Het WK in Doha zal mogelijk één van de grote sprintkanonnen moeten missen. Christian Coleman, vorig jaar goed voor eindwinst in de Diamond League in een knaltijd van 9″79 op de 100m, zou drie dopingcontroles gemist hebben in de afgelopen 12 maanden. Daardoor mag de 23-jarige Amerikaan in principe niet deelnemen aan het komende WK in Doha. De atleet betwist echter één van die controles, waardoor de komende weken uitsluitsel zullen moeten geven

Christian Coleman was twee jaar geleden de man die Usain Bolt het vuur aan de schenen zou leggen op het WK in Londen. Justin Gatlin bleek toen de derde hond die met het been ging lopen in de 100m-finale. Coleman strandde op de tweede plaats in het seizoen waarin hij de snelste man over 100m was, net zoals vorig jaar overigens. In 2019 is Coleman voorlopig ook de snelste man op 100m met 9″81. Op uitzondering van de Diamond League in Shanghai was de spurtbom in al zijn 100m-wedstrijden de beste. Hij verzekerde zich tijdens de Amerikaanse trials zowel van deelname aan het WK op de 100m en de 200m.

Vorige week viel de wereldrecordhouder op de 60m in laatste instantie uit voor de Diamond League in Birmingham. De eerder bizarre reden toen klonk als volgt: “Door een samenloop van omstandigheden na mijn trainingen van afgelopen week zal ik niet aan de start kunnen verschijnen van de Diamond League in Birmingham”. Van een blessure was niet echt sprake dus. De officiële reden zou echter het feit zijn dat Coleman in de afgelopen 12 maanden drie keer een dopingcontrole miste. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.

Voor zo’n inbreuk kan je als atleet tot twee jaar geschorst worden, waardoor het zomaar mogelijk is dat Coleman naast het WK ook de Olympische Spelen in Tokio kan missen. Er heerst echter nog veel onduidelijkheid over het betwisten van één van die controles, aangezien er een heus getouwtrek aan de gang is tussen respectievelijk het wereldwijde antidopingagentschap WADA en het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. Beide organisaties geraken het maar niet eens en liggen daardoor ook in de clinch met de IAAF en haar Athletics Integrity Unit.

De entourage van Coleman weigert voorlopig te reageren.