Vandaag vond in het Park van Laken de apotheose van de AA Drink CrossCup plaats, dat tevens ook als Belgisch kampioenschap geldt. Nina Lauwaert was de gedoodverfde favoriet vandaag, maar kon de hoge verwachtingen voor het eerst deze winter niet waarmaken. Het was de eeuwige derde, Hanna Vandenbussche, die vriend en vijand verbaasde door de andere dames te verschalken. Sofie Van Accom pakt de tweede plaats, maar ziet wel de overwinning in de CrossCup naar Lauwaert gaan. Hanne Verbruggen verraste eveneens door de laatste podiumplek weg te kapen.

Marathonloopster Hanna Vandenbussche koos voor het eerst dit seizoen voor een andere aanpak. In plaats van behoudend van start te gaan en dan beetje bij beetje op te schuiven, startte ze nu behoorlijk snel waardoor ze meteen in de kopgroep post vatte. Wie nog in die kopgroep vertoefden waren topfavoriete Nina Lauwaert, Sofie Van Accom, Stephanie Barnes en Hanne Verbruggen. Het waren vooral Barnes en Vandenbussche die aan de kop gingen sleuren en een sterke indruk nalieten. Lauwaert daarentegen leek het moeilijk te hebben om in hun spoor te kunnen blijven. Ze loste echter niet, maar moest wel een meter toegeven op de andere dames. Vandenbussche maakte de wedstrijd op haar beurt bij elke ronde wat harder waardoor de eerste slachtoffers vielen. Pechvogels van dienst waren Lauwaert en Barnes die als eerste moesten afhaken. Vandenbussche haar motor was inmiddels volledig aangeslagen waardoor ze een kloof kon slaan op de andere dames.

Terwijl de AVR-atlete stelselmatig meer afstand nam van haar dichtste belagers en zegezeker leek van haar eerste Belgische titel, was het uitkijken wie als tweede en derde het podium op zou mogen. Door het lossen van Lauwaert en Barnes bleven enkel Van Accom en Verbruggen nog over, hoewel ze op hun hoede moesten blijven want de Vlaamse veldloopkampioene leek nog steeds niet kansloos om terug te keren. Het heuvelachtig parcours in Brussel stak hier uiteindelijk toch een stokje voor waardoor Lauwaert zo’n 22 seconden na een dolgelukkige Vandenbussche als vierde finishte. De snelle benen van Van Accom leverden haar een net als vorig jaar een tweede plaats op. Ze voerde al de hele winter het klassement aan, maar ziet toch de eindwinst aan haar neus voorbij gaan doordat de minste manche van elke atlete niet wordt meegeteld. Hanne Verbruggen kende voor het eerst dit CrossCup-seizoen geen verval en werd beloond met een eerste podiumplaats in de CrossCup en bronzen plak.

Mathilde Deswaef werd op voorhand getipt als de te kloppen vrouw bij de beloften. Ze bewees ook vandaag weer waarom, want snelde naar de 11e plek waarmee ze makkelijk de winst en Belgische titel behaalde in haar leeftijdscategorie. Katinka Bassleer en Femke Speelman-Rooms vervolledigden het podium bij de beloften.

Vanderelst maakt favorietenrol waar op korte cross

Het was Jenna Wyns die eerder verrassend de dans leidde in de aanvangsronde van de korte cross. Zij vreesde het kopwerk niet en bepaalde enige tijd het tempo. Nadien ging ook Lisa Rooms aan de boom schudden, maar zij kreeg even later de rekening voorgeschoteld van deze inspanning. Daardoor zag Elise Vanderelst haar kans schoon om beter te doen dan haar tweede plek van vorig jaar. In de laatste afdaling maakte ze komaf met iedereen die in haar buurt vertoefde waardoor ze relatief makkelijk het goud opstreek. Camille Muls mag na haar indoortitel op de 800 meter vandaag een zilveren plak aan haar palmares toevoegen. Wyns zag haar vechtlust beloond worden met een derde plek.