De heroïsche omstandigheden maakten van de EK-selectiecross in Roeselare een editie om in te kaderen. Regen, hagel en smeltende sneeuw maakten het er niet makkelijker op voor atleten en toeschouwers. Nina Lauwaert en Elise Vanderelst waren respectievelijk de beste op de lange en korte cross. Dat duo laten we hieronder aan het woord, vergezeld van de nummers twee en drie van de lange cross, respectievelijk Lisa Rooms en Hanna Vandenbussche. Die laatste maakte een kleine wegvergissing in de tweede ronde en viel zo voorin weg. 

Nina Lauwaert – winnares lange cross

“Het was leuk. Heel leuk. Dat we de volle zeven kilometer moesten afleggen, was in mijn voordeel als marathonloopster. Ik voelde dat het vlot ging op training en ik loop hier graag. Drie jaar geleden heb ik hier overtuigend gewonnen, dus ergens hield ik er toch rekening mee dat ik voor de overwinning zou lopen. Op het einde kon ik nog extra gas geven. Ik had nog wat overschot. Op voorhand was ik niet met dat EK bezig, maar nu hoop ik er natuurlijk wel op. Als je hier redelijk vlot kan winnen, kan je toch iets gaan doen op dat EK. Zeker ben je nooit. Het wordt afwachten tot dinsdagochtend, maar ik ga er niet van wakker liggen. Wie weet sturen ze weer helemaal niemand. Alles is mogelijk.”

Lisa Rooms – tweede plaats lange cross

“Deze modder en kou, dat heb ik nog nooit meegemaakt, ook niet in de jeugdcategorieën. Ik had het vooraf ook helemaal niet zo erg verwacht. Het leek een beetje modder, maar ik stond ervan versteld hoe diep die eigenlijk was. Op het einde leek het meer op ploeteren dan lopen. Ik kan mezelf niets verwijten. Ik heb alles gegeven wat ik kon. Uiteraard had ik gehoopt om hier te winnen en ik denk ook dat het mogelijk was geweest op een ander parcours. Het parcours is natuurlijk voor iedereen hetzelfde maar het basistempo lag vandaag zo laag waardoor dit in mijn ogen geen representatieve wedstrijd was om de EK-tickets te verdelen. Ik vind het trouwens superjammer voor Hanna Vandenbussche. Ik hoop echt dat ze haar ook naar het EK sturen.”

Hanna Vandenbussche – derde plaats lange cross

Hanna Vandenbussche – Foto: David Pintens voor CrossCup

“Ik wil niet de fout bij die seingever leggen. Ik weet ook dat het mijn verantwoordelijkheid is, maar het lint wees duidelijk in een andere richting uit. Er is een fout gebeurd, maar ik had ook alerter moeten zijn door het parcours beter te bestuderen. Ik heb daarentegen wel kunnen tonen wat ik waard was. Ik heb de wedstrijd gemaakt, dus ik hoop dat ik ergens nog een kans verdien. Mentaal zat ik heel goed en was ik heel alert, uitgezonderd de fout met de seingever. We liepen met drie atletes van hetzelfde niveau en dan zomaar vijftien seconden inhalen lukte niet meer? Ik wist dat het koud ging zijn, maar de modder speelde vandaag in mijn voordeel. Ik heb meer massa waardoor ik dat beter kan omzetten in kracht. Of ik nog mag hopen op het EK weet ik niet. Het is een kwestie van afwachten.”

Elise Vanderelst – winnares korte cross

“Mijn focus dit jaar ligt op het afronden van mijn Bachelor in de Dieetkunde. Om de trainingen te doorbreken loop ik wel alle manches van de CrossCup mee op de korte cross. Het is een fijne manier om wat competitieritme op te doen, zonder echt grote doelen te stellen. Na mijn zege van vandaag wil ik benadrukken dat ik wel degelijk wil deelnemen met het team op de Mixed Relay in Dublin, als de selectiecommissie natuurlijk een team afvaardigt.”