Na een lange break in het CrossCup-criterium is het aankomende zondag weer tijd voor actie. Plaats van bijeenkomst is deze keer in Hannuit. Vice-Europees kampioen veldlopen, Isaac Kimeli, zal niet ontbreken tijdens deze AA Drink CrossCup-manche. Bij de vrouwen mag de beste Belgische van vorig jaar, Nina Lauwaert, zich klaarmaken voor een pittig duel met enkele buitenlandse atleten.

Blijft de vice-Europese kampioen onoverwinnelijk in de AA Drink CrossCup?

Isaac Kimeli zal voor het eerst sinds zijn zilveren medaille op het EK veldlopen te bewonderen zijn op eigen bodem. Door een rustperiode na het EK en een verkoudheid waarmee hij het voorbije weekend te maken kreeg, mogen we geen Kimeli op zijn best verwachten. Een gezonde Kimeli zou normaal gezien ook zonder zijn absolute topvorm aanspraak moeten kunnen maken op winst en zijn leidersplaats kunnen verstevigen. De vraag is enkel of de ziektekiemen tegen zondag volledig weggeruimd zullen zijn. Wat zijn uitslag ook wordt, het publiek zal ongetwijfeld maar wat graag de handen op elkaar slaan wanneer de vice-Europese kampioen passeert.

“Ik voel mij momenteel nog steeds geen 100%. Ik probeer mij de komende dagen nog goed te verzorgen zodat ik met zo fris mogelijke benen aan de start kan verschijnen. Ik bereid mij alleszins voor op veel modder zondag”, vertelde Kimeli enkele dagen voor de CrossCup.

Foto: Jeroen De Meyer

Man in vorm is misschien wel Jeroen D’hoedt. Hij mocht niet mee naar het EK veldlopen maar bleef allerminst bij de pakken zitten. D’hoedt leverde in het buitenland enkele straffe prestaties af wat de concurrentie ongetwijfeld niet is ontgaan. Kan hij verrassen? Robin Hendrix en Dame Tasama maakten de voorbije manches mee het mooie weer en zullen eveneens zondag aan de startlijn verschijnen. Niemand die eraan twijfelt dat ook zij hun vel duur zullen verkopen. Ook Lander Tijtgat zal zich na zijn blessure opnieuw in de debatten mengen. In tegenstelling tot andere jaren maken er geen grote buitenlandse namen hun opwachting in Hannuit.

Simon Debognies zal door zijn blessure die hij tijdens het EK veldlopen opliep zijn leiderspositie in het belofteklassement niet kunnen verdedigen. Dat betekent goed nieuws voor zijn trainingsmaatje Dorian Boulvin die zijn kans om die leiderspositie over te nemen zienderogen ziet stijgen.

Dries Basemans, Steven Casteele en Yannick Michiels zijn misschien een maatje te klein om echt voor het podium mee te strijden, maar worden ook hoog in de uitslag verwacht.

Kan Nina Lauwaert ook de internationale concurrentie aftroeven?

Nina Lauwaert bewees de laatste weken al dat zij heer en meester is in het Belgische veldlopen en ook internationaal haar mannetje kan staan. Dat laatste mag ze zondag opnieuw bewijzen want met de Poolse Anna Gosk en Katarzyna Rutkowska, de nummers 1 en 2 van de CrossCup-manche van Mol is de buitenlandse concurrentie niet min. Afgelopen weekend moest Lauwaert Gosk nog ruim voor zich laten tijdens de Great Stirling XCountry. Kan de ROBA-atlete deze keer meer weerwerk bieden? Met de Roemeense Roxana Barca op de deelnemerslijst krijgt Lauwaert er alvast nog een derde taaie klant bij.

“Na een aanslepende virale infectie op de luchtwegen die mij belemmerde om afgelopen weekend voluit te gaan, ben ik weer aan de betere hand. Jammer genoeg had deze infectie een weerslag op mijn opbouwperiode. Ik hoop toch om zondag fris aan de start te verschijnen, want de buitenlandse concurrentie zal er zeker een harde strijd van maken“, reageerde een eveneens door ziekte geplaagde Lauwaert.

De concurrentie in eigen land heeft echter ook niet stilgezeten. Op de Sylvestercross in Soest kwamen Imana Truyers, Hanna Vandenbussche en de huidige leidster in het klassement, Sofie Van Accom recent nog tegen elkaar uit. Truyers toonde zich toen nipt de sterkste van de drie Belgen. Hannuit wordt echter een heel andere omloop dan het mulle zand in Soest, maar ook met een goed laagje modder kan Truyers wel overweg. Op basis van de uitslag in Soest wordt zij misschien wel de grootste belager voor Lauwaert in de strijd om beste Belgische. Net achter hen zullen Van Accom en Vandenbussche wellicht weer een strijd uitvechten, al mogen hun kansen op winst zeker niet afgeschreven worden.

Vandenbussche en Truyers – Foto: Peter Wagemans

Bij de vrouwen ziet de leider in het belofteklassement, Lisa Rooms, eveneens af van deelname. Elise Vanderelst opteert misschien voor de korte cross waardoor Vanessa Scaunet quasi vrij spel zou krijgen bij de beloften. Hanne Verbruggen liep afgelopen weekend heel overtuigend naar winst tijdens het PK veldlopen en lijkt klaar om weer op het hoogste niveau mee te draaien.

Open strijd in de korte cross bij de mannen

De korte cross lijkt een mooie strijd te gaan worden aangezien het aanduiden van favorieten behoorlijk moeilijk is. Met Ismael Debjani, Pierre-Antoine Balhan, Wesley De Kerpel, Ali Hamdi en Valère Hustin staan er heel wat mannen aan de start die goed uit de voeten kunnen op een korte cross. Ook Thomas De Bock en Dieter Kersten gaan zich voor de verandering aan een korte cross wagen.

Bij de vrouwen staat er eveneens een korte cross op het programma. Wie hieraan deelneemt is vooralsnog niet bekend.