Rhonex Kipruto en Julien Wanders hebben niet teleurgesteld tijdens de tien kilometer Ibercaja in Valencia. Kipruto passeerde halfweg na 13’18, goed voor een verbetering van het WR op de vijf kilometer op de weg. Daarna duwde het Keniaanse supertalent nogmaals op het gaspedaal. Hij knalde over de finish in een officieuze 26’24, 14 seconden beter dan het WR van Joshua Cheptegei. Wanders profiteerde van het snelle tempo in de aanvangsfase en finishte na 27’13, een verbetering van zijn ER. Sheila Chepkirui strandde bij de vrouwen op een paar seconden van het WR.

Op 1 december verbeterde Joshua Cheptegei in Valencia nota bene het WR op de tien kilometer naar 26’38. Een verbetering van het toen negen jaar oude WR van Leonard Komon. De Oegandese heerser in het veld, op de piste en op de weg leek voor even veilig te zitten dankzij zijn toptijd, tot ene Rhonex Kipruto aankondigde dat hij ook in Valencia het WR zou aanvallen. Kipruto is niet de minste, aangezien hij in 2018 goed was voor de tweede prestatie ooit op de weg met 26″46 en in datzelfde jaar ook de wereldtitel op de 10.000m bij de junioren behaalde. Belangrijk: Kipruto is een door Adidas gesponsorde atleet in een atletiekwereld waarin Nike alles domineert op de weg.

Kipruto moest het in tegenstelling tot Cheptegei zonder de fameuze Nike Vaporfly NEXT% doen én kon evenmin rekenen op een armada aan hazen. Het hield het 20-jarige Keniaanse supertalent echter niet van een kanonstart. De eerste kilometer werd namelijk afgehaspeld in 2’38, met in zijn spoor de Zwitser Julien Wanders, die in Valencia een gooi deed naar een verbetering van zijn eigen ER van 27″25. Wanders zou in het gezelschap van Bernard Kimeli zo’n slordige tien minuten bij Kipruto kunnen blijven.  Halfweg dook Kipruto met 13’18 overigens onder het WR van Robert Keter (13’22) op de vijf kilometer.

Daarna werd het kilometers aftellen, aangezien het WR niet uit de handen van Kipruto kon glippen. Zeker toen bleek dat hij nog aan het versnellen was in de slotfase. De Keniaan zou uiteindelijk zijn tweede vijf kilometer afhaspelen in een weergaloze 13’06. De klok stopte daardoor na 26’24, 14 seconden beter dan de chrono van Cheptegei, waardoor het WR terugkeert naar Kenia. Om u een idee te geven: dat is een gemiddelde van 2’38 per kilometer. Het is tevens een grote overwinning in de schoenenstrijd tussen Adidas en Nike, waarin Nike de afgelopen jaren telkens mocht zegevieren.

Zijn landgenoot Kimeli bleef in het gezelschap van Wanders en haalde het in een pittig sprintje om de tweede plaats. Kimeli finishte na 27’12, maar belangrijker was de 27’13 voor Wanders. Daarmee verbeterde de Zwitser namelijk zijn eigen ER met 12 seconden. Binnenkort wil Wanders als eerste Europeaan ooit onder 59 minuten duiken op een halve marathon. De 23-jarige atleet is met zijn 59’13 ook de snelste Europeaan ooit. Het niveau in Valencia was quasi ongezien met maar liefst 56 atleten onder het half uur.

“Ik denk dat de eerste vijf kilometer iets te snel ging, maar dat neem ik mee naar mijn volgende tien kilometer. Het doet deugd om opnieuw een stap te zetten op deze afstand. Bernard Kimeli heeft me enorm geholpen in de tweede wedstrijdhelft, dus zonder hem zou dit niet gelukt zijn. Uiteraard lijkt de volgende grens nu om onder 27 minuten te gaan duiken, maar dat is wel nog een extra stap. Rhonex (Kipruto; red.) verbaast me niet volledig. Hij geldt al jaren als een toptalent, al is dit wel een onwaarschijnlijke chrono”, aldus Wanders aan de Zwitserse collega’s van ATHLE.ch.

Pierre Denays en Dennis Laerte werden respectievelijk de eerste en tweede Belg in Valencia. Denays finishte na een PR van 29’13, Laerte volgde 21 seconden later in eveneens een PR met 29’34. Voor de Nederlander Richard Douma duurde de tien kilometer één luttele seconde te lang, aangezien zijn 28’09 net geen evenaring is van het Nederlands record van Abdi Nageeye. Enkele uren later deelde de organisatie echter mee dat Douma toch 28’08 liep, waardoor hij samen met Nageeye recordhouder is.

Drie vrouwen onder 30 minuten, Chepkirui strandt op paar seconden van WR

Ook bij de vrouwen werd er op een record gejaagd. De Keniaanse Joyciline Jepkosgei was in 2017 goed voor een wel erg pittige 29’43. Een Keniaanse drietal, met Sheila ChepkiruiRosemary Wanjiru en Norah Jeruto, deed een gooi naar die chrono. Het trio zou de hele wedstrijd lang zicht hebben op een finishtijd in de buurt van dat WR van hun landgenote. Chepkirui zou het net niet halen met 29’46. Ze werd op de voet gevolgd door Wanjiru en Jeruto, die respectievelijk vier en vijf seconden later volgden.