Naast La Chaux-de-Fonds was er ook veel bedrijvigheid in Stockholm. Deze zevende Diamond League van het seizoen moest het helaas doen zonder topprestaties. Regenval was de boosdoener. Thomas Carmoy kon wel overweg met de weersomstandigheden. Hij diende de olympische en vice-wereldkampioen een nederlaag toe en keert huiswaarts met een tweede plaats. Voor eigen publiek sprong Armand Duplantis naar 6m05. Nadien noteerde hij nog drie pogingen op wereldrecordhoogte.

De voorbije weken stapelden de topprestaties op Diamond League wedstrijden elkaar op. Door al die verwennerij was de Diamond League in het Zweedse Stockholm over het algemeen eerder een flauw optreden. De omstandigheden waren met een stevige regenbui in het begin van het hoofdprogramma dan ook verre van optimaal. Het polsstokspringen werd zelfs voor geruime tijd uitgesteld.

Ondanks het uitstel kon Ben Broeders nog een zeer degelijk niveau bovenhalen. In zijn laatste poging wist hij 5m72 te klaren, goed voor de vierde plaats. Daarna kon Armand Duplantis aan zijn show beginnen. In een stadion waar verder geen actie meer bezig was,  zweefde de menselijke machine na 5m95 meteen ook over 6m05. Hij wilde meer. Het liefst een nieuw wereldrecord. Op 6m23 kon de local hero de lat echter niet laten liggen. Met een nieuwe sprong over de mythische grens dikt Duplantis zijn onwaarschijnlijke statistieken wel weer wat extra aan. Hij sprong alleen in openlucht al 28 keer over de 6m.

Thomas Carmoy was de tweede Belg die zondagnamiddag in actie kwam. De hoogspringer zag hoe Gianmarco Tamberi en Sanghyeok Woo al vroeg hun koffers mochten pakken. In tegenstelling tot hen maakte Carmoy weinig fouten. Met een sprong over 2m20 was hij al zeker van minimaal een tweede plaats. Zijn laatste poging op 2m24 was ei zo na ook raak, maar de lat besloot toch nog de grond te kussen. Hamish Kerr slaagde er wel in om de lat op deze hoogte te laten liggen waardoor Carmoy met een tweede plaats zijn hoogste resultaat ooit in een Diamond League neerzet.

Foto: Erik van Leeuwen

In het discuswerpen kon Sandra Perkovic, dankzij een zuinige 64m49, haar 46e(!) Diamond League-zege veiligstellen. Olympisch kampioene Valarie Allman kon verrassend geen geldige poging neerzetten. Bij de mannen domineerde Kristjan Ceh al voor de negende keer dit jaar. De Sloveen bleef de tegenstand met 69m83 ruim twee meter voor. In het kogelstoten was het verschil tussen de nummers één en twee een pak kleiner. Danniel Thomas-Dood (19m04) hield aan het einde slechts één centimeter over op Jessica Schilder (19m03). Het laatste kampnummer in Stockholm was het verspringen. Ondanks het deelnemersveld van wereldniveau, werd de competitie beslist met een sobere 6m69, getekend Larissa Lapichino.

Op de 400m horden was Karsten Warholm afgetekend de beste. De Noor, die vorige maand in zijn seizoensopener al meteen naar 46”52 wervelde, kende een moeilijke laatste rechte lijn. Hij bleef met 47”57 wel als enige onder de 48 seconden. Zakithi Nene verrastte de topfavorieten vanuit één van de buitenbanen met een chrono van 45”30. Zuid-Afrika mocht meteen daarna opnieuw vieren. Op de 100m sprintte Akani Simbine naar de overwinning in 10”03.

Karsten Warholm – Foto: Chris Cooper/Bauhaus Galan

In het laatste deel van de 100m horden zette Tobi Amusan de kroon op het werk. De wereldrecordhoudster snelde weg van de tegenstand en klokte af na 12”52. Nadine Visser bleef voor de tweede keer in één week onder haar gebruikelijke niveau. Ze finishte als vijfde in 12”97. De 200m werd uiteindelijk een Brits onderonsje. Dina Asher-Smith leek lang op de winst af te stevenen, maar zag in het slot haar landgenote Daryll Neita nog over zich komen. Die laatste hield Asher-Smith af met 22”50 tegenover 22”58.

Op de 1500m hadden de deelnemers er opvallend weinig zin in. Ze lieten de haas ver voor zich uitlopen waardoor een snelle tijd uitgesloten was. Uiteindelijk werd het een 1,2,3 voor Ethiopië met Freweyni Hailu als primus in 4’02”31. Op de 5.000m liep Beatrice Chebet met 14’36”52 naar de negende tijd van dit jaar. Maureen Koster finishte in haar eerste 5.000m van het seizoen als elfde in 15’07”11. Soufiane El Bakkali kon in afwezigheid van de wereldrecordhouder op de 3.000m steeple eenvoudig zegevieren in 8’09”84. Op de 800m haalde Djamel Sedjati het in een prangend sprintje met 1’44”59.

Over exact twee weken trekt de Diamond League er opnieuw op uit. De volgende stop wordt het Poolse Silsia.