Nafi Thiam bevindt zich in de laatste rechte lijn naar haar WK-zevenkamp in Doha, waar ze voor de allereerste keer een grote titel moet verdedigen. Ze voelt zich goed, maar benadrukt toch dat de wereldtitel niet op voorhand binnen is en stoort zich zelfs een beetje aan wie daar wel bij voorbaat vanuit gaat.

Ondanks blessures aan kuit en elleboog eerder dit jaar begint Nafi Thiam in Doha opnieuw als torenhoge favoriete aan de zevenkamp. Met haar vorm lijkt het dan ook snor te zetten, zo bewezen haar prestaties in Birmingham, op het BK en in Brussel. “Het komt niet uit het niets. Ik heb enorm hard gewerkt om terug op niveau te geraken na die blessures”, zegt de Naamse.

Dat het niet uit de lucht komt gevallen wil Thiam ook onderstreept hebben als het over haar zevenkamp zelf gaat. “We zijn op een WK, niet op een provinciaal kampioenschap. Het vervelendste vind ik als er totaal niet naar mij geluisterd wordt. In TV-interviews wordt er mij gezegd: ‘dus binnen een paar dagen sta je daar met goud’. Als ik dan antwoord dat het helemaal niet gezegd is dat ik ga winnen, concluderen ze op het einde van het gesprek toch gewoon weer dat ik ga winnen. Dat is storend. Soms sta ik tegen de muur te praten.”

Ondanks de druk die haar van buitenaf wordt opgelegd, vindt Thiam niet dat ze het aan zichzelf verplicht is om haar wereldtitel te verlengen. “Het WK is een heel belangrijke competitie, maar of ik die nu al eens gewonnen heb of niet, dat verandert weinig voor mij.”

De olympische, wereld- en Europese kampioene is naar eigen zeggen in goeie doen, zonder zich uitzonderlijk sterk te voelen. “In de beste vorm van mijn leven ben ik niet. Dat kan je onmogelijk zeggen als je met een elleboogblessure zit. Maar ik voel me wel goed en ben er klaar voor.”

Wat met het Europees record, een score waar ze al meermaals op schema voor zat tijdens een zevenkamp? “Records komen niet op bestelling. Als ik zeg dat ik het Europees record wil verbeteren, dan bedoel ik niet nu meteen. Op het eind van mijn carrière wil ik het graag verbeterd hebben, maar ik sta hier niet aan de start met de concrete ambitie om het hier in Doha te verbeteren.”

Noch van de weersomstandigheden noch van het bijzondere uurschema, met alle proeven vlak achter elkaar in de avond, verwacht Thiam hinder te ondervinden. “In het stadion is het weer geen enkel probleem, maar ik kan niet zeggen of ik zou deelnemen als ik een marathonloopster was. Een kilometer stappen vind ik hier al niet te doen, laat staan 42 kilometer lopen.”

Over het uurrooster hoor je ze nog minder klagen. “Het zal een voordeel zijn, denk ik. Bij andere kampioenschappen zitten we de hele dag in het stadion, nu alleen ’s avonds. Op dat vlak zal het minder slopend zijn. Of de proeven mekaar nu té snel opvolgen, zal ik pas achteraf kunnen zeggen.”

Thomas Van der Plaetsen heeft laatste test goed doorstaan

“De laatste week is alles weer in zijn plooi gevallen”, stelde Thomas Van der Plaetsen de pers gerust. “Mijn hamstring begon na de Diamond League in Parijs op te spelen, maar dat is eindelijk onder controle. Ik heb elk nummer zo goed als voluit kunnen testen en alles verliep goed. Ik voel mij een stuk frisser dan voor Talence en ben meer klaar om te knallen dan toen. Een hogere score moet er dus zeker inzitten. Dan denk ik vooral aan een 8.300 punten. Indien ik in die opzet slaag, dan zie ik mijzelf wel bij de beste acht eindigen. Ik ben eveneens voorstander van het compactere programma. In tegenstelling tot andere kampioenschappen zullen we eindelijk eens niet van ’s morgens tot ’s avonds laat in het stadium moeten rondhangen.”

Noor Vidts wil ervaring opdoen, Hanne Maudens mikt op PR

“Het leek mij onmogelijk om nog te mogen gaan”, begon Noor Vidts. “De uitnodiging was bijgevolg een leuke verrassing. Ik had maar tien dagen meer om mij volledig klaar te stomen, maar zo’n kans moest ik gewoonweg met open armen ontvangen. Na mijn laatste meerkamp heb ik vooral alternatief getraind, maar het controleerbare, de techniek dus, zit zeker goed. Ik ga het proef per proef bekijken, maar voel mij goed. Mijn werpnummers zijn nog steeds mijn zwakke schakel, maar ook die verliepen de laatste tijd iets beter. Ik kom vooral om ervaring op te doen voor de komende jaren.”

Voor Hanne Maudens is het al haar tweede WK en ook zij heeft er zin in. “Ik voel mij echt wel klaar”, klonk het enthousiast. “De ervaring die ik in Londen opdeed zal mij zowel fysiek als mentaal van pas komen. Ik ga voor een PR en denk dat er op de 200 en de 100 meter horden nog veel winst te boeken valt. Het speerwerpen en het hoogspringen vraagt nog iets meer tijd om de puzzelstukken te laten samenvallen. Het compactere programma en het feit dat er minder volk in het stadium zit kan misschien wel in mijn voordeel spelen. Minder publiek gaat mij vooral in de kampnummers meer rust geven.”