De organisatie van de marathon van Valencia is erin geslaagd om een absoluut topveld samen te stellen met het oog op 6 december. Zowel op de halve marathon als op de volledige marathon verschijnt de absolute wereldtop aan de start. Jacob Kiplimo, Lelisa Desisa, Julien Wanders, Letesenbet Gidey en Peres Jepchirchir zijn slechts enkele van de grote namen die hun opwachting maken. Langs Belgische zijde wordt het onder meer uitkijken naar Soufiane Bouchikhi, Nina Lauwaert en Hanne Verbruggen. 

Als er de afgelopen maanden iets is duidelijk geworden, dan is het wel dat een topwedstrijd op internationaal niveau ook in coronatijden kan georganiseerd worden. In navolging van enkele Diamond Leagues afgelopen zomer, de London Marathon en het WK halve marathon in oktober moet de halve en volledige marathon van Valencia mogelijk zelfs het strafste evenement worden sinds de uitbraak van het coronavirus. De halve marathon belooft vuurwerk op te leveren. Kersvers wereldkampioen Jacob Kiplimo zal het namelijk opnemen tegen de vice-wereldkampioen en de snelste man van het jaar Kibiwott Kandie. Daarnaast wordt het uitkijken naar Europees recordhouder Julien Wanders én een bijzonder opvallende debutant met Rhonex Kipruto, de snelste man ooit op tien kilometer op de weg. Bij de vrouwen is het vooral uitkijken naar twee debutantes. Genzebe Dibaba en Letesenbet Gidey, respectievelijk wereldrecordhoudsters op de 1500m en 5.000m, komen voor het eerst aan de start van een halve marathon. Dibaba liep nog nooit langer dan vijf kilometer in een wedstrijd, Gidey is de snelste vrouw op 15 kilometer en zou dus in principe meer voeling moeten hebben met de halve marathon.

Wat zijn onze landgenoten waard op de marathon?

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

Ook op de marathon is er sprake van een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken. Birhanu Legese voert het veld, met maar liefst 11 atleten die in het verleden al 2u05 of sneller liepen, aan met een PR van 2u02:48. De Ethiopiër zal de winst echter niet cadeau krijgen met onder meer Lawrence Cherono, Europees recordhouder Kaan Kigen Ozbilen en wereldkampioen Lelisa Desisa aan de start. Nederland wordt vertegenwoordigd door Nederlands recordhouder Abdi Nageeye en Frank Futselaar. In eigen land wordt het uitkijken naar Soufiane Bouchikhi, die in het verleden al van start ging in een marathon, maar de finish niet haalde. De Belgische kampioen in het veld heeft 2u12:10 nodig om zich te verzekeren van de Olympische Spelen van Tokio. Ook Amaury Paquet en Filip Vercruysse wagen hun kans in Valencia.

Bij de vrouwen komen vijf dames aan de start die al onder 2u20 doken. Ruti Aga voert dat volledig Ethiopisch gekleurde vijftal aan. Toch is een Ethiopische triomf niet gegarandeerd aangezien Peres Jepchirchir en Melat Kejeta, de nummers één en twee van het WK halve marathon, hen het vuur aan de schenen zullen leggen. Jepchirchir is de snelste vrouw ooit op een halve marathon in een wedstrijd waarin alleen vrouwen starten, maar kon op de marathon nog niet geheel overtuigen. Al wordt het in eigen land vooral uitkijken naar de strijd tegen de klok die Nina Lauwaert en Hanne Verbruggen zullen voeren. Beide dames moeten 2u30:15 lopen, willen ze een ticket voor de Spelen op zak steken. Het PR van Lauwaert bedraagt 2u30:24, Verbruggen was vorig jaar in Valencia goed voor 2u35:00.

Hanne Verbruggen – Foto : Golazo