Margo Van Puyvelde stak in het winterseizoen van 2017 haar neus aan het venster. Sindsdien kende de specialiste van de 400m met en zonder hindernissen echter veel blessureleed. Zo werd ze de afgelopen twee jaar afgeremd door achillespeesklachten. Nu die van de baan zijn, hoopt de atlete om zich in 2021 opnieuw te kunnen bewijzen. Afgelopen zaterdag slaagde ze al in die opzet door haar PR op de 400m in zaal te benaderen. 

De laatste individuele 400m in zaal van Margo Van Puyvelde dateerde al van februari 2019. Hoog tijd dus voor de atlete van ASVO om daar verandering in te brengen in 2021. Na een opener in het Franse Lievin midden januari volgde afgelopen zaterdag de allereerste micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga. Van Puyvelde kende, zoals we van haar gewoon zijn een eerder rustige start, maar kwam in het slot stevig opzetten en moest héél nipt de duimen leggen voor de snelle starter Imke Vervaet. Met een chrono van 53″77 kon de atlete echter de indoorpiste met opgeheven hoofd verlaten. “Ik kijk met een heel goed gevoel terug op de wedstrijd van zaterdag. Het is mijn gewoonte om wat trager op gang te komen, maar in het tweede wedstrijddeel heb ik sterk kunnen doorzetten. Dat was een groot contrast met de wedstrijden die ik de afgelopen jaren na mijn blessure afwerkte. Toen viel ik namelijk telkens stil in de slotmeters”, aldus de 25-jarige atlete.

Van stress was er zaterdag geen sprake bij Van Puyvelde, die haar passage op de micromeeting eerder zag als een stevige training op tijd. “Ik train dagelijks in Gent en ben daardoor zoals gewoonlijk naar de Topsporthal gefietst. Het feit dat ik nu al mijn PR kan benaderen tot op vier honderdsten stemt me hoopvol met het oog op de komende weken. Ik snap eigenlijk niet hoe ik drie jaar geleden al goed was voor zo’n chrono, aangezien ik nu over veel meer kracht beschik. Daarom hoop ik dat ik mijn indoor-PR eindelijk kan verbeteren”.

Door de blijvende coronacrisis is het op vlak van wedstrijden voorlopig roeien met de riemen die men heeft. Dat schaadt de motivatie van Van Puyvelde niet, die maar wat graag wedstrijden wil afwerken. “Ondanks het afwezige publiek zat de sfeer er echt wel in dankzij supportersgeluiden en muziek. Zelf heb ik niet echt steun van supporters nodig om te presteren. Ik merk wel dat andere atleten het moeilijker hebben in de huidige tijden waarin we leven. Vooral atleten die in een topvorm verkeerden, hadden het lastig met de onzekerheid op vlak van wedstrijden. Ik kom terug uit een lange blessureperiode, waardoor er aan motivatie geen gebrek is. Ik kan doortrainen, verkeer in een goede vorm en kan wedstrijden lopen. Daar ben ik vooral blij om”.

Als er geen grote veranderingen volgen op vlak van coronmaatregelen, dan staan er de komende weken alvast twee wedstrijden op de planning met de IFAM Indoor en het BK AC in zaal. Aan het EK in zaal denkt Van Puyvelde niet op individueel vlak, al is er misschien de mogelijkheid om met de Belgian Cheetahs af te zakken naar Polen begin maart. “Als ik mee zou mogen met de Belgian Cheetahs, dan laat ik die kans zeker niet laten liggen, al ga ik er niet 100% vanuit dat het BK of het EK in zaal in de huidige omstandigheden zal doorgaan. Ik kijk uit naar de IFAM, want daar komt een sterk deelnemersveld aan de start”, besluit de atlete.

Margo Van Puyvelde (tweede van rechts) samen met leden van de Belgian Cheetahs – Foto: Jeroen De Meyer