De zevende editie van de IFAM Indoor nadert met rasse schreden. Aanstaande zaterdag is het eindelijk zover. Dan gaan de grote Belgische namen opnieuw de strijd aan met een waslijst aan buitenlandse toppers. Voor de zevende editie gingen wij op zoek naar zeven duels, die wij voor u uitlichten.

Ghuys en Orcel dankzij goed gezelschap richting Glasgow?

Bram Ghuys staat op de inschrijvingslijst van het hoogspringen pas op de vijfde plaats met zijn PR van 2m26, mag dat net ook de limiet zijn voor het EK indoor in Glasgow. Onze landgenoot mag onder meer concurrentie verwachten van de Qatarees Hamdi Allamine, de Braziliaan Fernando Fereira en de Japanner Eto Takashi. Jamal Wilson topt de inschrijvingslijst met een PR van maar liefst 2m31. De drie laatsgenoemde atleten gingen in het verleden al over 2m30. Aan de concurrentie zal het in het geval van Ghuys dus zeker niet liggen. Claire Orcel maakt op papier kans op de EK-limiet van 1m90, aangezien ze afgelopen zomer goed was voor 1m91 outdoor. De Ierse Sommer Lecky en de de Chinese tandem Lingpeng-Jiawen moet haar naar die hoogte stuwen.

Belgisch-Nederlandse strijd op 60m

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen krijgen we op de 60m grotendeels een duel met onze noorderburen. Vooral bij de vrouwen staat het Nederlandse blok sterk met namen zoals Naomi Sedney, Marije van Hunenstijn en Bowien Jansen. Uit Belgische hoek mag het nodige verwacht worden van Vlaams kampioene Elise Mehuys. Zij krijgt uit eigen land het gezelschap van onder meer Mariam Oularé, vorige week nog goed voor een BR bij de scholieren, Manon Depuydt en Rani Rosius.

Robin Vanderbemden – Foto: Yngwie Vanhoucke

Robin Vanderbemden is dé naam om naar uit te kijken, aangezien hij met zijn PR van 6”68 gevaarlijk dicht in de buurt komt van de limiet voor het EK indoor in Glasgow (6”65). Chavaughn Walsh en Takuya Kawakami, die respectievelijk Antigua en Japan vertegenwoordigen, zullen onze Belgian Tornado door de Topsporthal moeten blazen. Kobe Vleminckx en Guelord Kola Biasu kunnen dan weer op PR-jacht dankzij een Nederlands legioen, aangevoerd door Joris Van Gool.

Visser en Berings oog in oog met elkaar

Twee namen voeren de deelnemerslijst aan op de 60m horden bij de vrouwen. Nadine Visser, goed voor brons op het afgelopen WK indoor in Birmingham, komt oog in oog te staan met onze nationale trots op de hoge horden, Eline Berings. Berings komt voor het eerst in 2019 in actie op Belgische bodem en doet een gooi naar de EK-limiet van 8”09. Haar seizoensbeste bedraagt voorlopig 8”10. Naast de grote twee komen ook namen zoals Eefje Boons en Sarah Missinne aan de start. Boons heeft goede herinneringen aan de IFAM en maakt jacht op de Nederlandse limiet van 8”10. Voor Missinne wordt de limiet geen sinecure, maar met een tijd van om en bij de 8”20 zal de Gentse atlete zeker kunnen leven.

Bij de mannen een soortgelijk verhaal met wederom een Nederlandse topper, namelijk Koen Smet. Smet moet onze Belgen voortstuwen naar knappe chrono’s. Denis Hanjoul toonde zich op het Vlaams kampioenschap nog de snelste, maar de kans bestaat dat de rollen omgedraaid worden met Dario De Borger. Michael Obasuyi, tot voor kort erg onzeker over een deelname aan de IFAM, maakt naar alle waarschijnlijkheid zijn opwachting. De vierde van het WK voor junioren op de hoge horden zou meteen voor vuurwerk kunnen zorgen.

Broeders en De Ryck nemen het op tegen Chinese delegatie

De IFAM Indoor heeft een traditie van sterke Chinese polsstokspringers. Dat is in 2019 niet anders, met maar liefst vier vrouwen op de inschrijvingslijst die in het verleden hoger dan 4m40 gingen. Li Ling voert het Chinese kwartet aan met een PR van maar liefst 4m70. Ideale concurrentie dus voor Aurelie De Ryck, die op het Vlaams kampioenschap nog het BR verbeterde tot 4m35. Het is bovendien ook de ideale gelegenheid voor Mélanie Vissers om het BR bij de beloften (4m28) te grijpen. Dat record is voorlopig nog in handen van De Ryck.

Aurelie De Ryck – Foto: Yngwie Vanhoucke

Bij de mannen ‘slechts’ enkel een Chinees duo, waaronder één opvallend sterke naam. Zhang Whei was in het verleden al goed voor een sprong over 5m70. Dat is vijf centimeter beter dan Ben Broeders. Broeders kwam de afgelopen weken al tot 5m50, maar wil in de Topsporthal de puzzelstukjes in elkaar laten vallen. Evenaart Broeders zijn PR, dan mag hij zich opmaken voor het EK indoor. Zijn trainingsmakker Frederik Ausloos was de voorbije weken goed op dreef en hoopt beter te doen dan zijn 5m30 van vorig weekend in het Franse Mondeville.

Botterman neemt het op tegen Kupers

Aaron Botterman won op indrukwekkende wijze de Vlaamse indoortitel tijdens zijn eerste indoor 800m in meer dan vijf jaar. De atleet uit De Pinte wil echter een gooi doen naar de EK-limiet van 1’47”64. Noorderbuur Thijmen Kupers is één van de grote namen die hem daarbij moet helpen, net zoals de Bosniër Amel Tuka en de Ier Mark English. Eliott Crestan verschijnt helaas niet aan de start, aangezien de derde van het WK voor junioren op de 800m trainingsachterstand opliep door een blessure. Pieter Sisk en Aurele Vandeputte zijn waardige vervangers voor de snelste junior ooit in ons land.

Aaron Botterman – Foto: Golazo

Bij de vrouwen komt met Camille Muls één Belgische atlete aan de start van het hoofdprogramma. Muls neemt het onder meer op tegen een horde Italiaanse atletes. Gaël De Coninck doet ondanks haar sterke prestaties bij weinigen een belletje rinkelen, aangezien ze in Zweden verblijft en ook al voor het land in actie kwam. De Coninck werd echter in ons land geboren en moet dit jaar haar keuze maken voor welk land ze wil uitkomen op internationale kampioenschappen.

Cheetahs in onderling duel

Maar liefst drie Belgian Cheetahs maken hun opwachting tijdens de 400m, met op kop Camille Laus. Ook Cynthia Bolingo en Margo Van Puyvelde komen in actie. Voor Van Puyvelde wordt het haar eerste competitie sinds ze forfait moest geven voor de halve finales op de 400m horden op het EK in Berlijn. De Portugese Catia Azevedo en de Nederlandse Eva Hovenkamp zullen de Cheetahs vergezellen in de jacht op de EK-limiet van 52”84, al mikken onze Belgische dames voornamelijk op de 4x400m tijdens dat EK in zaal.

Camille Laus – Foto: Jeroen De Meyer

Julien Watrin is de enige grote Belgische naam op de 400m. Watrin maakt zijn terugkeer op de indoorpiste in het gezelschap van noorderbuur Liemarvin Bonevacia,de Italiaan Matteo Galvan en de Zuid-Afrikaan Pieter Conradie.

Klassiek vuurwerk op 4x200m

Net voor aanvang van het hoofdprogramma worden de nationale titels op de 4x200m verdeeld. Een strijd die elk jaar gepaard gaat met het nodige spektakel. Bij de vrouwen treedt Hanne Claes aan voor RESC. De vierde van het EK in Berlijn op de 400m horden moet haar club naar een betere positie leiden dan de derde plaats van vorig jaar. RCG won vorig jaar voor eigen publiek de nationale titel. Bij de mannen werd LYRA de primus voor RESC en SMAC. Het wordt dus afwachten of we een heruitgave van vorig jaar krijgen.