De Flanders Cup in Huizingen van 1 augustus is afgelast. De wedstrijd moest de herstart worden voor een kort en krachtig zomerseizoen in eigen land, maar de blijvende stijging van de coronacijfers leidt ertoe dat de organisatie genoodzaakt is om over te gaan tot een annulatie. Het deelnemersveld voor de Flanders Cup was ronduit indrukwekkend.

De stijging van de coronacijfers heeft een grote invloed op de geplande herstart van de atletiekzomer. Vanaf 1 augustus stonden namelijk opnieuw wedstrijden op de planning, maar de stijging zorgt nu voor een eerste annulatie van de vernieuwde kalender. De Flanders Cup in Huizingen moest een BK avant la lettre worden met onder meer Isaac KimeliElise VanderelstBen BroedersIsmael Debjani en Jonathan Sacoor aan de start.

De annulatie komt als een mokerslag voor een atleten die al maanden uitkijken naar competities in eigen land. Een aantal onder hen trok zelfs naar het buitenland om het korte zomerseizoen in ideale omstandigheden voor te bereiden. Wat de invloed wordt van de coronacrisis op de andere wedstrijden in augustus is voorlopig onduidelijk. De kans lijkt eerder klein dat alle geplande wedstrijden kunnen plaatsvinden. De tweede grote afspraak na de Flanders Cup in Huizingen was op papier de Brussels Grand Prix op 9 augustus.De bijeenkomst van de Veiligheidsraad van morgen zal ongetwijfeld duidelijkheid scheppen of er al dan niet sprake kan zijn van sportwedstrijden de komende maanden.

Competities achter gesloten deuren

In een persbericht van Vlaams minister van Sport Ben Weyts staan enkele nieuwe maatregelen rond het coronavirus en de sportwereld. Zo zullen alle wedstrijden zowel in zaal als in openlucht achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. Van toeschouwers is daardoor geen sprake. In het persbericht wordt ook gesproken over een draaiboek ‘code Oranje’, waarbij sprake is van een stopzetting van sporten waar fysiek contact aanwezig is en wordt er ook meer uitleg verschaft over afstandsregels. Normaliter volgt er wekelijks een evaluatie van de huidige maatregelen, waarbij de mogelijkheid bestaat om een versnelling hoger te schakelen of de maatregelen toch te versoepelen.