Donderdagavond trok de wereldtop naar Stockholm voor de eerste Diamond League van het jaar op Europese bodem. Renée Eykens en Soufiane Bouchikhi maakten beiden de oversteek naar de Zweedse hoofdstad, maar geen van hen ging met het verhoopte resultaat naar huis. De grote uitblinkers van de dag waren zonder twijfel Karsten Warholm, sprintkoningin Dina Asher-Smith en lokale held, Daniel Stahl die ondanks de koude temperaturen een stevige indruk nalieten

Eykens en Bouchikhi houden zich goed staande, maar verhoopte WK-limiet blijft uit

Renée Eykens mocht voor de tweede keer in minder dan een week tijd aan de bak op de 800 meter. In afwezigheid van Caster Semenya en Francine Niyonsaba kende de wedstrijd een heel ander verloop dan dat we gewend zijn. Deze keer dus geen langgerekte solo, maar een wedstrijd die pas in het slot in zijn definitieve plooi viel. Het pak bleef lange tijd samen tot Ajee Wilson op zo’n 200 meter van het einde haar kans waagde. Echt afstand nemen lukte niet voor de Amerikaanse waardoor het tot op het einde spannend werd. Wilson haalde uiteindelijk toch haar slag thuis met 2’00”87. Eykens positioneerde zich de hele wedstrijd mooi in het midden van het pak. In de laatste rechte lijn probeerde ze haar turbo aan te spreken en nog enkele plaatsen op te schuiven, maar het bleef bij 2’03”34 en een bijhorende zesde plek. Met die zesde plek hield ze wel knap atleten als Lynsey Sharp achter zich. Op de WK-limiet is het nog even wachten. Die bedraagt 2’00″60. Aanvankelijk leek Eykens eerst uit de uitslag geschrapt te worden door het overschrijden van de lijn, maar na het herbekijken van de beelden werd duidelijk dat dit om een vergissing ging.

Soufiane Bouchikhi koos voor de 10.000 meter die, ondanks dat het geen nummer van de Diamond League was, op veel kwaliteit kon rekenen. Hetzelfde kon helaas niet gezegd worden van het haaswerk waardoor Bouchikhi lange tijd tegen de wind moest beuken. Hij bouwde zijn wedstrijd vanuit de achterhoede stelselmatig op en kon gelukkig telkens op heel wat mannen  voor zich jagen. Hij finishte uiteindelijk in 28’20”97 waarmee hij nog een eind verwijderd blijft van zijn PR (27’41″20) en de gevraagde 27’40”00 voor het WK in Doha. De winst ging naar Rhonex Kipruto die met 26’50″16 voor een nieuw meetingrecord en een beste wereldjaarprestatie tekende.

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

Lokale helden halen hun slag thuis

Over naar de internationale uitblinkers. In het verspringen liet de Zweed Thobias Montler van zich horen door de grote favorieten Juan Miguel Echevarria en Luvo Manyonga ruim achter zich te laten. Montler kwam dankzij zijn tweede poging van 8m22 aan de leiding en gaf deze niet meer uit handen. De Zweed had voordien een PR van 8m10 achter zijn naam. Echevarria, de man die vorig jaar in Stockholm bijna over de zandbak sprong, moest dit jaar genoegen nemen met 8m12 en een tweede plaats. Manyonga werd “slechts” vierde met 8m07.

Ook in het discuswerpen was het Zweden boven. Daniel Stahl maakte zijn favorietenrol volledig waar door zijn discus maar liefst 69m57 ver te werpen. Toch zal de krachtpatser enigszins op zijn honger zijn blijven zitten aangezien zijn discus die avond ook ruim voorbij de 72m ging. Helaas werd de worp ongeldig verklaard. De Jamaicaan Fedrick Dacres kwam met 68m96 het dichtst in de buurt van Stahl.

Amerikaans onderonsje

De 400 meter was bijzonder Amerikaans getint, met in de hoofdrol Michael Norman en Rai Benjamin. De twee vochten 300 meter lang een onderlinge strijd uit, maar in het laatste deel van de wedstrijd nam Norman eenvoudig afstand van zijn landgenoot. Norman kwam dit seizoen al tot een fabelachtige 43″45, maar moest vandaag genoegen nemen met 44”53, tegenover de 45”13 van Benjamin.

Norman en Benjamin – Foto: Yann Caradec

Asher-Smith en Warholm op eenzame hoogte

Met Dafne Schippers, Dina Asher-Smith en Elaine Thompson aan de start beloofde de 200 meter op papier zeker voor vuurwerk te zorgen. Dankzij Asher-Smith werd het dat ook. Ondanks de koude weersomstandigheden klokte de Britse een hele knappe 22”18 waarmee ze onder haar eigen beste wereldjaarprestatie van 22”26 blijft. Thompson en Schippers volgden op respectievelijke afstand en klokten 22”66 en 22”78. Asher-Smith ging nog nooit eerder sneller op een wedstrijd die geen deel uitmaakte van een kampioenschap.

Karsten Warholm bleek ook allesbehalve te lijden onder de koude. Hij was opnieuw heer en meester op de 400 meter horden en gaf iedereen het nakijken. Ondanks het gebrek aan stevige tegenstand bleef Warholm doortrekken tot op het einde wat in een hele knappe 47”85 resulteerde. De Noor kwam zo heel dicht in de buurt van zijn PR  (47″64) dat hem vorig jaar aan de Europese titel hielp.

Foto: Jeroen De Meyer