De drie broers Borlée kwamen vandaag aan de start van de eerder kleine Topsport Lebbeke Sprintmeeting in Oordegem. Het trio opteerde voor een baanronde in alle rust en stelde niet teleur. Dylan Borlée dook voor het eerst dit seizoen onder de 46 seconden met 45″74 en mag zich daardoor de beste Belg van het seizoen noemen. Zijn broers Kevin en Jonathan liepen naar seizoensbestes van respectievelijk 46″07 en 46″41.

De race in Oordegem was voorbehouden aan uitgenodigde atleten. Dat werden er welgeteld drie, waardoor er sprake was van een familiefeest van om en bij 46 seconden onder ideale omstandigheden. De wind was deze keer niet aanwezig en een aangenaam zomerzonnetje verwarmde de snelle piste. Meer hebben de broers Borlée niet nodig. Bovendien hadden ze het publiek aan hun zijde. Voor Jonathan Borlée werd het meteen de eerste baanronde van het seizoen. De verwachtingen lagen behoorlijk hoog bij Jonathan, die de afgelopen weken zijn goede vorm etaleerde op 200m, ondanks het feit dat hij sukkelde met hamstringproblemen. Na een halve baanronde was het ook hij die de leiding nam. Vervolgens ging jongere broer Dylan echter verdapperen. In de slotmeters kon ook Kevin nog voorbij Jonathan snellen.

Dylan bewees zich door voor het eerst dit seizoen onder de 46 seconden te duiken. Met 45″74 duikt hij tevens ruim onder de voorlopig beste Belgische jaarprestatie (46″09) van Jonathan Sacoor, die morgen in actie treedt op de Brussels Grand Prix. Ook Kevin deed met 46″07 beter dan het seizoensbeste van Sacoor. Jonathan kon de iets hogere verwachtingen niet inlossen, maar kan met 46″40 evenmin van een slechte opener spreken.

Komend weekend trekken Kevin en Dylan naar Parijs voor de Diamond League, terwijl Jonathan naar Madrid afreist. De broers opteren stuk voor stuk voor een baanronde.

Kevin Borlée: “We zijn oud, dus het is logisch dat het tijd nodig heeft”

“De broers hebben me goed getrokken. Ik weet dat ik in vorm ben. Vorige week kon ik dat niet bewijzen door de omstandigheden. Ik voel dat er veel mogelijk is. Het kan zeker sneller. De laatste rechte lijn was nog niet zoals het moest zijn, maar we hebben nog twee weken om dat individueel in orde te krijgen. Ik ga het wedstrijd per wedstrijd bekijken. De voorbereiding op het tweede deel van het seizoen is in mijn geval uitstekend verlopen, dus dat doet ook op mentaal vlak deugd. We moeten kalm blijven en gewoon verder werken”, klonk het bij Dylan Borlée.

“Dit jaar staat volledig in het teken om bepaalde zaken uit te testen met het oog op het olympische jaar dat eraan komt. Het is eigenlijk jagen op chrono’s nu. Ik lig niet wakker van de WK-limiet. Het is mogelijk, maar indien het niet lukt, dan is dat maar zo. Na 200m was vandaag het beste er al af. We blijven hard werken”, vertelde Jonathan Borlée na afloop.

Kevin en Jonathan Borlée – Foto: Jeroen De Meyer

“Vorige week was er enorm veel wind. Ik was pas tien dagen aan het lopen op training. Ik heb heel veel op de fiets gestaan en de omstandigheden waren toen ook verre van optimaal. Ik maak me geen zorgen over Doha. Voor de 4x400m zal ik absoluut klaar zijn, misschien zit er ook een individuele deelname in. Vandaag was een mooie test met het oog op de komende weken. We hebben nood aan koersritme. Ik geloof dat we zeker sneller kunnen. Betekent dat dat we een limiet lopen, dan is dat goed. Ik ga er me echter niet op fixeren. Gezien mijn parcours van de afgelopen weken en maanden mag ik met mijn chrono van vandaag heel tevreden zijn. We zijn al oud hé (lacht; red.), dus het is logisch dat we tijd nodig hebben”, aldus Kevin Borlée.

Jacques Borlée: “De tweeling kan op enkele wedstrijden een seconde winnen”

“In mijn ogen kunnen Kevin en Jonathan een seconde winnen indien ze wat ritme opdoen de komende weken. Het BK AC zal ongelooflijk interessant worden en dan is er ook nog de Memorial. We gaan knallen in Doha, laat dat zeker zijn. We hebben de planning perfect afgestemd op het seizoen. Zowel op individueel vlak, als qua team met een sterke Jonathan Sacoor en Julien Watrin mogen we de komende weken mooie dingen verwachten. In het verleden is al gebleken dat het mogelijk is om in de laatste wedstrijd de limiet te lopen en die vorm door te trekken naar Doha. Denk maar aan Jonathan in 2013 toen hij zich pas op de valreep selecteerde voor het WK en uiteindelijk vierde werd in de finale. Er zijn kleine blessures geweest bij de broers die het niet gemakkelijker hebben gemaakt, maar we hebben de ervaring om daarmee om te gaan. Daardoor heeft vooral Kevin nog wat nood aan specifiek werk. We hebben de luxe dat we vier atleten hebben die kans maken om individueel Doha te halen”, vertelt Jacques Borlée.

Jacques Borlée – Foto: Yngwie Vanhoucke

“De recente ontwikkelingen in verband met de rankings van de aflossingsploegen raken me niet echt. Onze atleten hebben zich gekwalificeerd zoals het hoort. We zouden het vertrouwen moeten krijgen van de federaties om ons op het kampioenschap te bewijzen in plaats van in allerijl nog een tijd neer te proberen zetten. Het team op de Mixed Relay had in Yokohama een medaille kunnen halen, maar door blessures was dat niet mogelijk. Daardoor moesten we atleten laten dubbelen. Op die manier was het resultaat in de finale niet representatief in vergelijking met wat we eigenlijk waard zijn in die discipline. Ik hoop dus dat we het vertrouwen krijgen om dat project verder te zetten en om zo de jeugd te motiveren”, besloot de trainer.