Na een schitterende editie vorig jaar kan de organisatie van de Meeting International de la Province de Liège woensdag opnieuw rekenen op tal van Belgische en buitenlandse kleppers. Hoofdrolspelers in 2018, Arnaud Art en Eline Berings, mogen opboksen tegen internationaal geweld met daarbij ook Belgische recordhouders Ben Broeders en Anne Zagré. Met Hanne Maudens en Elise Vanderelst zijn ook twee medaillewinnaars van het jongste EK voor beloften van de partij.

Vandaag werd met Clarence Munyai en Ben Broeders in Luik vooruitgeblikt op de 18de editie van deze internationale meeting. Zuid-Afrikaans recordhouder Munyai wil voor vuurwerk zorgen op de 300 meter, een afstand die hij als geen ander beheerst. In 2017 raasde hij naar een wereldrecord bij de junioren op die afstand, geen enkele Belg ging ooit sneller dan zijn 31″61. Er wordt Munyai een gouden toekomst voorspeld, op weg naar het WK in Doha stopt hij woensdag in Luik en zaterdag in Heusden-Zolder. “Het is de eerste keer dat ik naar België kom, het meetingrecord van Jonathan Borlée (31″87) wordt woensdag het doel”, aldus de Zuid-Afrikaanse sprintsensatie. Met onder meer Michelle-Lee Ahye en Desiree Henry in de 100 meter en Levern Spencer en Svetlana Radzivil in het hoogspringen ontbreekt de wereldklasse evenmin in de andere nummers.

Ben Broeders – Foto: Rias Smismans

Ben Broeders heeft de voorbije jaren ook al een plaats bij de internationale top verworven. In 2017 kroonde hij zich tot Europees beloftekampioen, voorbije vrijdag veroverde hij brons op de Universiade in Napels. Kan hij zijn eigen Belgische record van 5m76 nog een paar centimeter hoger tillen nog voor hij een welverdiende rustperiode inspringt? De limiet voor de Olympische Spelen in Tokio ligt op 5m80. “Het motiveert me wanneer ik samen met Arnaud Art in een wedstrijd zit. Vroeger keek ik naar hem op, nu is hij een van mijn beste vrienden”, klinkt het bij Broeders. In 2006 vloog de Duitser Ecker over 5m86 in Luik, vorig jaar scherpte Arnaud Art het Belgische record aan. De piste van het Stade Naimette-Xhovémont heeft dus een uitstekende reputatie, ook de concurrentie is met de Nederlander Vloon en de Duitser Mohr van een hoog niveau. Art is later aan zijn seizoen begonnen en heeft 5m71 nodig voor WK-deelname.

Het is traditiegetrouw uitkijken naar de hordewedstrijden in Luik. Anne Zagré heeft sinds kort haar ticket naar het WK in Doha beet, voor Eline Berings wordt het woensdag de grote terugkeer na een blessureperiode. Vorig jaar deed ze het Belgische record van Zagré (12″71) flink wankelen met een bestwaarde van 12″72, ook zij heeft dus zoete herinneringen aan La Cité Ardente. Zijn de olympische limiet (12″84) en het nationale record nog veilig voor de Brusselse en kan Berings bij haar debuut meteen in de buurt komen van de WK-vereiste (12″98)? Voldoende vragen voor een zonnige woensdagavond waar ook de Japanse Kimura en de Oostenrijkse Schrott van mogen profiteren over 100m horden.

Elise Vanderelst op het EK beloften – Foto: Oliver Hardt/Getty Images for European Athletics

Wie nog niet volledig overtuigd is om een gratis (!) ticket te downloaden voor deze spetterende atletiekavond, ook twee kersverse medaillewinnaressen van het EK beloften in Zweden komen hun topvorm en medailles demonstreren. Elise Vanderelst verschijnt aan de start van de 800 meter, meerkampster Hanne Maudens kan op de thuispiste van Nafi Thiam eens kijken of ze in eigen land nog ver kan vliegen. Het nationale record staat sinds de jongste zevenkamp in Talence op naam van Thiam met 6m67.

Een gratis ticket kan je nog tot en met dinsdagavond 16 juli (23u59) downloaden via deze site, woensdag zijn er ook nog tickets te koop aan de hoofdingang van het stadion.