Morgenmiddag weerklinkt om 11u het startschot in Gdynia voor het WK halve marathon. In de Poolse havenstad komen twee Belgen in actie. Koen Naert en Nina Lauwaert krijgen Belgische weersomstandigheden voorgeschoteld op het WK. Bij de mannen is debutant Joshua Cheptegei dé favoriet voor de wereldtitel. Wereldrecordhoudsters Ababel Yeshaneh en Perses Jepchirchir moeten het mooie weer bij de vrouwen maken. In coronatijden zakken 281 atleten uit 61 landen af naar Polen. 

Door de coronacrisis verhuisde het WK halve marathon van 29 maart naar 17 oktober. Het WK wordt het enige grote internationale kampioenschap in bijzondere tijden. Een aantal landen, zoals onder meer Eritrea, de Verenigde Staten en Japan, koos ervoor om niet naar Polen af te reizen. De Belgische delegatie is in vergelijking met twee jaar geleden in Valencia maar liefst verdubbeld. Koen Naert werd toen 22ste, Nina Lauwaert debuteert op WK-niveau. Een gelijkaardig resultaat wordt geen sinecure voor Naert, die in september nog af te rekenen kreeg met een blessure aan de hamstrings. De Europese kampioen op de marathon gaf bij Sporza aan dat hij in ‘normale tijden’ nooit in zo’n vorm aan de start van een kampioenschap zou komen.

“Zonder corona zou ik niet voor het WK kiezen, aangezien ik alleen aan een kampioenschap deelneem als ik me 100% klaar voel, dat is nu niet het geval. Start ik hier niet, dan heb ik de komende maanden echter geen wedstrijden in het vooruitzicht. Het is al 11 maanden geleden sinds mijn laatste race, waardoor ik nu toch zeker die ene kans wil grijpen. Wat wel vast staat, is dat het een vreemd WK zal worden. Enerzijds hebben een aantal landen afgezegd, anderzijds zijn de weersomstandigheden er niet naar om een goede tijd te lopen”, aldus Naert bij Sporza. De atleet hoopte om op 6 december de halve marathon van Valencia te mogen lopen, maar door de grote internationale interesse was de wedstrijd al volzet.

Nina Lauwaert – Foto: Golazo

Wie op 6 december wél in Valencia aan de start van een volledige marathon verschijnt, is Nina Lauwaert. De atlete finishte vorige week als tweede op het BK tien kilometer op de weg en hoopt ondanks de weersomstandigheden in de buurt van haar PR (1u11:50) te komen. “Ik durfde zondag niet forceren nadat de winst niet langer mogelijk leek. Daarnaast kreeg ik ook af te rekenen met steken ter hoogte van mijn ribben. Over een plaats op het WK durf ik me niet uitspreken. Het zou mooi zijn om in de buurt van 1u12 te geraken op een goede dag. We zien wel waar het schip strandt”, profetische woorden aangezien havenstad Gdynia aan de Baltische Zee ligt.

Niet één maar twee wereldrecordhoudsters in dezelfde race

Voor het eerst in de geschiedenis van het WK halve marathon zullen er bij de vrouwen maar liefst twee wereldrecordhoudsters op de afstand starten. De Ethiopische Ababel Yeshaneh is de snelste vrouw ooit op een halve marathon met 1u04:31. Peres Jepchirchir is met 1u05:34 dan weer de beste performer in een race waarin alleen vrouwen aan de start verschenen. Jepchirchir, die zich in 2016 al eens tot wereldkampioene kroonde, voert het Keniaanse team aan dat het vuur aan de schenen van Yeshaneh moet leggen. Bij de Keniaanse dames is voormalig wereldrecordhoudster Joyciline Jepkosgei ook van de partij. Sifan Hassan behoorde tot de topfavorieten, maar de Nederlandse zette begin deze week een punt achter haar seizoen. Uit Europese hoek wordt het uitkijken naar Lonah Salpeter en Yasemin Can.

Komt iemand in de buurt van debutant Cheptegei?

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Alle ogen zijn morgen om 12u30 gericht op dé man van 2020, namelijk Joshua Cheptegei. De Oegandees kwam dit jaar drie keer in actie en was telkens goed voor een wereldrecord. In Gdynia waagt hij zich voor het eerst aan een halve marathon. De langste afstand die de 24-jarige atleet in een wedstrijd aflegde, is tot morgenvoormiddag nog tien mijl. Klaart Cheptegei morgen de klus, dan is er naast zijn bijzondere statistiek in 2020 ook het feit dat hij zich wereldkampioen op de piste, in het veld én op de weg mag noemen. Dat zou méér dan uitzonderlijk zijn in huidige tijden. “Het is een droom om op de halve marathon te debuteren. De wereldtitel zou ongelooflijk zijn bij mijn debuut. Ik ben benieuwd naar de uitdaging, aangezien ik dit jaar vooral op kortere afstanden heb gefocust. Ik heb me al bewezen in het veld en op de piste en wil nu maar wat graag een titel vieren op de weg”, vertelde hij aan World Athletics.

Een bijzonder grote concurrent van Cheptegei moet de 19-jarige landgenoot Jacob Kiplimo worden. De Oegandese recordhouder op 3.000m werd vorig jaar tweede op het WK veldlopen in het zog van Cheptegei. De youngster liep al één keer een halve marathon op hoogte in eigen hoofdstad Kampala. Uit Keniaanse hoek is Kibiwott Kandie dé man pm in de gaten te houden. Kandie won in februari de beruchte halve marathon van Ras Al Khaimah in een stevige chrono van 58’58. De Zwitser Julien Wanders werd twee jaar geleden achtste in Valencia en zal opnieuw de beste Europese performer willen worden. Dé grote afwezige is natuurlijk Geoffrey Kamworor, die de voorbije drie edities het beste was. De wereldrecordhouder op de halve marathon werd in juni aangereden op training en is nog niet volledig fit om wedstrijden voor zijn rekening te nemen.

De vrouwen beginnen morgen om 11u aan hun race. De mannen mogen om 12u30 hun geluk beproeven. Voor beelden kan u terecht op de livestream van World Athletics, die u hier kan terugvinden.