Voor de IFAM Outdoor zakt de nationale atletiektop dit weekend niet zoals gebruikelijk af naar Oordegem, maar naar de Heizel in Brussel. De tweedaagse meeting is de laatste kans om kwalificatie zeker te stellen voor de EK in Rome. Zondagavond sluit de kwalificatietermijn voor het titeltoernooi dat 7 juni begint.

Voor vaste IFAM-gangers zal het even wennen zijn. De traditioneel sterk bezette voorjaarswedstrijd vindt dit jaar niet plaatst in het knusse Oordegem, waar de piste wordt vernieuwd, maar in het Koning Boudewijnstadion met zijn 50.000 stoeltjes. Ook nieuw is dat de wedstrijd over twee dagen is uitgesmeerd, met een compacter hoofdprogramma en de mogelijkheid voor atleten om onderdelen te combineren. En dan is er nog de nieuwe status van de International Flanders Athletics Meeting. Voor het eerste heeft de wedstrijd het ‘Bronze Label’ van World Athletics, waardoor er meer rankingpunten te verdienen zijn en de wedstrijd nog interessanter is voor (internationale) topatleten.

Die rankingpunten kunnen zondagavond het verschil maken tussen wel of geen kwalificatie voor de EK Atletiek. Dat geeft deze IFAM nieuwe stijl nog een extra dimensie.

Zaterdag belooft sprintfestijn

Het hoofdprogramma begint zaterdagavond om 19.00u met de estafettes 4x100m, met zowel de Falcons als de Rockets aan de start. De concurrentie komt uit Ierland, Denemarken en Nederland.

De Belgische vrouwen liepen begin mei ondanks een prima 43”17 bij de World Athletics Relays directe kwalificatie voor de Spelen mis. Een sterk optreden van de Rockets voor eigen publiek kan het vertrouwen richting de EK een extra boost geven. Helemaal als er zaterdag afgerekend kan worden met de Nederlandse vrouwen, die zich al wel voor de Spelen wisten te plaatsen. Ook de Falcons zullen zich voorafgaand aan de EK willen herpakken nadat hun olympische kwalificatie op de Bahama’s in mineur eindigde met een DNF. Mits een topchrono kunnen beide teams zich ook nog plaatsen voor de Olympische Spelen.

Op de 400m komt zaterdag Charles Dobson aan de start in Brussel, de snelste Europeaan op de vlakke ronde van dit seizoen met 44”46. Alexander Doom, de nummer 2 op de Europese ranglijst, is er een week na zijn PR in Marokko niet bij. Wel van de partij is Jonathan Sacoor. Ook de OEH-atleet kende een uitstekende start van het zomerseizoen. Hij plaatste zich begin mei met de Tornado’s voor de Olympische Spelen op de 4x400m en verzekerde zich een week later individueel van de EK limiet. Sacoor wil meer, de vraag is of het op de snelle piste van het Koning Boudewijnstadion al lukt om onder de 45 seconden te duiken. Ook Robin VanderbemdenFlorent Mabille, Christian Iguacel en Daniel Segers kruipen in de startblokken.

Foto: Jolien De Bock

Op de 400m bij de vrouwen is de Britse Laviai Nielsen, de nummer 4 van het WK Indoor, de snelste van het veld. Het Brusselse publiek kijkt uiteraard naar hoe de Cheetahs het er individueel vanaf brengen. Cynthia Bolingo ontbreekt, maar verder komen alle vrouwen van de 4x400m ploeg aan de start. Nieuwsgierigheid is er vooral naar Naomi van den Broeck, die vorige maand haar pr aanscherpte tot 51”62. Zo hard ging Helena Ponette dit seizoen nog niet. Zij kwam afgelopen week in Rehlingen tot 52”41. Ook Camille Laus, vorig jaar nog een van de uitblinkers op de 800m tijdens de IFAM, start zaterdag op de 400m, evenals Imke Vervaet, Hanne Claes en Liefde Schoemaker.

Zondag zien we Van den Broeck en Claes ook terug op de 400m horden en lopen Ponette en Vervaet de 200m.

Zaterdagavond komen de snelle vrouwen en mannen van de 100m ook individueel in actie. Rani Rosius, de nummer 6 van de WK indoor op de 60m, loopt voor het eerst dit seizoen in eigen land. Voor Rosius, al geplaatst voor de EK, zijn belangrijke rankingpunten te verdienen die meetellen voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Houd daarom ook de Nederlandse N’Ketia Seedo in het oog. De Belgische en de Nederlandse staan op respectievelijk plaatst 25 en 26 in de Road to Paris, waarvan de top-56 zich verzekert van deelname aan de Spelen. Vorig jaar scherpte Rosius op de IFAM-meeting in Oordegem haar PR op de 100m aan tot 11”20, om daar vervolgens bij de WK in Boedapest nog twee honderdsten onder te duiken.

Foto: Jolien De Bock

Bij de mannen is de rapste man in het veld de Nederlander Taymir Burnet, dit seizoen al goed voor 10”09. Snelste Belg op de startlijst is Kobe Vleminckx. Hij noteerde vorige maand op Curaçao 10”30 en kwam vorige week in Rehlingen tot 10”53 en 10”39.

Op de 800m heeft Tibo de Smet zich als enige Belg verzekerd van kwalificatie voor Rome en Parijs. Vorig jaar koos hij bij de IFAM nog voor de 400m, dit jaar zien we hem terug op zijn sterkste afstand. Het wordt voor De Smet zijn eerste dubbele baanronde in competitieverband dit jaar. Ook Eliott Crestan en Pieter Sisk zien we zaterdag in actie.

De zaterdag wordt afgesloten met de 5000m voor mannen, zonder Belgen aan de start. Isaac Kimeli, John Heymans en Robin Hendrix weten zich alle drie al geplaatst voor de EK en kiezen voor een andere voorbereiding richting de belangrijkste wedstrijden van deze zomer. Snelste Europeaan in het veld is de Fransman Yann Schrub. Hij liep vorig jaar bij de IFAM naar een nieuwe persoonlijke besttijd van 13:11”44 en kiest in aanloop naar de EK opnieuw voor een optreden in België.

Zaterdag staan er ook vier technische nummers op het programma: polsstokhoogspringen bij de mannen en hoogspringen, verspringen en hinkstapspringen bij de vrouwen. Bijzondere interesse is er uiteraard voor Ben Broeders. We zagen de atleet uit Leuven voor het laatst in actie bij de Diamond League in Shuzou, waar hij met de polsstok over 5,82m ging.

Foto: Jolien De Bock

In het hoogspringen is er nieuwsgierigheid naar Merel Maes. De atlete van VAC plaatste zich eerder deze maand voor de WK junioren en heeft ook haar kwalificatie voor de EK al op zak.

In het hinkstapspringen is Ilona Masson de Belgische om in de gaten te houden. Vorige maand kwam ze bij de Grand Prix Mingels in Koning Boudewijnstadion tot 13,37m, haar beste resultaat in dit nog jonge seizoen in de buitenlucht. Indoor sprong ze in maart al achttien centimeter verder en benaderde ze haar PR van 13,69m.

Strijd om EK tickets eindigt zondag

Op zondag begint het hoofdprogramma om 15.10u met de vrouwen op de 100mH. Hier zijn de ogen vooral gericht op Noor Vidts. De regerend indoor wereldkampioene op de meerkamp klokte dit seizoen op de hoge horden al 13″31, waarmee ze veertien honderdsten boven haar PR bleef. Steffi de Saegher kan zonder enige druk in het startblok plaatsnemen nadat ze zich vorige week bij het Kampioenschap van Vlaanderen verzekerde van de limiet voor het WK junioren. Anne Zagré, houdster van het BR (12″71) en vorig jaar winnaar van de 100m horden bij de IFAM, ontbreekt in Brussel door een blessure.

Op de 110m horden zien we onder anderen Michael Obasuyi, Elie Barari en Nolan Vancauwemberghe in actie. Van het drietal is alleen Obasuyi al verzekerd van kwalificatie voor EK en Olympische Spelen. Afgelopen week dook hij in het Franse Montgeron tot twee keer toe onder de olympische entry standard van 13″27. In Brussel verschijnt hij aan de start als nationaal recordhouder met een tijd van 13”20. Slechts vier mannen waren dit jaar sneller dan de 24-jarige Belg.

Ook uitkijken is het naar Orland Ortega. De winnaar van olympisch zilver in 2016 hoopt dit jaar terug te keren op het hoogste niveau nadat hij vorig jaar juni een operatie aan de hamstrings onderging. De Spanjaard weet wat het is om snel te lopen in het Koning Boudewijnstadion. In 2016 en in 2019 won hij bij de Diamond League in Brussel.

Orlando Ortega – Foto: Golazo

Het is bekend, de Belgische weelde op de 1500m is groot. Vier Belgen wisten de EK limiet van 3’36″00 al te slechten. Maar omdat er maar per land slechts drie startplekken zijn te verdelen, dreigt er één van hen buiten de boot dreigt te vallen. Op dit moment is dat Pieter Sisk.

Zondag is zijn laatste kans om directe kwalificatie voor de 1500m op de EK veilig te stellen. Dan moet hij wel zien af te rekenen met Ismael Debjani en Jochem Vermeulen. De vierde snelle Belg, Ruben Verheyden, start niet op zijn vertrouwde afstand. Hij maakt een uitstapje naar de 800m.

Elise Vanderelst mag zich op basis van haar World Rankings quota als enige Belgische opmaken voor de 1500m in Rome. Zij laat de IFAM aan zich voorbij gaan.

Op de 200m komt de Duitse kampioen Joshua Hartmann in actie. Hartmann werd vijfde op het EK 2023 in München en hoort thuis in het lijstje favorieten voor een medaille volgende maand in Rome. Namens België starten zondag Kobe Vleminckx, Amine Kasmi en Simon Verherstraeten op de 200m.

Op die afstand bij de vrouwen moet Imke Vervaet nog een klein tandje bijsteken om individueel in Rome te mogen deelnemen. Dit outdoorseizoen kwam ze in haar eerste opreden op de 200m al tot 23”13 (+2 m/s) en was daarmee al sneller dan haar beste seizoenstijd van vorig jaar. De rechtstreekse limiet staat op 23″00. Naast Vervaet en Rosius start ook Rani Vincke op de 200m in Brussel. Dit seizoen was ze al goed voor een nieuw PR van 23″49.

Foto: Jolien De Bock

Op de 400m horden zijn Hanne Claes en Paulien Couckuyt zeker van Rome. Claes heeft ook haar ticket naar Parijs al in de tas. Voor Nina Hespel vormt de IFAM de laatste kans zich te plaatsen voor de EK. Uitkijken is het ook naar het debuut van Naomi van den Broeck op de 400m met hindernissen. Tegenstand komt van Nederlandse Cathelijn Peeters, lid van de gouden Nederlandse 4x400m ploeg bij de WK indoor in Glasgow.

In het mannenveld is Mimoun Abdoul Wahab de headline act en is vooral de vraag of hij voor het eerst onder de 50 seconden kan duiken.  Vorige week bleef hij daar net boven met een nieuw PR van 50”02 in het Oostenrijkse St Pölten. De 400m horden was vorig jaar in Oordegem een prooi voor Nick Smit. De Nederlander verschijnt zondag opnieuw als favoriet aan de start bij de IFAM.

De 3.000m steeple vormt zondagavond de afsluiter van twee lange atletiekdagen in Brussel. Bij de vrouwen maakt Eline Dalemans haar opwachting. Vorig jaar liet ze in Oordegem een DNF noteren waarna ze voor enige tijd uit beeld verdween. Eerder deze maand maakte de drievoudig Belgisch kampioene in Karslruhe voor het eerst in lange tijd weer eens haar opwachting op de klassieke afstand met hindernissen in een degelijke 9:52”81.

Bij de mannen zien we Clement Deflandre en Marco Vanderpoorten in actie. Eerstgenoemde stelde eind april kwalificatie voor de EK al veilig met 8:18”95 in Huelva. Met 8:34”86 klokte de 23-jarige Vanderpoorten vorige week een nieuw PR.

Meer informatie over het programma, tickets en bereikbaarheid vind je hier.

Wil je meer weten over de ‘Road to Rome’. Klik dan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in