Zowel in het Slovaakse Samorin als in het Zweedse Göteborg kwamen een aantal Belgische toppers in actie op woensdagavond. Anne Zagré blonk uit met een sterke seizoensopener op de hoge horden van 13″04. Dylan Borlée en Thomas Carmoy waren goed voor seizoensbestes in Slovakijke. Imke Vervaet zette in Göteborg een degelijke chrono neer op de halve baanronde. Soufiane Bouchikhi deed het in diezelfde stad niet onaardig tijdens de afsluitende 5.000m, waarin Simon Debognies zijn PR aanscherpte. 

Zelfs op een doodgewone woensdagavond viel er heel wat atletieknieuws te rapen in het buitenland met twee meetings die deel uitmaken van de Continental Bronze Tour. In Samorin, waar in 2017 het EK veldlopen werd georganiseerd, kwam een Belgisch kwintet in actie. Anne Zagré blonk uit in Slovakije door bij haar seizoensopener op de 100m horden meteen naar 13″04 te snellen. Nooit eerder opende de Belgische recordhoudster haar seizoen met zo’n chrono, waardoor het uitkijken wordt naar wat de atlete van RESC de komende weken uit de benen kan schudden. Zagré heeft 12″84 nodig wil ze zich rechtstreeks plaatsen voor Tokio. Op de wereldranking flirt de hordeloopster met een mogelijk ticket naar de Spelen. Ook Thomas Carmoy deed het uitstekend in Samorin met een sprong over 2m26. De Europese juniorenkampioen benaderde zo zijn PR tot op één centimeter. De bronzen medaillewinnaar van het EK indoor bewees ook zo dat zijn 2m15 in Rehlingen een off-day was. Carmoy wipte over 2m20 en 2m23 in zijn tweede poging, maar had op 2m26 wel zijn ultieme derde poging nodig. Voor de atleet van CRAC is die prestatie belangrijk met het oog op de wereldranking. Hij schuift namelijk op naar de 30ste stek op die ranking. De top 32 mag naar Tokio.

Dylan Borlée scherpte zijn seizoensbeste aan op de baanronde met een chrono van 46″34. De Belgian Tornado deed zo zes honderdsten beter dan afgelopen zaterdag op de IFAM Outdoor in Oordegem. Achteraf reageerde Borlée via social media: “Het goede gevoel komt stilaan terug. Er is nog werk aan mijn tweede bocht. We blijven verder werken om de snellere chrono’s neer te zetten”. Bij Camille Laus is er voorlopig weinig progressie merkbaar. Laus moest vrede nemen met 53″54, nadat ze zondag op Kreta 53″57 noteerde. Ook Margo Van Puyvelde kon niet overtuigen, weliswaar op de 400m met hindernissen. In een sterk veld werd ze kansloos laatste in een tijd van 58″04. De zege ging hier net zoals op de IFAM naar de Britse Jessica Turner, die met 54″89 opnieuw onder 55 seconden bleef.

Vervaet opnieuw degelijk, PR voor Debognies

Imke Vervaet – Foto: Erik van Leeuwen

In de Zweedse stad Göteborg kwam ook een trosje Belgen in actie. Imke Vervaet maakte opnieuw een degelijke beurt op de 200m. Vervaet klokte af na 23″44 en toont zo dat ze stilaan verlost is van die blessureklachten in de nasleep van de World Relays. Ook Vanessa Sterckendries lijkt verlost van haar klachten aan de enkel. De nationale recordhoudster met de hamer slingerde haar projectiel 66m80 ver. In totaal wierp Sterckendries vijf keer voorbij 65 meter. Philip Milanov kon in tegenstelling tot op de IFAM van zaterdag niet geheel overtuigen. De Belgische recordhouder in het discuswerpen moest vrede nemen met een beste worp van 61m67.

In de afsluitende 5.000m verschenen twee landgenoten aan de start met Soufiane Bouchikhi en Simon Debognies. Bouchikhi deed zijn uiterste best om het verschroeiende tempo voorin te volgen, maar dat bleek onmogelijk. De atleet van RFCL klokte af na 13’26″57, zijn snelste chrono sinds 2018. De komende weken hoopt Bouchikhi via de wereldranking een ticket naar Tokio af te dwingen. Simon Debognies was in diezelfde race goed voor een klein PR van 13’33″29. Voor Debognies was de prestatie duidelijk een opluchting, nadat hij midden mei geen goede indruk naliet in Wenen met een chrono boven 13’50. Daarnaast had onze landgenoot nog een reden om te vieren, aangezien zijn trainingsmakker Hugo Hay de zege pakte in een tijd van 13’10″95. Hay bleef zo onder de olympische limiet op 5.000m.

“Het was geen vanzelfsprekende wedstrijd, aangezien de kopgroep te snel ging en de tweede groep een fractie te traag ging. Vertraag je na drie kilometer tijdens een 5.000m, dan verlies je best veel tijd. In het algemeen ben ik zeker tevreden met vandaag, aangezien ik aardig wat punten scoor met het oog op de wereldranking”, vertelde Bouchikhi na afloop via zijn social media.

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo