Hanna Vandenbussche heeft op de marathon van Praag haar persoonlijk record scherper gesteld. De atlete van Veerle Dejaeghere finishte als elfde vrouw op de mythische 42,195km. De overwinning ging naar de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter met een knappe tijd van 2u19:46. Bij de mannen ging het goud naar de Marokkaan Dazza Al Mahjoub.

Hanna Vandenbussche zet de Belgische marathontrend gewoon door. De 31-jarige atlete van AVR ging in Praag met succes op zoek naar een nieuwe persoonlijke besttijd. Na vijf kilometer zat ze reeds voor op schema met een tijd van 18:20 op die afstand. Halfweg leverde ze een chrono van 1u17:50 af. Verval was er wel, maar gelukkig bleef dit zeer binnen de perken. Vandenbussche kwam uiteindelijk over de streep na een marathontocht van 2u36:49.

Hanna Vandenbussche – Foto: Golazo

Deze chrono levert haar naast een elfde plaats ook een mooi persoonlijk record op. Dat stond twee jaar lang op 2u37:28, een prestatie die ze in Londen neerzette. Haar nieuwe besttijd is goed voor een 19e plaats op nationale aller tijden ranglijst. Haar trainster Veerle Dejaeghere, die mee was afgezakt naar Praag, was uiteraard zeer tevreden: “Ondanks dat het helemaal geen vlak parcours is, en het ook nog eens heel koud en winderig was, liep ze haar beste marathon. De laatste twee kilometer verloor ze nog wat tijd door de tunnels, dus dit is echt wel een mooie prestatie.”

De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter was oppermachtig bij de vrouwen. Ze won in 2u19:46 en had ruim twee minuten voorsprong aan de eindstreep. Salpeter scherpt daarmee haar persoonlijk record aan met bijna vijf minuten. Bij de mannen zegevierde de Marokkaan Dazza Al Mahjoub na 2u05:58.

Eind april zorgde ook Hanne Verbruggen voor een knap staaltje marathonlopen. Bij haar debuut in het Duitse Düsseldorf kwam ze al meteen tot 2u39:03. Astrid Verhoeven klokte eveneens vorige week 2u41:18 bij haar eerste 42,195km. Om maar te zeggen dat het marathonlopen zich ook bij de vrouwen aan het doorzetten is.

De uitslag van de Volkswagen Marathon in Praag kan je hier terugvinden.