Sifan Hassan heeft het Europees record op de 5km op straat scherper gesteld. De 26-jarige Nederlandse liep in de straten van Monaco naar een chrono van 14’45, goed voor een verbetering van het Europees record van haar landgenote Lornah Kiplagat met twee seconden. Julien Wanders won in Monaco bij de mannen in een tijd van 13’29, waarmee hij drie seconden boven het Europees record van de Ier Alistair Cragg bleef.

Officieel hebben zowel Hassan als Wanders het wereldrecord op de 5km op straat in hun handen, aangezien de afstand pas vorig jaar officieel werd om in aanmerking te komen voor wereldrecords, al moet dat met een korrel zout genomen worden. Hagos Gebrhiwet en Buze Diraba waren sinds vorig jaar de recordhouders. Gebrhiwet was goed voor 13’42, Diraba goed voor 15’22. Hassan en Wanders deden dus ruimschoots beter dan beide chrono’s, al bleven ze respectievelijk 13 en 29 seconden verwijderd van de beste tijden ooit op straat. Joyciline Jepkosgei liep in 2017 naar 14″32 doorheen de straten van de Tsjechische hoofdstad Praag. Sammy Kipketer dook met 12’59 zelfs onder 13 minuten in de beruchte wedstrijd over 5km in de stad Carlsbad, in de Amerikaanse staat Californië. Ook het huidige ER bij de mannen werd in Carlsbad gelopen.

Julien Wanders is niet de Europese recordhouder, maar wel de wereldrecordhouder. Een bizarre uitleg dus. Gelukkig kan de Zwitser zich optrekken aan zijn Europese records op de 10km en halve marathon. De 22-jarige atleet kon in tegenstelling tot op andere dagen ook niet in de buurt van de gevraagde tussentijden komen. Aan 3km moest hij in de buurt van 8’00 passeren en liefst onder die tijd, maar met 8’07 zag het er toen al niet super uit voor hem. Zeker omdat zijn enige haas ook al vroegtijdig moest afhaken. Hassan kwam na 3km wel op het juist tempo door met 8’53. Aan de finish zou Wanders enkele seconden boven het ER blijven. Sondre Nordstad Moen, de voormalige Europese recordhouder op de marathon, werd tweede in 13’37.

https://twitter.com/albertostretti/status/1097086961444184064

“Het is leuk om het wereldrecord in handen te hebben, maar ik had graag 13’20 gelopen. Het was niet simpel vandaag, aangezien ik pas drie dagen geleden ben teruggekeerd uit de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens de race is het na 3km even te traag gegaan, daardoor was de tijd niet wat ik voor ogen had, maar het was wel een leuke ervaring. Na vorige week besef ik des te meer dat mijn toekomst op de marathon ligt, maar dat is voor binnen enkele jaren”, klonk het na afloop bij Wanders.

https://twitter.com/albertostretti/status/1097086539597860864

“Ik had een goede dag en dankzij de perfecte organisatie en het aangename parcours was het uiteraard des te leuker om hier te lopen. Tot en met 3km kon ik heel ontspannen lopen, daarna werd het toch iets meer werken. Ik ben tevreden met mijn chrono en kijk uit naar mijn deelname aan het WK veldlopen in het Deense Aarhus van volgende maand (30 maart; red.)”, vertelde Hassan.