Soufiane Bouchikhi reisde met veel ambitie af naar Brussel voor de AA Drink CrossCup. Hij stak niet onder stoelen of banken dat hij met niets minder dan de Belgische titel tevreden zou zijn. Hoogmoed komt voor de val, maar niet als je Soufiane Bouchikhi heet. Hij nam al vroeg in de wedstrijd afstand van de tegenstand en maakte er een lange solotocht van om zo zijn eerste Belgische titel in het veld binnen te halen. Robin Hendrix liep eveneens een bijzonder knappe wedstrijd en wordt zo beloond met het zilver, Lander Tijtgat pakt het brons. Isaac Kimeli kende een off-day maar schrijft wel het CrossCup-klassement op zijn naam.

Soufiane Bouchikhi zei vooraf dat hij 100% zeker was dat hij vandaag de Belgische titel zou pakken. Een straffe uitspraak, zeker als je weet dat Bouchikhi heel de winter buiten strijd was door een blessure. Lang duurde het niet vooraleer hij zijn woorden kracht bijzette. Al vroeg in de wedstrijd opteerde hij voor de tactiek van soloslim. De anderen stonden erbij en keken ernaar, tot Isaac Kimeli een poging deed het gat te dichten. Terwijl de anderen zich eerder afwachtend opstelden, snelde Kimeli naar Bouchikhi toe. Hij slaagde in deze opzet, maar Bouchikhi duldde geen gezelschap. Het duurde dan ook niet lang voordat Kimeli weer op achtervolgen werd aangewezen. Robin Hendrix en Lander Tijtgat konden de vice-Europese kampioen in het veld al snel oprapen waardoor het trio tevergeefs jacht maakten op Bouchikhi. Verderop begon Dame Tasama aan een inhaalmanoeuvre die zo even later het trio vervoegde. Kimeli leek net als in Rotselaar niet de benen te hebben van de voorbije maanden en liet de anderen begaan. In tussentijd wervelde Bouchikhi verder door het Park van Lanaken.

Hendrix, die volgende week naar Glasgow trekt voor het EK indoor, zag zijn kansen op het goud alsmaar slinken waardoor hij zijn zinnen op het zilver zette. Hij nam afstand van Tijtgat en Tasama en maakte verder jacht op het zilver. Tasama, die door zijn laattijdige inschrijving enkel voor het CrossCup-klassement strijdt en zich dus niet in de Belgische titelstrijd mengt, deed tijdens het verdere verloop van de wedstrijd telkens haasje over met Tijtgat. Bij het ingaan van de laatste ronde leek Tasama toch op de tanden te moeten bijten waardoor Tijgat de meeste kans leek te maken op het brons. De atleet van VAC stelde in de slotronde orde op zaken en ging Tijgat nog voorbij. Ondertussen was Bouchikhi al volop aan het vieren door de supporters aan de zijlijn te begroeten. Hij kwam uitermate tevreden afgetekend als eerste over de finish. Hendrix lachte eveneens zijn tanden bloot toen hij als tweede de finish overschreed. Na zijn ondankbare vierde plek van vorig jaar, mag hij voor het eerst bij de senioren het podium op van een BK veldlopen. Tijgat mag door het wegvallen van Tasama plaatsnemen op het derde schavotje. Kimeli kwam zichtbaar teleurgesteld en moegestreden als zevende over de eindmeet. Hij was over de hele winter wel de sterkste Belg en eindigt zo het hoogst in de eindstand van de CrossCup.

Clement Deflandre, eveneens aanwezig op het EK veldlopen in Tilburg, kon verrassend Dorian Boulvin van de winst houden bij de beloften. Deflandre eindigde als 8e, terwijl Boulvin genoegen moest nemen met de 11e plek. Dat bleek echter niet voldoende voor Deflandre om Boulvin van de eindwinst te weerhouden. Arnaud Dely snelde naar brons.

Ali Hamdi schrijft korte cross op zijn naam

Het was Axel Draux die roekeloos van start ging op de korte cross. Ali Hamdi liet de kamikazestunt van Draux rustig gebeuren en dichtte de kloof stelselmatig. Eens het gat gedicht was, besloot Hamdi zijn hoge tempo niet te laten zakken, maar stevig door te trekken. Hij nam de leiding over terwijl Dieter Kersten en Wesley De Kerpel met man en macht naar hem toe probeerden snellen. Zij slaagden niet in deze opzet waardoor Hamdi een week na zijn Belgische titel in zaal opnieuw de gouden plak in ontvangst mag nemen. Kersten en De Kerpel werden respectievelijk tweede en derde.