We zijn ondertussen op dag vier beland van dit WK. Naar goede gewoonte blikken we altijd even terug op de prestaties van de Nederlanders in de rubriek ‘Oranjekoorts’ en dat is vandaag niet anders. Vandaag mochten Jamile Samuel, Lisanne de Witte en Taymir Burnet het mooie weer proberen maken. Samuel en de Witte gaven de Nederlanders toch nog reden toch juichen ondanks het forfait van Dafne Schippers.

De vierde dag begon enigszins in mineur voor de fans van Dafne Schippers. De regerende wereldkampioene op 200 meter moest na het afhaken voor de finale van de 100 meter nu ook forfait geven voor de reeksen van de 200 meter. Een liesblessure was de boosdoener. Alle hoop rustte dus op de schouders van Jamile Samuel om de Nederlandse kleuren op de halve baanronde te verdedigen.

De halve finales leken zeker een haalbare kaart voor de bronzen medaillist van het EK in Berlijn. Samuel vertrok goed, maar moest in de bocht toch al behoorlijk wat terrein toegeven op atleten als Dina Asher-Smith, de vice-wereldkampioene op de 100 meter. In het tweede wedstrijddeel maakte Samuel nog het één en het ander goed om uiteindelijk als vierde te finishen. Net niet voldoende om rechtstreeks door te stoten naar de volgende ronde, maar haar tijd van 22″90 volstond wel om als derde tijdsnelste door te mogen. Ze zette de 17e tijd neer onder alle deelnemers wat duidelijk maakt dat het niveau bijzonder hoog lag in de reeksen.

Foto: Jeroen De Meyer

Ook Lisanne de Witte begon aan haar WK met de reeksen van de 400 meter. De Witte is aan een heel sterk seizoen bezig, daar was haar derde plaats op de finale van de Diamond League het beste bewijs van. Doorstoten naar de halve finale was dus eigenlijk een must, al kreeg de Witte geen makkelijke reeks toebedeeld. In haar gekende stijl, met een relatief rustige start en en indrukwekkend laatste deel, klokte de specialiste van de baanronde af na 51″31. Gek genoeg volstond die tijd niet om rechtstreeks door te stoten aangezien zij pas als vierde de finish overschreed. Haar tijd was wel met voorsprong de snelste verliezende tijd. In alle andere reeksen had deze tijd volstaan voor een plek bij de eerste drie. Opvallend: zes van de acht atletes uit de serie van de Nederlandse verzekerden zich van de halve finale.

Taymir Burnet kwam voor de laatste keer individueel in actie. Net als op de 100 meter vormden de halve finales het eindstation op de halve baanronde. Tegen namen als Andre De Grasse en Zharnel Hughes was geen beginnen aan. Na een nochtans geweldig sterke bocht moest de atleet in de rechte lijn zijn meerdere erkennen in de concurrentie. De Nederlander kan zich wel optrekken aan zijn nieuw PR van 20″34. Burnet komt normaal gezien nog in actie met de aflossingsploeg.

Sifan Hassan had vandaag overigens groot nieuws. De knoop is doorgehakt, na het goud op de 10.000 meter gaat Hassan nu volop voor de wereldtitel op de 1500 meter. Daar zal ze de degens kruisen met Laura Muir. De 5.000 meter laat ze dus definitief aan zich voorbijgaan.