In New York kwamen vandaag twee Belgische toppers aan de start van de United Airlines NYC Half. Soufiane Bouchikhi keerde na een geslaagde passage van vorig jaar met plezier terug naar de metropool. Nina Lauwaert kwam voor het eerst aan de start in New York. Lauwaert is zich volop aan het voorbereiden richting de marathon van Hamburg. Een kort verslag.

Amper één week geleden triomfeerde Soufiane Bouchikhi in het Franse Vittel tijdens het Frans kampioenschap veldlopen. Vandaag hoefde hij geen spikes te voorzien, aangezien hij zich mocht uitleven in de straten van de Big Apple. Bouchikhi gaf al eerder aan dat hij vorig jaar enorm genoten had van het feit dat hij door zo’n grootstad kon lopen. Dat leek vandaag niet anders te zijn, aangezien onze landgenoot zich voorin mengde. Het was overigens erg koud in New York, met temperaturen net boven het vriespunt om 7u30.

Daniel Mesfun uit Eritrea besloot als eerst het hazenpad te kiezen. Mesfun zou pas in de slotkilometer bijgebeend worden door de Ethiopiër Belay Tilahun, die niet in de eerste startbox aan zijn race begon. Bouchikhi was in de aanvankelijke jacht op Mesfun niet vies van kopwerk, samen met de Amerikanen Paul Chelimo en Parker Stinson. Die vroege inspanningen zou de bijna 29-jarige atleet relatief moeten bekopen in het tweede deel van de race. Zijn doorkomsttijd na 10km bedroeg 29’42.

Nina Lauwaert – Foto: Jeroen De Meyer

De vrouwenrace ging een goede 13 minuten voor de mannen van start. Nina Lauwaert, in volle voorbereiding voor de marathon van Hamburg, kende geen vlekkeloze de aanloop naar haar 21km doorheen New York. Onze landgenote besloot om er een gecontroleerde, gelijkmatige race van te maken op het heuvelachtige parcours. Lauwaert zou als 15de finishen in een tijd van 1u14:48. Haar PR op de halve marathon bedraagt 1u11:50. Al is het parcours in Kopenhagen, waar ze haar PR liep, een stuk sneller. Joyciline Jepkosgei, de huidige wereldrecordhoudster op de halve marathon met 1u04:51, won met een minuut voorsprong in 1u10:07. Wat toch wel aantoont dat het om een zwaar parcours gaat. Jepkosgei komt eveneens aan de start van de marathon van Hamburg, al wordt het wel het debuut voor de 26-jarige Keniaanse.

Terug naar de race bij de mannen waarin Mesfun gewonnen spel leek te hebben, tot in de slotkilometers enkele concurrenten hem terug in het vizier kregen. Alleen Tilahun zou op en over Mesfun gaan. Tilahun behoorde niet tot de elite-atleten, waardoor hij over een gewoon startnummer beschikte. Het zorgde voor de nodige stress bij de commentatoren, maar gelukkig werd snel duidelijk om wie het ging. In het verleden dook de Ethiopiër namelijk al onder 1u02 op een halve marathon, geen one hit wonder dus. Het podium zou uiteindelijk slechts negen seconden van elkaar verwijderd zijn. Tilahun finishte in 1u02:10, zes seconden later gevolgd door Mesfun, die net debutant Paul Chelimo kon afhouden.

Paul Chelimo – Foto: Peter Wagemans

Chelimo werd in 2016 tweede na Mo Farah tijdens de 5.000m op de OIympische Spelen in Rio. Op het WK in Londen één jaar later bezorgde hij de VS opnieuw een medaille, weliswaar een bronzen. Tijdens de AG Memorial Van Damme van vorig jaar dook de 28-jarige Amerikaan voor het eerst onder 13 minuten op 5.000m. Nog geen minuut na de top drie finishten heel wat atleten, met ook Soufiane Bouchikhi op de elfde plaats. Voor het eerst in zijn carrière dook hij onder 1u03 met 1u02:59. Daarmee doet de atleet van RFCL twee seconden beter dan vorig jaar. Net voor onze landgenoot finishte de Amerikaan Ben True, de winnaar van vorig jaar.