Lisa Rooms heeft haar eerste Belgische titel in het veld beet. Tijdens de CrossCup-manche in Brussel toonde Rooms dat zij niet voor niets als topfavoriete werd getipt. De atlete van AVLO liep de eerste rondes met de handrem op, maar in de laatste twee kilometer trok ze ten aanval. Chloé Herbiet kon als enige mee, maar ook zij moest in de laatste ronde haar meerdere erkennen in Rooms. Daardoor kon Rooms onbedreigd de Belgische titel en overwinning in het CrossCup-klassement veiligstellen. Herbiet werd knap tweede, Juliette Thomas mocht als derde mee het podium op.

Het Belgisch kampioenschap lange cross bij de vrouwen beloofde vooraf een strijd te zullen worden tussen Lisa Rooms en Chloé Herbiet. Herbiet was dit jaar in Hannuit de betere, Rooms trok in Diest aan het langst eind.

In een zonovergoten Park van Laken durfde geen van de twee de wedstrijd echt hard te maken. Zowel Rooms als Herbiet waren voorin nooit weg te denken, maar het duurde tot ruim twee ronden van het einde vooraleer de twee favorieten zich konden afscheiden. Het initiatief daarin kwam vooral van de AVLO-atlete.

Foto: Peter Wagemans

Herbiet kon aanklampen tot en met de laatste ronde. Daarna moest ook zij eraf en lag de eerste Belgische titel voor het grijpen in het geval van Rooms. Het is meteen de eerste keer dat Rooms de nationale titel op de lange cross verovert. Vorig jaar moest ze het nog stellen met zilver na ene Mieke Gorissen.

De strijd om het zilver werd eenvoudig gewonnen door Herbiet, die zich meteen ook verzekerde van een eerste podiumplaats op een Belgisch kampioenschap veldlopen. De WACO-atlete hield aan de finish ruim twintig seconden over op Juliette Thomas. Thomas liep lang in vierde stelling en kon in de laatste ronde knap oprukken naar een podiumplaats.

Marie Bilo verrast Mariska Parewyck op korte cross

Geen Annelies Nijssen op de korte cross. De atlete die de voorgaande manches telkens domineerde, moest verstek geven door een blessure. Daardoor beloofde het een open strijd te zullen worden tussen Mariska ParewyckMarie Bilo en Lotte Scheldeman.

Parewyck deed als eerste een gooi naar de Belgische titel door een stevige versnelling uit de benen te schudden. De oudste van het trio had snel een gaatje, maar Bilo gaf zich niet gewonnen. Ze liep het gaatje weer dicht en trok met Parewyck richting de finishlijn. Op het einde was het uiteindelijk Bilo die nog het meeste in de tank had.

De atlete van Oudenaarde won voor het eerste een manche in de CrossCup en die leverde haar meteen een eerste Belgische titel op. Scheldeman vervolledigde uiteindelijk het podium door op minder dan een handvol seconden van Bilo te finishen.

Foto: Peter Wagemans