moeilijk, maar wel haalbaar. Iedereen lijkt mij in goede doen en de sterke prestaties in de Mixed Relay kunnen misschien voor een boost zorgen, net als het PR van Imke Vervaet op de 200 meter. De olympische kwalificatie was altijd ons grootste doel, dus het zou een bekroning voor onze inspanningen zijn als die er zaterdag komt.”