Zaterdag was het verzamelen geblazen in Huizingen voor de laatste Flanders Cup van het seizoen. Verschillende atleten deden het nodige wedstrijdritme op voor het Belgisch kampioenschap van komend weekend. Velen kunnen terugblikken op een (geslaagde) generale repetitie en deden het nodige vertrouwen op. Wij peilden naar de verwachtingen.

Anouska Hellebuyck – Winst discus (52m49)

“Ik ben zeker tevreden met deze prestatie, dat kan ook moeilijk anders want ik benader mijn PR tot op zeven centimeter. Het was helemaal niet verwacht dat het zo goed zou gaan, al had ik er natuurlijk op gehoopt. Nu is het een kwestie om naar die topvorm toe te groeien en om volgende week zo fris mogelijk aan de start te staan. Ik wil mij vooral amuseren, want een Belgisch kampioenschap op die piste blijft speciaal. Alles kan, dus ik zie mijzelf niet meteen als de absolute favoriete. Katelijne Lyssens zal bijvoorbeeld een geduchte tegenstandster zijn. Stel dat ik de titel niet win maar wel mijn record stevig aanscherp, dan zal ik allesbehalve teleurgesteld zijn.”

Andreas Vranken – Derde 200 meter (21″41) en tweede 100 meter (10″72)

“De voorbije weken waren rampzalig tot slecht te noemen, dus vandaag was vooral om wedstrijdritme op te doen met het BK in het achterhoofd. Vooral mijn start is een groot werkpunt. Ik denk dat er een mooie tijd inzit als mijn start eens meezit, want met mijn snelheid zit het zeker goed. Met mijn tijden van vandaag kan ik niet tevreden zijn, al had ik na de reeksen van de 100 en de 200 meter last van vermoeide benen. Op het BK kies ik enkel voor de 100 meter waardoor ik frisser aan de start zal staan. Mijn titel verdedigen wordt moeilijk, want ik vrees dat ik niet de beste versie van mijzelf zal kunnen tonen. De kans is groot dat het volgend weekend mijn laatste wedstrijd wordt. Ik zal vanaf september veel moeten reizen voor mijn job en dat lijkt mij niet combineerbaar met sporten op hoog niveau. Mentaal zou het te zwaar zijn om tijd te blijven steken in mijn sport en dat niet verzilverd te zien in mooie tijden. Afsluiten met een medaille zou zeker een gedroomd scenario zijn.”

Camille Muls – Vierde 1500 meter (PR 4’16″33)

“Ik had voor de wedstrijd niet zoveel vertrouwen in mijzelf. Ik heb door examens de voorbije week maar één keer kunnen trainen en mijn benen voelden voor de wedstrijd heel zwaar aan. Tijdens de wedstrijd zelf voelde het eigenlijk best goed. Ik mis nog ritme op deze afstand en weet nog niet helemaal hoe ik zo’n wedstrijd moet indelen. Het haaswerk was dan ook perfect voor mij, want ik moest gewoon volgen. Op het BK kies ik terug voor mijn vertrouwde 800 meter. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet verwachten omdat er voor het eerst hazen worden ingeschakeld. Dat is misschien wel een kans om het seizoen af te sluiten met een snelle tijd. Mijn examens liggen nu achter mij dus ik kan nog een week alles op alles zetten om zondag zo goed mogelijk voor de dag te komen. Daarna neem ik eindelijk mijn verdiende rust.”

Camille Muls – Foto: Maxime Delobel

Bram Ghuys – Winst hoogspringen (2m17)

“Eindelijk zit ik terug op het goede spoor! De manier waarop ik vandaag de wedstrijd kon afwerken stemt mij heel gelukkig. Mijn sprongen waren consistent en ik ging ruim over die 2m17. Er zit nog meer in. We zijn eindelijk terug aan het springen en niet meer aan het proberen om gewoon over de lat te geraken zoals de voorbije weken het geval was. We hebben op training hard gewerkt om die ontspanning terug te vinden. De klik is er nu eindelijk. Op het BK hoop ik op een sprong over 2m20 en dan zien we wel waar mij dat brengt. Thomas Carmoy blijft de topfavoriet voor de winst. Hij springt al een heel seizoen echt goed. Dat ik hem vandaag klop, geeft zeker vertrouwen, maar op het BK starten we terug vanaf nul en zal de vorm van de dag bepalend zijn. Nog eens starten als underdog is misschien niet slecht. Het is lang geleden dat ik die rol op mij kon nemen.”

Matthias Quintelier – Derde kogel (PR 17m58)

“Ik heb mijzelf aangenaam verrast, want dit had ik niet verwacht. Mijn trainer had deze week al aangegeven dat er enkele mooie worpen mogelijk waren, maar ikzelf voelde dat niet meteen aan. Toen ik na de wedstrijd de video-opnames van mijn worpen analyseerde besefte ik wel dat er nog meer inzit, zeker in de afworp. Dat wordt deze week het voornaamste werkpunt met oog op zondag. Op het BK wil ik deze prestatie evenaren of als het kan nog iets beter doen. Dit record geeft natuurlijk een boost, maar ik wil niet te hard van stapel lopen. De favorietenrol ga ik mijzelf niet toekennen. Met Philip Milanov en Max Vlassak is de concurrentie namelijk zeker niet min. Over afstanden of plaatsen spreken lijkt mij onbegonnen werk, maar dat het een spannende wedstrijd zal worden kan ik wel garanderen.”