Het atletiekseizoen in eigen land loopt stilaan op zijn einde en dat geldt ook voor het Flanders Cup-circuit. Voor de negende en laatste meeting van dit seizoen is het Provinciedomein in Huizingen zaterdag de uitvalsbasis. Een ideale generale repetitie voor het Belgisch kampioenschap een week later.

Olympic Essenbeek Halle heeft een sterke reputatie in de kampnummers hoog te houden. In de springnummers zijn de Française Lesueur-Aymonin (6m92 verspringen) en de Surinamer Van Assen (16m96 hinkstapspringen) internationale hoogvliegers. In het hoogspringen wordt net als vorig jaar een duel verwacht tussen nationale kleppers Bram Ghuys en Thomas Carmoy. Ghuys trok vorig jaar aan het kortste eind op zijn thuispiste, Carmoy werd een maand geleden Europees kampioen bij de junioren en heeft dus een pak progressie geboekt in de tussentijd. “Mijn doel zaterdag wordt zoals altijd om zo hoog mogelijk te gaan. Ik hoop op goede weersomstandigheden, maar daar lijk ik me voorlopig geen zorgen over te moeten maken. Met mijn vorm zit het zeker goed, dus we zien wel hoe het gaat”, vertelde Carmoy vooraf.

Thomas Carmoy – Foto: Coen Schilderman

Voor het polsstokspringen van deze Flanders Cup-meeting is de Oude Markt van Leuven het toneel. De organisatie kan uitpakken met een deelnemersveld om duimen en vingers af te likken, Arnaud Art krijgt in zijn tocht richting de WK-limiet van 5m71 wellicht concurrentie uit Chinese en Spaanse hoek. Bij de dames topt de vice-Aziatische kampioene Xu Huiqin de deelnemerslijst met 4m70, Fanny Smets krijgt gedroomde tegenstand om haar nationale bestwaarde aan te scherpen.

In de werpnummers van deze Allonsius Sport Internationale Atletiekmeeting mag OEH-atleet Niel Mory, die dit seizoen een knappe stap vooruit heeft gezet, opboksen tegen veelvuldig speerwerpkampioen Timothy Herman. Anouska Hellebuyck komt haar vormpeil in het discuswerpen testen een week voor het nationaal kampioenschap, hamerslingeraarster Vanessa Sterckendries kan voor de nodige tegenstand zorgen. “Zaterdag neem ik het kogelstoten en discuswerpen voor mijn rekening”, blikt Sterckendries vooruit. “Ik doe het om mijn club te plezieren, in het discuswerpen zou ik graag de 40-meterlijn overschrijden. Op de Europabeker in Noorwegen was ik twee weken geleden te gretig, ik wou té graag laten zien wat ik kon en moest het bijgevolg stellen met drie foutpogingen. Vorige week in Leuven kon ik me herpakken met 67m32, op het BK volgende week in Machelen kan ik mijn tweede Belgische seniorentitel pakken, na zeven keer goud in de jeugdcategorieën.” In het kogelstoten bij de mannen maakt Flanders Cup-recordhouder Miller zijn opwachting, de Jamaicaan krijgt concurrentie uit eigen land maar ook de Nederlander Cronie en onze eigen belofte Matthias Quintelier moeten we in de gaten houden.

In de loopnummers keert Manon Depuydt na een zeer succesvol uitstapje naar de 400 meter weer terug naar haar geliefkoosde afstanden, de 100 en 200 meter. Met de vorm zit het duidelijk goed bij de ACME-atlete, maar meedingen om winst wordt geen sinecure. Vooral op de 100 meter wordt er stevige concurrentie voorzien. Op papier zwaait de Zuid-Afrikaanse Mamatu de plak dankzij haar besttijd van 11”04. Ook Andreas Vranken gaat zaterdag op beide afstanden de Belgische eer hoog proberen houden. De baanronde kan zowel bij de mannen als bij de vrouwen op veel kwaliteit uit internationale hoek rekenen. De Canadees Austin (45″90) en de Jamaicaanse McGregor (51″36) toonden zich dit jaar al de snelsten.

Andreas VranFoto: Peter Wagemans

Op de 110 meter horden gaat de favorietenrol naar de Jamaicaan CarterDario De Borger en Denis Hanjoul mogen het hem zo moeilijk mogelijk proberen maken. Angel Agwazie en Chloë Beaucarne mogen het opnemen tegen de razendsnelle Franse meerkampster, Ndama. Op de 400 meter horden vinden we thuisloper Tuur Bras terug. Bras kon zich niet plaatsen voor het EK voor beloften, maar wil voor eigen publiek ongetwijfeld tonen dat hij die snelle tijd wel in de benen heeft. In afwezigheid van de betere Belgische hordeloopsters is de Canadese Balkwill de te kloppen atlete bij de vrouwen.

De dubbele baanronde is ondanks de afwezigheid van goed Belgen sterk bezet. Bij de vrouwen wordt het vooral uitkijken naar de Nederlandse Sanne Wolters-Verstegen die mikt op een tijd onder de 2’00″60 om naar het WK in Doha te mogen. Langs mannelijke zijde is de Zuid-Afrikaan Van Rensburg de te kloppen man. De 1500 meter zal ongetwijfeld voor spektakel zorgen. Ali Hamdi is op papier de snelste landgenoot, maar werd afgelopen weekend geplaagd door ziektekiemen en is dus onzeker van deelname. Aurèle Vandeputte, Sven Bombeke, Michael Somers en man in vorm Jochem Vermeulen zullen alles in de strijd gooien om beste Belg van de dag te worden. De grote favoriet voor winst is echter de Marrokaan Fouad El Kaam die in het verleden al naar 3’33”71 snelde. Bij de vrouwen krijgen Camille Muls en Lindsey De Grande de nodige concurrentie om een snelle tijd neer te zetten.

Foto: Jimmy Cailly

In afwezigheid van lokale helden als Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Simon Debognies wordt er voor de 3.000 meter vooral gerekend op Thomas Vanoppen om vooraan mee te strijden. Zijn PR van 8’11″44 zou wel eens flink aangescherpt kunnen worden indien hij in de buurt kan blijven van de Ier Kevin Dooney, die met 8’02″24 de deelnemerslijst topt.

Voor meer info kan u terecht op de pagina van de organisatie.