Er stond geen maat op Isaac Kimeli tijdens de CrossCup in Brussel. Kimeli keek in het Park van Laken lang de kat uit de boom, maar in de allerlaatste ronde gaf de nummer drie van het EK veldlopen een stevige snok aan het tempo. Kimeli liet de tegenstand achter zich en veroverde zijn vierde Belgische veldlooptitel. De sprint om de overige podiumplaatsen werd nog razendspannend. Pieter-Jan Hannes sprintte verrassend naar de tweede plaats. Guillaume Grimard hield Dorian Boulvin nipt van het brons.

Op de lange cross bij de mannen waren alle ogen gericht op Isaac Kimeli. Kimeli bleef dit jaar dan ook ongeslagen wat betreft de andere Belgen. Tijdens de CrossCup in Brussel, waar traditiegetrouw gebikkeld wordt om de Belgische titels, was het echter lang wachten op het machtsvertoon van de bronzen medaillewinnaar van het EK veldlopen.

Kimeli profiteerde dan ook van het feit dat in de eerste ronden niemand het tempo echt de hoogte in durfde jagen. Daardoor bleef een grote kopgroep van ruim tien atleten samen. Naast Kimeli maakten ook onder andere Dorian BoulvinPieter-Jan HannesGuillaume GrimardLucas Da SilvaSander VercauterenArnaud Collard en Tim Van de Velde deel uit van het pak.

Foto: Peter Wagemans

Vercauteren was één van de atleten die af en toe aan de boom ging schudden. Ook Boulvin en Grimard staken regelmatig hun neus aan het venster, maar op een echte schifting was het wachten tot op het absolute eind. Opnieuw was het voornamelijk Boulvin die het gaspedaal induwde in een poging beter te doen dan zijn bronzen plak van vorig jaar.

Met vier stevenden ze uiteindelijk op de finish af. Kimeli kende weinig moeite om de koppositie over te nemen en kon zo gecontroleerd zijn vierde Belgische titel op de lange cross binnenhalen. Ook in het eindklassement eindigt Kimeli helemaal bovenaan. Achter hem waren de verschillen een pak kleiner. Hannes, die door het trage wedstrijdverloop een wedstrijd op maat kreeg, haalde zijn snelle benen boven en kon zo verrassend het zilver veroveren. Boulvin en Grimard duelleerden tot op de meet nog voor het brons. Uiteindelijk was het Grimard die voor het eerst in zijn carrière het podium van dit Belgisch kampioenschap op mocht. Da Silva werd nog vijfde.

Stijn Baeten heerst op korte cross

Zeker een handvol atleten maakten kans op de winst in de korte cross. Na de manche in Diest, waar Tibaut VandelannooteMaxime Delvoie en Lennert Dewulf, het podium bezetten, werd toch enigszins naar dit trio gewezen. Vandelannoote had na één ronde echter nog heel wat werk voor de boeg en kon zich voorin nooit mengen.

Delvoie en Dewulf konden wel voorin postvatten. Ook Antoine Senard en Stijn Baeten lagen op de loer waardoor ze met vier aan de laatste lange afdaling begonnen. Het was uiteindelijk Baeten die naar voor oprukte en de tegenstand het nakijken gaf. De DCLA-atleet sprokkelde meteen een mooi gaatje waardoor hij nog de tijd had om al zegevierend over de finish te komen. Dewulf en Senard flankeerden Baeten uiteindelijk op het podium. Delvoie viel net buiten de medailles, maar schreef wel het eindklassement op zijn naam.

Foto: Peter Wagemans