Zaterdag en zondag gaan in het Japanse Yokohama de World Relays door, het officieuze WK aflossingen. Team Belgium stuurt drie ploegen de arena in: de Tornados, de Cheetahs en de Mixed Relay. Doel is voor alle teams de kwalificatie voor het WK in Doha later dit seizoen.

Laat ons beginnen met het belangrijkste: de kwalificatie-eisen voor het WK in Doha. Op de 4x400m bij zowel mannen als vrouwen is in Japan top 10 nodig om zich te plaatsen voor de belangrijkste afspraak van 2019 in Qatar, voor de Mixed Relay volstaat top 12.

De Belgian Cheetahs komen zaterdag als eerste aan de beurt. De selectie bestaat uit vaste waarden Hanne Claes en Camille Laus aangevuld met Paulien Couckuyt, Lucie Ferauge en Liefde Schoemaker. Cynthia Bolingo moest geblesseerd afhaken. Voor afreis droomden de Cheetahs luidop van de finale, maar dat wordt na het forfait van hun sterkste atleten een aartsmoeilijke klus. Nog nooit was er in de finale plaats voor meer dan drie Europese landen. Op het EK in Berlijn afgelopen zomer werd België, met Bolingo, vierde.

Camille Laus – Foto: Golazo

Het komt er meer dan waarschijnlijk op neer dat de Cheetahs Engeland of Frankrijk uit de finale moeten lopen. De Engelsen starten op volle sterkte, de Françaises missen met Floria Guëi een sterkhoudster. Lukt het niet om de Fransen of een andere vaste waarde naar huis te lopen en de finale te halen, duimen we voor die top 10.

De Belgian Tornados moeten zich in principe moeiteloos voor het WK kunnen plaatsen, ook zonder kapitein Kevin Borlée die moest afzeggen met een hamstringblessure. De selectie bestaat uit Jonathan en Dylan Borlée, Jonathan Sacoor, Julien Watrin en Robin Vanderbemden. Favorieten zijn de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago. Daarachter volgt outsider Jamaïca. België zit op papier in een derde pelotonnetje met onder meer de Britten en de Polen. De Spanjaarden, die het ons zowel op het EK in Berlijn als het EK indoor in Glasgow knap lastig maakten, zijn er niet bij.

Belgian Tornados – Foto: Jeroen De Meyer

In 2015 bestond het bronzen Belgisch viertal nog uit de drie broers Borlée en Julien Watrin. Dit jaar treden ze in de reeksen aan met Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor.

Door de afzeggingen van Cynthia Bolingo en Kevin Borlée zit de Belgische Mixed Relay enigzins in de problemen. Er zal zowel bij de Cheetahs als de Tornados één loper onmiddellijk na zijn of haar wedstrijd nog een tweede keer moeten aantreden in de gemengde 4×400 meter. Dat wordt recupereren next level.

Julien Watrin en Robin Vanderbemden – Foto: Jeroen De Meyer

Omdat bij de concurrerende landen net als bij de Belgen nog niet duidelijk is wie er aan de start verschijnt, is het zo goed als onbegonnen werk om de kansen van onze landgenoten in te schatten. Als de gemengde ploeg op zijn sterkst aantreedt, mag die top 12 die nodig is voor het WK geen probleem vormen. Maar dan moeten er toppers uit het viertal van de Tornados en de Cheetahs worden weggeplukt. Coaches Carole Bam en Jacques Borlée staan voor lastige keuzes, zaterdagmiddag weten we meer.