Nina Lauwaert schreef zonet de CrossCup-manche in Roeselare op haar naam. De atlete van ACW kon enigszins profiteren van een misverstand dat ertoe leidde dat Hanna Vandenbussche de verkeerde kant opging, maar toonde zich ook ijzersterk op het loodzware, modderige parcours. Lisa Rooms volgde als tweede op een zucht van Lauwaert en ook Vandenbussche mocht na een sterke inhaalrace mee het podium op. De vraag stelt zich natuurlijk of het trio zich mag opmaken voor het EK veldlopen in Dublin, want ook de felbegeerde EK-tickets stonden vandaag op het spel.

Deze derde manche van de CrossCup in Roeselare stond naar goede gewoonte weer in het teken van de felbegeerde tickets voor het EK veldlopen in Dublin. Het parcours rond het Schierveldestadion was er eentje uit de oude doos: van start tot finish ploeteren door de modder. Wie zich niet aan deze modderpartij konden wagen waren Mieke Gorissen en Eline Daelemans. Het coronavirus stak een stokje voor hun deelname. In hun afwezigheid kwam Hanna Vandenbussche al snel bovendrijven als favoriete. Vandenbussche deinsde niet terug voor de zware omloop en voerde bij de start meteen de forcing. In haar zog kreeg ze Lisa RoomsNina Lauwaert en Sofie Van Accom mee.

Het kopwerk kwam Vandenbussche echter duur te staan. De atlete van Roeselare volgde de leidende quad en werd daardoor de verkeerde richting uitgestuurd. Rooms was bij de pinken en volgde Vandenbussche niet waardoor zij prompt aan de leiding kwam. Lauwaert kwam een halve ronde later ook aansluiten en ging bij het ingaan van de laatste ronde over haar concurrente van AVLO. Vandenbussche moest na een knappe inhaalrace niet veel terrein toegeven op het leidende duo en volgde in derde positie. In de laatste ronde bleven de verhoudingen onveranderd. Rooms perste er nog alles uit maar moest toch nog elf seconden toegeven op Lauwaert. Ook Vandenbussche kwam niet meer verder dan de derde plaats en finishte nog eens zestien seconden later. Van Accom viel als vierde naast het podium. Wie op basis van deze prestatie recht heeft op een selectie voor het EK veldlopen blijft voorlopig giswerk. Dinsdag buigt de selectiecommissie zich over die felbegeerde EK-tickets.

Roxane Cleppe dingt naar kwalificatie bij beloften

De wedstrijd bij de beloften vond plaats samen met die van de senioren waardoor het moeilijk om volgen was. Aan de finish verraste Roxane Cleppe door als eerste over de finish te komen. De atlete van UAC hield Mathilde Deswaef drie seconden achter zich. Juliette Thomas zorgde ervoor dat de eerste drie beloften op nog geen tien seconden van elkaar finishte en bezette de derde podiumstek.

Annelies Nijssen oppermachtig bij junioren

Annelies Nijssen heerste in de modder in Roeselare. De 800m-specialiste liep een voorsprong bij elkaar van maar liefst 42 seconden. Door deze overmacht lijkt de kans ontzettend klein dat zij op het EK in Dublin het gezelschap gaat krijgen van andere landgenoten in haar leeftijdscategorie. Fien Peusens en Elke De Dobbelaere vochten voor wat ze waard waren en werden knap twee en derde.