Julien Wanders heeft zijn vierde Europees record in nog geen jaar tijd behaald. In Ras al-Khaimah, een deelstaat van de Verenigde Arabische Emiraten, snelde het 22-jarige Zwitserse wonderkind naar een chrono van 59’13 op de halve marathon. Die chrono is 19 seconden sneller dan de tijd die de Brit Mo Farah in 2015 liet noteren. Stephen Kiprop won de race in Ras al-Khaimah in een tijd van 58″42. Maar liefst 11 atleten doken onder het uur.

Begin 2018 verbeterde Wanders het Europees belofterecord op de halve marathon nog naar 1u00:09. In oktober zou hij in Durban het Europees record op de 10km, dat op naam van Mo Farah stond, verbeteren naar 27’32. Op 30 december deed hij nog eens zeven seconden van die tijd af in het Franse Houilles. Wanders liet in de aanloop naar zijn eerste halve marathon van het jaar alvast weten dat hij absoluut onder het uur wou duiken. Tussen de lijnen door liet de Zwitser weten dat het record van Farah op losse schroeven stond.

De eerste duik onder het uur werd meteen een grote duik dankzij zijn 59’13, waarmee hij vierde werd in Ras al-Khaimah. Daardoor mag het voormalig record van Mo Farah geen vier kaarsjes uitblazen.  Op 17 februari waagt de 22-jarige atleet zich aan een wereldrecordpoging op de 5km in de straten van Monaco. De 5km op straat is een afstand die pas sinds 2018 officieel erkend is. Het record is voorlopig nog in handen van de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet, die vorig jaar in april tot 13’42 kwam in Boston.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.