Vijf Belgische junioren staan zondag, als alles goed verloopt, aan de start van het EK veldlopen. Tim Van de Velde is het grote speerpunt bij de mannen. Ook van het team kan er wat verwacht worden. Bij de vrouwen vertegenwoordigt alleen Febe Triest ons land.

Laatste kans bij de junioren voor Tim Van de Velde

Bij de junioren mannen zullen de meeste deelnemers aan de start verschijnen. Liefst 115 atleten uit 29 landen staan er op de deelnemerslijst. Dé grote favoriet is ongetwijfeld de Noor Jakob Ingebrigtsen. De titelverdediger besliste deze week pas over zijn deelname. Als hij zondag als eerste over de finish komt is dat zijn vierde opeenvolgende zege op het EK veldlopen bij de junioren. Voor het eremetaal worden heel wat kandidaten naar voren geschoven. Thuisloper Nuno Pereira (1500m) en de Duitser Elias Schreml (3000m) wonnen afgelopen zomer goud op het EK voor junioren. Ook de Turk Ayetullah Aslanhan en de Fransman Valentin Bresc worden dankzij hun sterke prestaties van vorig jaar, respectievelijk 8ste en 10de, naar voren geschoven als podiumkandidaten.

Tim Van de Velde is bij de junioren de grootste kanshebber op een sterke eindnotering. Vorig jaar ontgoochelde hij zichzelf een beetje met een 15de plaats, aangezien hij in Samorin nog 11de werd. In Lissabon vindt de laatstejaars junior normaliter een parcours dat iets meer op zijn maat is. Zelf wil hij vooral beter doen dan in Tilburg. Een plaats bij de beste tien moet voor een sterke Van de Velde meer dan mogelijk zijn. Ruben Verheyden was er vorig jaar net niet bij, maar zette op dat jaar tijd grote stappen vooruit. Afgelopen zomer liep hij tijdens het EK voor junioren naar een 11de plaats op de 1500m. Voor een goede eindklassering met het team zouden we de atleet van EA graag bij de beste 30 zien finishen. Ward Leunckens en Simon Meganck zijn in Lissabon eveneens aan hun eerste EK veldlopen toe. Het onderlinge verschil tussen de drie laatstgenoemden was in Roeselare eerder klein. Een top 50-notering moet dus zeker tot de mogelijkheden behoren.

Ruben Verheyden – Foto: Jimmy Cailly

Vanaf 2017 werden niet langer de eerste vier, maar de eerste drie atleten in rekening gebracht voor het teamklassement. In datzelfde jaar eindigden we met de junioren als vijfde op twee plaatsen van het brons. In Lissabon doen maar liefst twintig landen mee aan het teamklassement. Om mee te doen voor het podium moet je met drie atleten samen zeker minder dan 50 punten hebben. Dat lijkt voor onze Belgische ploeg geen evidentie. Een plaats bij de beste zes landen kan wel worden geambieerd. Opvallend weetje: Niet alleen Van de Velde is laatstejaars junior, ook de andere drie Belgen zijn allen geboren in het jaar 2000.

Ook de Nederlanders hebben een team bij de junioren mannen. Tim Verbaandert werd vorig jaar nog 26ste in eigen land. Hij is het speerpunt van de ploeg, die de ambitie heeft om opnieuw bij de beste zes te finishen.

Febe Triest gaat voor betere eindnotering

Bij de junioren vrouwen staan er met 100 namen heel wat atleten op de deelnemerslijst. De Italiaanse Nadia Battocletti zal in Lissabon haar titel met hand en tand moeten verdedigen, want de concurrentie is niet mals. Maar liefst vier juniores wonnen afgelopen zomer goud op het EK in Borås. De Zwitserse Delia Sclabas kan naast haar 1500m-titel ook terugblikken op zilver in Tilburg. Dat zijn trouwens de enige juniores uit de top 10 van vorig jaar die opnieuw present tekenen in deze categorie. Daarnaast trekken ook de Poolse Zofia Dudek (3000m), de Sloveense Klara Lukan (5000m) en de Duitse Paula Schneiders (3000m steeple) met winstkansen naar Lissabon. De plaatselijke Mariana Machado zal het thuispubliek proberen warm te maken voor het veldlopen. Vorig jaar werd ze nog 15de, maar op eigen terrein hoopt ze mee te doen voor de medailles.

Bij de Belgen mag Febe Triest de nationale eer verdedigen. De atlete van EA was op het EK in Tilburg al eens op de afspraak. Daar werd ze 59ste. Ondertussen voerde ze een trainerswissel door. Ze sloot zich namelijk aan bij de groep van Raymond Van Paemel. In Portugal zal ze normaliter ook een parcours voorgelegd krijgen waar ze beter op presteert. Ze wil in eerste instantie beter doen dan vorig jaar, een plaats bij de beste 40 ligt zeker binnen de mogelijkheden.

Febe Triest – Foto: Peter Wagemans