Zaterdag verschijnt hij aan de start van zijn tweede wedstrijd van het outdoorseizoen, Pieter-Jan Hannes ligt niet langer in de lappenmand. In de winter werkte hij al enkele wedstrijden af, maar vooral deze zomer moet het gebeuren. Het WK in Doha is zoals verwacht het hoofddoel, onderaan dit artikel kan u een uitgebreid gesprek met de 1500m-specialist beluisteren.

De “volledig afgeschreven oude rot”, zo noemt Pieter-Jan Hannes zichzelf in het telefoongesprek. Anderhalve week geleden opende hij zijn outdoorseizoen nochtans niet helemaal achteraan het deelnemersveld. Met een vierde plaats op een straatwedstrijd in Oostenrijk kon hij niet ontevreden zijn. Komende zaterdag wacht er in Rome opnieuw een mijl op straat, daarna schakelt de OLSE-atleet over naar de piste. Nog voor het zover is namen we ruim de tijd om met Pieter-Jan even terug te blikken op de voorbije winter. “Op training heb ik mijzelf en Theo (Joosten, red.) bij momenten kunnen verbazen. Richting het EK cross voelde ik me heel goed, maar het EK zelf was helaas niet bepaald een succes”, kijkt Hannes terug. “Dat is aan alles te wijten, zoals de kanonstart van mijzelf maar onder meer ook het gebrek aan ervaring speelde ons als team parten. Daarna gingen we voor het indoorseizoen en ook in die periode kon ik mezelf een aantal keer overtuigen op training. Ik ben in volle voorbereiding helaas ziek geworden en daardoor heb ik zo goed als het volledige indoorseizoen gemist. De minste tegenslag zorgt dat je indoor heel het seizoen mist.”

Pieter-Jan Hannes bleef uiteraard niet bij de pakken zitten. Na de winter nam hij rustig zijn tijd om toe te werken richting het zomerseizoen, het WK in Doha staat pas eind september op de kalender. “Mijn oude niveau heb ik vorig jaar zeker niet gehaald, dat moet de ambitie dit seizoen zijn. Als ik mezelf opnieuw kan herkennen in de 1500 meter dan is dit jaar geslaagd. Ik ben stilaan aan het terugkomen, maar er is nog veel werk aan de winkel.” Hannes wil na jaren overvol blessures ook niet te hoog mikken en zichzelf zo opnieuw met pijntjes opzadelen. “Het zou een mirakel zijn om dit jaar mijn profbestaan verder te zetten. Daarvoor wordt top 8 op het WK verwacht, maar als ik realistisch ben en mijn tijd wil nemen dan kan ik die doelstelling niet waarmaken. De ambitie is dus op zijn minst Doha halen en dan liefst de halve finale.”

Het blessurespook speelt ook de voormalig Europees kampioen parten. “Ik weet niet of ik de veerkracht heb om weer terug te komen na een grote blessure. De laatste zeven jaren dat ik prof ben geweest, heb ik enorm veel gekampt met verschillende blessures. De breuk twee jaar geleden was een heel erge, nu ben ik zelfs nog steeds bezig met daarvan terug te komen. Nog twee jaar eruit liggen en je kan bijna beter een dopingschorsing aan je been hebben. Ik ben 26 jaar, de gouden jaren komen eraan en ik wil die tijd niet nog eens besteden aan een blessure.” De Nacht van de Atletiek op 21 juli staat al met rood in zijn agenda, hoe de komende weken en maanden eruitzien voor Pieter-Jan Hannes beluistert u in onderstaand gesprek.