Mieke Gorissen heeft zichzelf opgevolgd als Belgische kampioene in het veld. De marathonloopster voerde tijdens de CrossCup-manche in Brussel een groots nummertje op. Iets voor halfweg koers liet ze iedereen achter zich. Lisa Rooms durfde het nog even aan om zich vast te bijten in het spoor van Gorissen, maar moest al snel haar meerdere erkennen in de latere kampioene. Rooms kon dankzij een fraaie laatste versnelling nog wel beslag leggen op de tweede plaats. Eline Dalemans pakte het brons. De overwinning in het CrossCup-klassement ging eveneens naar Gorissen. Op de korte cross was er niets te beginnen tegen Elise Vanderelst.

Mieke Gorissen zakte met een duidelijke missie af naar het Park van Laken. Dat was meteen te merken aan het tempo dat ze in de eerste van vijf ronden oplegde. Gorissen behoorde als uittredende kampioene namelijk tot één van de favorieten voor de Belgische titel én maakte ook nog kans om het CrossCup-klassement te winnen. Lisa Rooms zou haar voornaamste uitdager worden. Als Rooms Gorissen zou voorblijven, dan ging de overwinning in de CrossCup naar haar.

Rooms deed wat ze moest doen: ze nestelde zich in het spoor van Gorissen en volgde aandachtig. In de afdalingen durfde de atlete van AVLO zelfs even haar neus aan het venster steken. Gorissen liet het gebeuren, maar zette al snel orde op zaken. De atlete van ADD plaatste een versnelling en wrikte zich los van de tegenstand. In een mum van tijd had het ouderdomsdeken van de groep een straat voorsprong bij elkaar gelopen. Rooms kon het gat niet meer dichten en kreeg even later het gezelschap van Eline Dalemans. Op enige afstand van het duo volgde een grote groep met onder meer Nina Lauwaert, Astrid Verhoeven, Sofie Van Accom, Hanna Vandenbussche en Hanne Verbruggen.

Terwijl Gorissen alsmaar verder wegliep en de titel niet meer kon mislopen, was het uitkijken naar hoe het podium er verder zou uitzien. Dalemans was op twee ronden van het einde over Rooms gegaan. Ook Van Accom had zich losgeschud van Lauwaert, Vandenbussche en Verhoeven en liep zo in vierde stelling. De Belgische kampioene van 2020 kwam nog dicht op het duo van AVLO. De aansluiting kwam er niet, want Rooms had op het einde nog een stevige versnelling in huis. Ze dichtte het gat op Dalemans en verzekerde zich van de tweede plaats. Dit op twintig seconden van een ongenaakbare Gorissen die voor het tweede jaar op rij de beste is in het Park van Laken. Na een knappe solo sloeg Gorissen twee vliegen in één klap. Ze pakte zowel de Belgische titel als de overwinning in het CrossCup-klassement.

Niets te beginnen tegen Elise Vanderelst op korte cross

De korte cross stond de voorbije CrossCup-manches al garant voor spanning. In het Park van Laken was na amper één ronde alle spanning al weg. Annelies NijssenLotte ScheldemanMariska Parewyck en Camille Muls konden één ronde lang proeven van het gezelschap van Elise Vanderelst. Daarna was de vogel gaan vliegen. De Europese indoorkampioene op de 1500m voerde een ware demonstratie op door maar liefst achttien seconden bonus te sprokkelen op de nummer twee.

Foto: Lucien Lambotte

Voor plaats twee werd het nog wel spannend. Wyns leek lange tijd zeker te zijn van het zilver, maar dat was buiten Scheldeman gerekend. De uittredende kampioene op de korte cross liet Wyns lange tijd voor zich uitlopen. In de laatste afdaling werd het verschil tussen de twee toch plots heel klein. Scheldeman perste er nog alles uit, maar moest toch een seconde toegeven op de Vlaamse kampioene op de korte cross. Vanderelst werd zo overtuigend eerste, gevolgd door Wyns en Scheldeman. De jonge Nijssen werd knap vierde.