Het Koning Boudewijnstadion zal als alles goed verloopt in 2022 omgedoopt worden tot de Golden Generation Arena. De plannen voor de renovatie van het stadion werden zopas toegelicht tijdens een persconferentie, georganiseerd door Golazo en de Belgische voetbalbond KBVB. Er komt dus géén nieuwe voetbaltempel voor de Rode Duivels, wat goed nieuws is voor de AG Memorial Van Damme.

Er lijkt licht aan het einde van de tunnel in verband met het behoud van een nationale sporttempel mét een atletiekpiste. Dat werd toegelicht tijdens de persconferentie waarin Golazo-CEO Bob Verbeeck en Peter Bossaert, de CEO van de KBVB het woord namen.

“We hebben het geluk gehad om de afgelopen 50 jaar te genieten van het Koning Boudewijnstadion. Al mogen we stilaan zeggen dat we een vernieuwde tempel kunnen gebruiken. Dit zal niet louter voor voetbal- en atletiekdoeleinden zijn. Ook hockey, rugby en concerten kunnen een thuis krijgen in de Golden Generation Arena. We moeten streven naar een stadion waarin de digitale ervaring mee is met zijn tijd, zowel voor toeschouwers, als voor de mensen die van buitenaf willen volgen. Onze gouden sportgeneratie verdient een stadion met uitstraling, dat aansluit bij hun prestaties”, vertelde Verbeeck.

De winnaars van de Diamond Race op de AG Memorial Van Damme – Foto: Golazo

De Golden Generation Arena zal een tempel worden die zal kunnen wedijveren met vergelijkbare stadions in onder meer Amsterdam, Manchester en Dortmund. De capaciteit van het stadion zal met ongeveer 10.000 plaatsen dalen naar 40.000 effectieve zitplaatsen.

“Momenteel zijn er misschien wel 50.000 zitplaatsen, maar in de onderste rijen kan je eigenlijk niemand op een degelijke manier zetelen door die afgrijselijke hekkens. Al is de daling vooral van belang om de omgeving te ontlasten. De mobiliteit en leefbaarheid van de buurt rond het stadion zal zo verbeteren”, lichtte Bossaert toe.

Wie de plannen rond de renovatie maakt, zal worden beslist na een wedstrijd tussen architectuurstudenten. Onder meer om de jeugdigheid van het ambitieuze project te benadrukken in alle fasen. Zo is de bedoeling ook dat de huidige ‘Golden Generation’ nog in actie kan komen in het stadion. In 2022 zou dat het geval moeten zijn. Het budget voor het project bedraagt tussen de 150 en 200 miljoen euro. “Dat lijkt een hele smak geld, maar laten we nu uitgaan van 150 miljoen euro. Als je dat over 30 jaar kan spreiden, dan gaat het om een investering van 5 miljoen euro per jaar. Dat klinkt al veel meer behapbaar. Laten we er nu na een aantal moeilijke jaren in verband met deze kwestie vol voor gaan. We hebben geen tijd te verliezen”, klonk het bij de CEO van Golazo.

AG Memorial Van Damme wijkt waarschijnlijk één jaar uit

Door de vernieuwing van het stadion mogen atletiekfans opgelucht ademhalen, aangezien de iconische AG Memorial Van Damme niet aan een verhuis toe is. Al moet er gezien de werken rekening gehouden worden met één editie in het buitenland. “Veel zal afhangen van de fasering van de werken, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de Memorial één keer moeten uitwijken. Dat kan onder meer naar Berlijn zijn. De IAAF is zeer verheugd met onze stadionplannen. Ze hebben ons verzekerd dat we een leidinggevende rol zullen blijven hebben tijdens de Diamond League. De Golden Generation Arena moet op termijn ook ervoor zorgen dat we terug een EK atletiek naar ons land krijgen, want dat is al van 1950 geleden “, aldus Verbeeck.

Jonathan Sacoor in omhelzing met Kevin Borlée – Foto: Golazo

Om het project te steunen waren enkele grote namen afgezakt naar de persconferentie. Vier Belgische medaillewinnaars van het afgelopen EK indoor in Glasgow tekenden present. De drie broers Borlée en Cynthia Bolingo waren gezeteld naast voetbalsterren Eden Hazard, Jan Vertonghen, Youri Tielemans en Tessa Wullaert.