Komende zaterdag staat in Huizingen de Flanders Cup van OEH op de planning. In Huizingen wordt het onder meer uitkijken naar enkele prominenten van eigen club met Jonathan Sacoor, Tuur Bras, Vanessa Sterckendries en Simon Debognies. Daarnaast zijn een aantal landgenoten gebrand op een sterk prestatie met onder anderen Christian Iguacel, Rani Baillievier en Eline Claeys. De weergoden lijken de atleten alvast gunstig gezind, aangezien er voor de verandering géén regen wordt voorspeld op zaterdag. 

Ondanks dat de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zijn, is het einde van het zomerseizoen nog lang niet in zicht. Na de Flanders Cup van DCLA vorige zaterdag is het komende zaterdag de beurt aan de BMW Louyet Flanders Cup in Huizingen. Organiserende club OEH kan op eigen bodem een beroep doen op een aantal sterke clubleden. Jonathan Sacoor kon afgelopen weekend net geen medaille pakken met de Belgian Tornados in Tokio. Sacoor opteert in eigen streek voor een 200m. De (tot volgende week nog) regerende wereldkampioen bij de junioren loopt op 3 september de 400m op de Allianz Memorial Van Damme en kan dus een snelheidsprikkel gebruiken. Meestrijden voor de zege zal de specialist op de baanronde allicht niet doen, aangezien de Duitser Steven Müller dit jaar al goed was voor 20″75. Het PR van Sacoor bedraagt 21″15.

Op de 400m horden bij de mannen is Tuur Bras op zoek naar een stevige chrono. Eerder deze week was de tweevoudige Belgische kampioen goed voor zijn op één na snelste tijd ooit met 50″65 in Ninove. Bras weet dat hij mits een superwedstrijd kan flirten met de grens van 50 seconden en hoopt sneller dan ooit te gaan voor eigen publiek. Bovendien kan de halve finalist van het EK voor beloften rekenen op een niet te onderschatten concurrent met de Jamaicaan Malik James King, die vorige zaterdag nog de betere was in een onderling duel in Kessel-Lo. Bij de vrouwen is Eline Claeys op papier de gedoodverfde favoriet. De atlete van ATLA kon dit seizoen nog geen PR neerzetten op de lage horden en hoopt daar verandering in te brengen.

Christian Iguacel (centraal) – Foto: Lucien Lambotte

Op de vlakke 400m maakt Christian Iguacel zijn opwachting. De Belgische kampioen van vorig jaar op de baanronde was vorige week goed voor een PR van 46″44 en hoopt die lijn door te trekken in Huizingen. Iguacel kan rekenen op de Fransman Muhammad Kounta en de Ier Cillin Greene in de jacht op een snelle chrono. Ook Julien Watrin, die naar Tokio trok als één van de reserven op de 4x400m, maakt in principe zijn opwachting. De Canadese Aiyanna Brigitte Stiverne is met haar PR van 51″63 ruim de betere van de dames op de 400m. Het wordt afwachten of belofte Helena Ponette van de gelegenheid kan gebruik maken om voor het eerst onder 54 seconden te duiken.

Op de middellange afstand wordt het onder meer uitkijken naar de 800m bij de vrouwen. Daarin is Rani Baillievier op zoek naar een chrono onder 2’04. De atlete van OLSE is dit jaar aan een reeks PR’s bezig en hoopt haar ‘streak’ door te trekken tot en met het einde van haar seizoen. Baillievier neemt het op tegen Belgisch kampioene Camille Muls en een sterk trosje buitenlanders. De Luxemburgse Charline Mathias voert dat lijstje aan met een tijd van 2’00″35. Bij de mannen is de Marokkaan Oussama Nabil een man om in de gaten te houden. Nabil was een halve finalist op de Spelen en dook dit seizoen al ruim onder 1’45. Hij kan de Qatarees Musaeb Bala en Tibo De Smet aan een snelle tijd helpen.

Simon Debognies – Foto: Golazo

De 3.000m bij de mannen belooft een mooi schouwspel te worden. Meervoudig Belgisch 1500m-kampioen Pieter Claus is haas van dienst om Simon Debognies naar een toptijd te loodsen. Debognies neemt het op tegen de Duitser Marius Probst en de Nieuw-Zeelander Hamish Carson. Dat duo dook al onder 7’50, iets wat Debognies met zijn ondertussen vier jaar oud PR van 7’51″26 niet kan zeggen. Sofie Van Accom en Lisa Rooms hebben hun zinnen op de 1500m gezet. Het Belgische duo krijgt met de Luxemburgse Vera Hoffmann en Duitse Vera Coutelier concurrentes van een gelijkaardig niveau voorgeschoteld. Hier wordt een eindtijd in de buurt van 4’15 verwacht.

Philip Milanov neemt het in discuswerpen op tegen de Jamaicaan Chad Wright, die eerder dit jaar al in de buurt van 63 meter kwam. De Belgische recordhouder zal de zege dus niet cadeau krijgen. In het kogelstoten zou onze landgenoot dan weer geen grote tegenstand mogen ondervinden. Vanessa Sterckendries laat haar geliefde hamer thuis en stapt voor eigen club de werpkooi in met de discus. Belgisch kampioene Zita Goossens komt in actie in het hoogspringen.

Het tijdschema en de deelnemerslijst van zaterdag kan u hier raadplegen.

Vanessa Sterckendries – Foto: Erik Van Leeuwen