Het doek is gevallen over het CrossCup-seizoen. Tijdens de slotmanche in Brussel was er weinig te beginnen tegen het eindschot van Isaac Kimeli en Lisa Rooms. Stijn Baeten en Marie Bilo kroonden zich dan weer tot de nieuwe Belgische kampioenen op de korte cross. Hieronder leest u de reacties van enkele medaillisten.

Isaac Kimeli – Eerste plaats lange cross, eindwinnaar klassement 

“De benen voelden vandaag goed en het tempo lag niet zo hoog. Een voordeel voor mij, want ik wilde bewust wachten tot de laatste 500m om aan te vallen. Ik wist toch dat er weinig atleten op het einde nog veel sneller zijn dan mij. Samen met mijn coach had ik op voorhand deze tactiek bepaald. Hij zei dat het, zeker met de strakke wind, geen zin had om mij kapot te lopen voor wat extra bonustijd aan de finish.”

“Ik blik zeker tevreden terug op een constant seizoen. Mijn winter was eigenlijk al geslaagd met mijn brons op het EK veldlopen, maar deze titel is de kers op de taart. Een ideale voorbereiding ook richting het EK in Brussel. Tussendoor sprokkelde ik nog heel wat punten voor het WK in Boedapest dus ik sta er goed voor.”

Lisa Rooms – Eerste plaats lange cross, eindwinnares klassement

“Deze titel stond heel hoog op mijn verlanglijstje. Ik loop al jaren de CrossCup en vind het zo’n mooi gegeven. Ik ben echt blij dat ik hier vandaag kon winnen. De koers bleef door de wind heel lang gesloten. Aangezien ik niet de beste klimster ben, leek het mij beter om afwachtend te lopen. Ik wist dat ik snel kon finishen als het nodig was en dat heb ik vandaag gedaan. Vroeger was dit scenario geen waar geweest. Atleten als Mieke Gorissen maken de wedstrijd al van bij de start graag hard, terwijl ik mijn koers graag opbouwend loop. Het is natuurlijk jammer dat er heel wat sterke dames niet aanwezig waren, want ik win natuurlijk het liefst met hen erbij. Daarom ben ik blij dat ik in Roeselare heb kunnen tonen dat ik ze wel degelijk kan kloppen.”

“Begin april vertrek ik voor een maand naar Amerika op stage. Hopelijk kan ik deze lijn doortrekken richting het zomerseizoen. Het WK zou een mooie stap zijn, maar ik leg mezelf niet de druk op van er te moeten staan.”

Foto: Peter Wagemans

Pieter-Jan Hannes – Tweede plaats lange cross

“Dit was een droomscenario voor mij. De zware wind in het stuk bergop en het feit dat Isaac Kimeli zo zuinig mogelijk wilde winnen, verlamden de boel. Ik heb zelf twee keer het initiatief genomen op de stukken bergaf waar ik voelde dat ik het lastig kreeg. Door daar te versnellen, nam ik de koers meer en meer in handen. Als de anderen daar hadden aangevallen, dan was de kans groot geweest dat ik niet op het podium had gestaan.”

“Ik was de hele wedstrijd ook bezig met het eindklassement. Zo wist ik perfect dat ik Dorian Boulvin en Clément Deflandre achter mij moest houden om nog vierde te worden. Ik rekende op brons in de wedstrijd en een vierde plaats in het eindklassement. Het werd uiteindelijk zilver en een vierde plaats. Ik ben supercontent.”

Chloé Herbiet – Tweede plaats lange cross 

“Ik ben heel blij met deze tweede plaats. Ik weet hoe goed Lisa Rooms is, dus ik ben al heel blij dat ik met haar kon concurreren. Teleurgesteld ben ik zeker niet. Dit geeft me net hoop dat ik ooit ook die Belgische titel kan veroveren. Deze zomer ga ik me toeleggen op de piste. Die marathon spookt richting de toekomst ook zeker door mijn hoofd.”

Foto: Peter Wagemans

Guillaume Grimard – Derde plaats lange cross

“Ik heb geprobeerd om de koers vroeger uit elkaar te trekken, maar dat is niet gelukt. Het tempo bleef nooit hoog. Daarom waren we nog met veel toen we de laatste twee ronden ingingen. Ik wist dat Pieter-Jan Hannes er ook nog aanhing en gezien zijn snelheid vreesde ik hem. Daarom probeerde ik op de laatste berg nog te versnellen, maar hij bleef aanklampen. Van Dorian Boulvin had ik gezien zijn marathonbenen minder schrik, al was hij toch taaier dan ik dacht.”

“Al bij al ben ik zeker tevreden met mijn seizoen. Voor de CrossCup Relays was mijn vorm heel goed. Het is zuur dat ik mij dan blesseer en het EK moet missen. Hopelijk blijf ik volgend jaar blessurevrij zodat ik er sta op het EK in Brussel. Maar eerst volgt de zomer waar ik mij een paar keer aan de 10.000m ga wagen in de hoop mij te plaatsen voor de Universiade.”

Juliette Thomas – Derde plaats lange cross 

“Dat we nu 9.000m moeten lopen speelt zeker in mijn voordeel. Ik wist vooraf dan ook dat het podium enigszins haalbaar was, al mikte ik vooral op een plaats bij de beste vijf. Met dit resultaat ben ik dan ook heel tevreden. Victoria Warpy liep lang voor mij, maar ik zag dat ze het moeilijk kreeg. Toen ging ik des te meer in mijn podiumkansen geloven. Binnenkort loop ik twee halve marathons en daarna start ik de voorbereiding op het pisteseizoen. Ik mik daar vooral op de 5.000 en 10.000m.”

Stijn Baeten – Eerste plaats korte cross

“Toen ik Antoine Senard op de startlijst zag staan, wist ik dat die niet ging wachten op de spurt. Hij deed eigenlijk exact wat ik wilde doen. Versnellen in de tweede ronde, bergop iets inhouden en dan nog eens aangaan. Daardoor kon ik van mannetje naar mannetje lopen en samen met de kopgroep het laatste dalende stuk ingaan. De hele week lang beeldde ik me in hoe ik die laatste rechte lijn zou lopen en dat is perfect gelukt.”

“Ik had een goede dag, want mijn conditie is niet meer top. Vandaar ook dat ik enkele indoorwedstrijden schrapte. Zo kon ik hier enigszins uitgerust aan de start staan. Dit is mijn eerste Belgische titel in het veld, maar ik geef mezelf uiteindelijk maar een vijf op tien voor dit seizoen. Ik ben niet geblesseerd, dat is al iets, maar ik had vooraf toch andere doelen. “

Foto: Peter Wagemans

Marie Bilo – Eerste plaats korte cross

“Een paar uur voor de start hoorde ik dat Annelies Nijssen niet zou deelnemen. Toen heb ik tegen mezelf gezegd dat ik echt wou winnen en die Belgische titel wou grijpen. Je moet altijd mikken op het hoogst haalbare. Ik wist dat ik met Mariska Parewyck nog wel een lastige klant had. Haar sprint is goed, dus ik had niet verwacht dat ik nog bij haar zou terugkomen.”

Lennert Dewulf – Tweede plaats korte cross

“Net voordat we de laatste afdaling ingingen, liep ik derde. Toen wist ik dat ik een goede kans maakte op het podium. Ik geloofde zelfs even in de winst, tot Stijn Baeten over mij ging. Ik ben nog nooit zo diepgegaan als vandaag. Maar er kwamen vandaag vrienden kijken en tegen hen had ik gezegd dat ik voor het podium ging. Ik wou me dus echt wel bewijzen. Ik train samen met Tibo De Smet en hij leert ons om hoog te mikken. Als wij zeggen dat we voor een goede wedstrijd gaan, dan zegt hij dat we moeten pushen voor beter. Hij is een soort mentor voor mij.” 

Mariska Parewyck – Tweede plaats korte cross, winnares klassement

“Nadat ik de laatste weken vooral voor de indoorwedstrijden heb getraind, stond ik vandaag enigszins met vraagtekens aan de start. Onderweg voelde ik me eigenlijk heel goed. In het begin ging het ook redelijk traag waardoor we nog met een grote groep samen waren. Met zo’n wedstrijdverloop heb je altijd wel enkele atleten die voor een verrassing durven zorgen. Dat wilde ik niet riskeren, dus ik plaatste een versnelling. Tot net voor de finish dacht ik dat het binnen was. Plots voelde ik Marie Bilo naast mij. Ik had haar vooraf al getipt als mijn grootste concurrente.”

“Dit is toch wel een ontgoocheling, ook al loop ik mij voor het eerst in de medailles op een BK veldlopen. De combinatie veldlopen-indoor is niet meteen voor herhaling vatbaar, maar ik ben blij dat ik toch mijn klassement kon verdedigen.”

Foto: Peter Wagemans