2018 werd opnieuw niet het jaar van Thomas Van der Plaetsen. Het was deze keer een blessure aan de hamstring en later ook één aan de voet die de tienkamper tegenhielden om op zijn best te presteren. Ondertussen gaat het weer goed met Van der Plaetsen die zich momenteel in zijn tweede thuisbasis, Zuid-Afrika, voorbereidt op het indoorseizoen.

Foto: Jeroen De Meyer

Een week geleden kreeg Thomas Van der Plaetsen op trainingskamp in Zuid-Afrika dan eindelijk dat verlossende nieuws: zijn profcontract werd weer met een jaar verlengd. Het was lang bang afwachten voor de atleet van Deinze aangezien hij op het EK in Berlijn de strijd vroegtijdig moest staken en bijgevolg geen resultaat kon voorleggen. Gelukkig maakte zijn tienkamp in Götzis, die hij nota bene op halve kracht vervolledigde, veel goed. “Het was een hele opluchting dat mijn contract na twee pechjaren toch verlengd werd. Sport Vlaanderen had veel harder kunnen zijn”, klinkt het opgelucht. “Ik denk dat het doorslaggevend was dat ik op enkele individuele nummers wel vooruitgang kon tonen in 2018. Dat ik in Götzis, ondanks mijn blessure in het polsstokspringen, toch quasi op één been nog 8.000 punten heb gescoord en zo mijn EK-ticket voor Berlijn verzilverde, zal ook zeker in mijn voordeel hebben gespeeld.” Op dat moment leek het een ongelukkige noodzaak om zijn tienkamp af te werken, maar achteraf lijkt het toch zijn redding te zijn geweest.

Ondertussen verloopt op training weer alles volgens plan en is Van der Plaetsen klaar om de magere jaren achter zich te laten en de vette jaren te verwelkomen. Voor het eerst sinds 2014, tevens het jaar waarin onze landgenoot het brons in ontvangst mocht nemen op het WK indoor, komt hij nog eens in actie op een indoormeerkamp. Ondanks zijn lange afwezigheid in zaal wil Van der Plaetsen niet zo maar even een zevenkamp afwerken. Nee, hij wil meteen presteren. “De laatste maanden zijn heel goed verlopen. Ik hoop dan ook om mijn prestaties van 2014 te verbeteren of minstens te evenaren. Het EK indoor wordt mijn hoofddoel dit indoorseizoen. Ik ga niet wegsteken dat ik zeker voor een medaille ga in Glasgow als ik mij weet te plaatsen.” Ambitieus, maar wie Van der Plaetsen kent, weet dat hij op een zevenkamp altijd bijzonder goed uit de verf komt.

Die selectie moet natuurlijk eerst nog afgedwongen worden aangezien de meerkamper zich deze zomer niet bij de beste 6 Europeanen kon scharen en dus niet rechtstreeks geplaatst is. Daardoor zal Van der Plaetsen op zijn weg naar Glasgow even een tussenstop moeten maken in de Topsporthal voor het BK meerkamp om zijn selectie binnen te halen. Dit zal meteen het enige optreden in eigen land worden aangezien voor en na het BK enkel wedstrijden in Zuid-Afrika op de planning staan.