Régis Thonon en Nina Lauwaert hebben gisterenavond de Belgische titels op de 10.000m in de wacht gesleept. Thonon was te sterk voor de broertjes Mathijs en Steven Casteele. Lauwaert was bij de vrouwen oppermachtig en snelde naar de winst.

Bij de mannen was het vooral uitkijken naar de seizoensopener van Clément Deflandre. De belofte van HERV mocht in december proeven van een internationaal kampioenschap tijdens het EK veldlopen en heeft zijn zinnen gezet op het het EK voor beloften. Deflandre liet niets aan het toeval over en trok vier weken op stage naar Ifrane in Marokko. In Oudenaarde zou het echter niet lukken voor de atleet, die na een passage halfweg in 14’56″ een straf tweede deel uit zijn mouw moest schudden om alsnog 29’43”42 te halen. Die chrono zat er niet meer in, waardoor hij uitstapte in het tweede wedstrijddeel. De stevige wind was daar ook voor verantwoordelijk.

Voorin barstte de titelstrijd echter volop los met Régis Thonon en de broertjes Steven en Mathijs Casteele. Het was Steven die tot ieders grote verbazing de rol moest lossen, waardoor het een duel zou worden. Daarin toonde Thonon zich de snelste door een goede twee seconden voor Casteele uit te blijven met 29’46”15. Steven Casteele vervolledigde het podium met 30’04”50. Bij de masters M35 was Stijn Fincioen de beste in 31’12”39.

Lauwaert test met nog twee weken tot marathon

Nina Lauwaert – Foto: Peter Wagemans

Binnen exact twee weken verschijnt Nina Lauwaert aan de start van de marathon van Riga, waar ze een gooi doet naar een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. In Oudenaarde kwam ze voor niets minder dan de Belgische titel. De atlete liep quasi heel de wedstrijd solo en won in 33’49”47. Karen Van Proeyen finishte als tweede in een nieuwe besttijd van 35’06”55, gevolgd door Ameli Saussez op plaats drie in 35’12”80.

Op het BK 3.000m steeple bij de vrouwen behaalde Eline Dalemans de overwinning. Na een sterke solo klokte de atlete van AVLO af na 10’22”94.

De uitslagen van gisteren kan u hier raadplegen.