Elke dag blikken we met ‘Oranjekoorts’ even terug op de prestaties van onze noorderburen op het WK in Doha. Slechts twee Nederlandse atleten betraden het Khalifa International Stadium op deze derde WK-dag. Eén van hen was Dafne Schippers waardoor de 100 meter op veel belangstelling kon rekenen. Schippers knokte zich knap in de finale maar liesperikelen dwarsboomde nog voor de start haar kansen. Of Schippers fit geraakt om haar wereldtitel te verdedigen op de 200 meter is voorlopig nog onzeker.

Dafne Schippers had het niet getroffen met de reeksindeling in de halve finales. Ene Shelly-Ann Fraser-Pryce, die voor de gelegenheid plots nog voor een andere haarkleur koos dan de dag voordien, werd eveneens in die reeks ingedeeld. Alsof dat nog niet genoeg was, moesten ook Murielle Ahouré en Kelly-Ann Baptiste in diezelfde wedstrijd aan de bak. Schippers knalde verrassend als eerste uit de blokken, maar werd al snel bijgebeend door Fraser-Pryce. In het tweede deel van de wedstrijd moest Schippers nog behoorlijk wat goedmaken om aanspraak te kunnen maken op de finale en deed dat ook. Ze finishte in het spoor van een ongenaakbare Fraser-Pryce (10″81) en een sterke Ahouré (11″05) als derde, voldoende voor een plaats in de finale dankzij de verliezende tijden.

De finale was bereikt, maar Fraser-Pryce, Dina Asher-Smith en Marie-Josée Ta Lou maakten zo’n verpletterende indruk dat een medaille aartsmoeilijk leek voor Schippers. De sprintkoningin kreeg echter de kans niet om te tonen wat ze waard was tegen dit geweld. Een uur voor de start van de finale meldde Schippers zich noodgedwongen af door klachten aan de lies. De reeksen van de 200 meter staan maandag al op het programma waardoor de kans reëel lijkt dat Schippers ook op dat nummer moet afzeggen. Haar trainer Bart Bennema vertelde aan NOS dat de kans groot is dat de knoop pas in de opwarming van de reeksen wordt doorgehakt.

Taymir Burnet mocht na de uitschakeling op de 100 meter opnieuw in de startblokken kruipen voor de halve baanronde. Opdracht van de dag was het behalen van een plaats bij de beste drie om rechtstreeks door te mogen naar de halve finale. Burnet kwam goed uit de blokken en kon zich optrekken aan de snelle Adam Gemili voor hem. De Nederlander vocht een pittig duel uit voor de derde plaats en trok aan het langste eind. Opdracht volbracht voor Burnet die met 20″37 slechts twee honderdsten boven zijn PR bleef.

Adam Gemili en Taylor Burnet – Foto: Erik Van Leeuwen