Het gaat van goed naar beter met Hanne Claes. Op de Putbos Memorial Leon Buyle Meeting in Oordegem heeft Claes meteen een stevige tijd neergezet op de 400 meter horden. De atlete van Excelsior klokte een knappe 56″37 waarmee ze maar nipt boven de gevraagde 56″00 voor het WK in Doha blijft. Ze bezet met deze tijd wel de vierde plek op de Europese jaarranglijst. Paulien Couckuyt, de revelatie van dit jaar op deze afstand, dook met 58″06 voor de vierde keer onder de limiet voor het EK beloften.

Het hoofdprogramma begint deze avond pas, maar toch stond ook in het voorprogramma een heel sterk deelnemersveld klaar om in de startblokken te kruipen. Hanne Claes maakte zich op voor haar eerste 400 meter horden van dit jaar op eigen bodem. Paulien Couckuyt kwam opnieuw aan de start op de piste waar ze vorige week bijzonder goed voor de dag kwam. Na het startschot was het meteen duidelijk dat Claes er vaart achter zou zetten. Na 200 meter lag de vierde van het afgelopen EK outdoor aan de leiding, al zat de Duitse Djamila Bohm haar op de hielen. In de laatste rechte lijn leek Claes haar snelle start allesbehalve te moeten bekopen. Ze beet haar tanden stuk, maar trok nog stevig door waardoor de klok stopte na 56″37. Hiermee doet ze ruim beter dan haar beste prestatie van het seizoen (58″31). De WK-limiet komt op deze manier ook heel dichtbij. Couckuyt koos deze wedstrijd voor het eerst voor een ander hordenritme waardoor het iets minder soepel ging dan vorige week. Met haar 58″06 kan ze echter wel opnieuw tevreden terugblikken.

“Dit doet veel deugd”, vertelde Hanne Claes uithijgend. “Op training ging het echt goed, maar op wedstrijd kwam het er nooit uit. Mijn vorige wedstrijden waren echt niet representatief. Op stage in Amerika was ik nog niet klaar voor een 400 meter horden. Vorige week trok ik met mijn club Excelsior naar Finland voor het Europees kampioenschap voor clubs. Het weer was daar echt verschrikkelijk. Een goede tijd was gewoonweg uitgesloten, dus mijn prestatie daar is echt niet representatief. Mijn tijd van vandaag en mijn prestatie op de World Relays geeft mij weer het nodige vertrouwen. De afgelopen maanden waren mentaal heel zwaar omdat ik het vier maand zonder fulltime profcontract moest doen. In Glasgow kwam echt mijn breekpunt. Ik vroeg mij echt af of een vierde plek op een EK maar zo weinig voorstelde. Sinds 1 april mag ik mijzelf eindelijk weer fulltime profatleet noemen. Een enorme last die van mijn schouders valt”, klonk het opgelucht.

Claes haalt de riem er nu even af om zich nadien volop te focussen op het tweede hoofddoel van deze zomer: het WK in Doha. “Ik las nu even een rustperiode van twee weken in. Het seizoen is anders veel te lang. Om die WK-limiet maak ik mij echt geen zorgen, ik heb nog veel tijd. Stel dat ik de limiet pas op het BK haal, dan heb ik nog een maand om mij volledig klaar te stomen voor het WK. Met deze wedstrijd en de World Relays in het achterhoofd, zal ik over twee weken met veel vertrouwen weer de trainingen oppikken”, aldus Claes.