In Huizingen stond gisteren de Flanders Cup van organiserende club OEH op de planning. Rani Baillievier eiste langs Belgische zijde een hoofdrol op door te verrassen op de 800m. De 22-jarige atlete deed een hap van bijna anderhalve seconde uit haar PR om voor de tweede week op rij een zege in de Flanders Cup op zak te steken. Simon Debognies zag zijn inspanningen tijdens de tweede wedstrijdhelft van de 3.000m net niet beloond met de zege, terwijl Tim Van de Velde in diezelfde 3.000m onderstreepte dat hij terug van weggeweest is. Jonathan Sacoor evenaarde voor eigen publiek zijn PR op de 200m. 

Een kleine week na het einde van de Olympische Spelen in Tokio was het gisteren verzamelen geblazen voor de Flanders Cup van OEH in Huizingen. Jonathan Sacoor was de enige Belgische olympiër van Tokio die in actie kwam voor eigen volk. Sacoor liep tijdens de 200m naar 21″15, een evenaring van zijn PR. Al weet de Belgian Tornado dat een duik onder 21 seconden tot de mogelijkheden behoort indien hij over een fris stel benen beschikt. De zege op de halve baanronde was weggelegd voor onze noorderbuur Solomon Bockarie in 21″00. De Jamaicaanse Roniesha McGregor haalde het bij de vrouwen in 24″23 voor Belgen Messalina Pieroni en Liefde Schoemaker. Op de volledige baanronde ging Christian Iguacel op zoek naar een snelle tijd. Vanuit de buitenbaan deed de atleet van LYRA er alles aan om zijn 46″44 aan te scherpen, maar Iguacel moest vrede nemen met de derde stek in 46″49. De Fransman Muhammad Kounta trok aan het langste eind met 46″15. Bij de vrouwen was de Canadese Aiyanna Stiverne duidelijk de betere met 53″16. Helena Ponette sloop opnieuw wat dichter bij een duik onder 54 seconden met een PR van 54″13.

Jonathan Sacoor – Foto: Golazo

De 800m bij de vrouwen leverde een aangename verrassing op. Rani Baillievier had vorige week nog in Kessel-Lo haar PR naar 2’04″43 gebracht. De atlete van OLSE gaf na afloop aan dat ze stiekem op een snellere chrono hoopte, aangezien er toen absoluut geen sprake was van een ideale race. Baillievier werd in Huizingen op haar wenken bediend dankzij een ideale doorkomst in 59 seconden. Vervolgens ging onze landgenote op zoek naar de zege. Baillievier haalde het in een sterke 2’03″08, goed voor de beste Belgische prestatie in openlucht van 2021 én bijna vijf seconden sneller dan haar PR van september vorig jaar. Belgisch kampioene Camille Muls volgde als vijfde in een seizoensbeste van 2’05″60. Bij de mannen ging de zege naar Qatar met Musaeb Bala die maar nipt Tibo De Smet kon afhouden in 1’47″96. Tuur Bras kende voor eigen publiek een off-day op de 400m horden. Bras bracht de Jamaicaan Malik James King 300m lang in de verlegenheid, maar in de laatste rechte lijn ontbrak het de tweevoudige Belgische kampioen aan kracht. King won in 49″90, Bras kon moeilijk tevreden zijn met een chrono van 51″47.

De 3.000m bij de mannen kon op haaswerk van meervoudig Belgisch 1500m-kampioen Pieter Claus rekenen. Claus leverde puik werk af om Simon Debognies naar een snelle tijd te loodsen. Weinig atleten voelden zich echter geroepen om het snelle tempo van de man van OEH te volgen. In de slotronde keerde de de Duitser Marc Tortell alsnog terug om het nipt te halen van onze landgenoot in 7’50″88. Debognies werd tweede dankzij een minieme verbetering van zijn PR met 7’51″23. Belofte Tim Van de Velde lijkt ook terug van weggeweest. Dat bewees de man van DUFF door in de slotfase ook een stevige inhaalbeweging te maken. Van de Velde dook voor het eerst onder acht minuten met 7’54″40. De knieproblemen bij het rastalent zijn volledig van de baan, waardoor het uitkijken wordt naar de volgende wedstrijd van de atleet.

Tim Van De Velde – Foto: Lucien Lambotte

Op de 1500m bij de mannen ging de zege zoals verwacht naar de Duitser Christoph Kessler in 3’40″10. Een eervolle vermelding is op z’n plaats voor junior Noah Konteh die maar liefst vier seconden beter dan ooit deed met 3’45″84. Bij de vrouwen werd de 1500m een rommelige wedstrijd met ook hier een Duitse overwinning op naam van Vera Coutelier in 4’16″95. Sofie Van Accom was de eerste landgenote op nog géén seconde van de winnares, ook Lisa Rooms gaf met een PR net geen seconde toe op de nummer één in de wedstrijd. Het hoogspringen bij de mannen werd een gezellig onderonsje tussen Jef Vermeiren en Giebe Algoet. Het duo zou hoger dan ooit springen. Vermeiren vloog in zijn tweede poging over 2m16, een hoogte die hem eerder dit jaar een ticket naar het EK voor beloften zou hebben geschonken. Algoet had op die hoogte een derde poging nodig, maar de atleet van HCO bewees zichzelf een mooie dienst door eveneens over de lat te wippen. Beide heren vlogen elkaar vervolgens in de armen. 2m20 betekende voor beide hoogspringers het eindstation. Philip Milanov haalde zoals verwacht de zege in het discuswerpen binnen dankzij een degelijke 62m41 in zijn tweede poging. Vervolgens kon de atleet van VAC slechts één extra geldige poging optekenen.

De volledige uitslag van de Flanders Cup in Huizingen kan u hier raadplegen.