Maar liefst drie Belgen maken deel uit van de voorlopige startlijst bij de elite mannen voor de London Marathon. De marathon vindt dit jaar plaats op zondag 28 april. Bashir Abdi, die in Londen pas aan zijn tweede marathon toe is, krijgt het gezelschap van Thomas De Bock en Dennis Laerte. Eliud Kipchoge, Mo Farah, Wilson Kipsang en Abraham Kiptum zijn de grootste internationale namen op de voorlopige deelnemerslijst. Ook bij de vrouwen kan de organisatie uitpakken met een stevig deelnemersveld.

Van Bashir Abdi mogen we in de Britse hoofdstad het nodige verwachten. Abdi debuteerde vorig jaar in Rotterdam met een chrono van 2u10:45 én dat ondanks een zware valpartij bij de start. De atleet kwam bijgevolg gehavend over de finish van zijn eerste 42,195km. In Londen zou onze landgenoot, die op 10 februari 30 wordt, kunnen profiteren van de deelname van enkele sterke Britten zoals Callum Hawkins en Dewi Griffiths. Beide heren lieten al verstaan dat ze hun PR’s van respectievelijk 2u10:17 en 2u09:49 willen aanvallen. Ook de Nederlander Michel Butter komt aan de start in Londen. Butter dook in het verleden al onder 2u10. Andy Vernon, meermaals de kwelduivel van onze landgenoten in het veldlopen, debuteert tijdens de London Marathon.

Voor Thomas De Bock wordt London zijn derde marathon, nadat hij eerder al in Antwerpen en Berlijn aan de start verscheen in 2018. In Berlijn verbeterde De Bock zich naar 2u15:19. Dennis Laerte was in 2017 goed voor een chrono van 2u16:29 tijdens de marathon van Eindhoven. De 34-jarige Laerte kreeg in 2018 af te rekenen met blessures en wil in Londen tonen dat die chrono geen toevalstreffer was. De Bock hoopt zijn progressie door te trekken.

Dennis Laerte – Foto: Peter Wagemans

“Het doet deugd om samen met Thomas naar Londen te kunnen trekken. Hopelijk slagen we er allebei in om die muur van 2u15 te slopen. Het zal ongetwijfeld snel gaan van in het begin. Het feit dat we van start mogen gaan in één van de meeste gerenommeerde marathons is al een overwinning op zich. Hopelijk kan ik in een goede conditie aan de start verschijnen”, luidt het bij Laerte.

Voor deelname aan het WK in Qatar moet 2u12:10 gelopen worden. Abdi gaf eerder al aan geen interesse te hebben in de WK-marathon in de overdreven hitte in Doha. Een ploegenklassement op de marathon wordt tijdens dat WK niet gemaakt.

Clash of the Titans, zowel bij de mannen als bij de vrouwen

De organisatie van de London Marathon is er opnieuw in geslaagd om een topveld samen te stellen. Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge gaat op jacht naar zijn vierde winst in Londen. Al zal de 34-jarige Keniaan daarvoor opnieuw moeten afrekenen met Mo Farah, die in tegenstelling tot vorig jaar een pak meer ervaring heeft op de afstand. Farah won in oktober de Chicago Marathon in een chrono van 2u05:11 en is vastberaden om de beste marathonloper aller tijden het vuur aan de schenen te leggen. Kipchoge kan in Londen zijn tiende opeenvolgende zege boeken in een topmarathon, wat ongezien zou zijn.

Farah tijdens de London Marathon in 2018 – Foto: Marco Verch

Er zijn echter nog kapers op de kust. Wilson Kipsang was in 2012 en 2014 de beste in Londen. De Keniaan kon de afgelopen jaren echter nooit overtuigen in groot gezelschap en is dus uit op revanche. Abraham Kiptum verbaasde vriend en vijand eind oktober door naar het WR op de halve marathon te snellen met 58’18. Er wordt logischerwijs het nodige verwacht van Kiptum. Hetzelfde kan gezegd worden over Tola Kitata, die vorig jaar Eliud Kipchoge tot en met kilometer 35 kon bijbenen en daardoor tweede werd in Londen.

Bij de vrouwen komen voor het eerst in de geschiedenis vijf vrouwen aan de start met een PR dat sneller is dan 2u19. Vivian Cheruiyot won vorig jaar eerder verassend in Londen, nadat wereldrecordhoudster Mary Keitany (2u17:01) en Tirunesh Dibaba verschroeiend van start gingen en die inspanningen ook moesten bekopen. Keitany en Dibaba azen op revanche na hun gemiste kans van vorig jaar. Een aanval op het absolute wereldrecord bij de vrouwen (een race waarin mannelijke hazen worden voorzien; red.) van Paula Radcliffe lijkt in tegenstelling tot vorig jaar niet aan de orde. Radcliffe kwam in 2003 in Londen tot een duizelingwekkende 2u15:25. Gladys Cherono en Brigid Kosgei doken eveneens al onder 2u19. Cherono won in september voor de derde keer de marathon van Berlijn. Kosgei werd vorig jaar tweede in Londen en boekte later dat jaar haar eerste grote overwinning in Chicago.

Mary Keitany – Foto: Katie Chan

Hieronder kan u het volledige eliteveld terugvinden.

https://www.instagram.com/p/Bsx895chdBn/