Pieter-Jan Hannes was na afloop van de korte cross op de Structabo CrossCup in Roeselare héél uitgelaten. Daar had de 26-jarige atleet zijn redenen voor. Na zijn passage op de lange cross in Mol, waar hij niet presteerde zoals verwacht, begonnen veel mensen te twijfelen aan zijn kunnen. In Roeselare bewees de man met de haarband dat hij absoluut niet is afgeschreven.

Pieter-Jan Hannes opteerde in Roeselare, met het oog op de Mixed Relays op het EK veldlopen, voor de korte cross. Op die manier kon Hannes zijn mindere prestatie in Mol rechtzetten. Hij liep na de start naar de leiding en zou die niet meer afstaan. Het werd de eerste overwinning voor de atleet in jaren. Zijn vreugde-uitbarsting was erg zicht- en hoorbaar na de finish.

“Dit doet enorm veel deugd. Weet je wel hoe lang het geleden is dat ik nog eens gewonnen heb? (lacht; red.) Het is ambetant om te weten dat je zelf goed bezig bent, maar toch van veel mensen moet horen dat ik allerlei zaken fout aanpak. Ik doe gewoon mijn eigen ding. Ik liep echter niet puur op frustraties. Op basis van mijn prestatie in Mol zou ik niet aan de Mixed Relays mogen deelnemen, na vandaag ligt dat net iets anders. Ik kon op voorhand wel zeggen dat ik nog steeds de beste korte crosser van het land ben, maar dan moet je het natuurlijk ook bewijzen”, vertelde Hannes na afloop van de korte cross.

“Enige land met 1500m-lopers van niveau die kunnen crossen”

Hannes wordt normaliter vergezeld in Tilburg door Ismael Debjani, Sofie Van Accom en Elise Vanderelst. Al zijn de laatste twee dames ook in de running om individueel deel te nemen bij respectievelijk de senioren en beloften vrouwen.

Debjani links in het wit, Hannes centraal en Wesley De Kerpel rechts – Foto: Peter Wagemans

“Ismael doet sowieso mee en ik heb onderweg gevoeld dat hij die korte cross echt wel beheerst. De bal lig voorlopig in het kamp van Sofie denk ik, maar met Renée Eykens hebben we iemand die zeker van hetzelfde kaliber is. Ik denk dat we met het huidige team echt wel sterk kunnen presteren in Tilburg, zeker gezien het feit dat er weinig pure 1500m-lopers zijn in Europa die ook nog eens kunnen crossen”, gaat de atleet voort.

Tilburg als opstap naar EK in zaal

Het EK veldlopen vindt plaats in Tilburg, een bijzondere stad voor Hannes, aangezien hij speciale herinneringen heeft aan die wedstrijd. Bovendien liep de man van OLSE nog nooit op het nieuwe parcours aan de Beekse Bergen.

“In 2011 is mijn grootvader overleden na mijn winst op de Warandeloop bij de junioren (de emoties werden zijn grootvader te veel, waardoor hij een hartstilstand kreeg; red.). Daardoor is Tilburg natuurlijk iets waar ik altijd met veel gevoelens op terugkijk. Het nieuwe parcours wil ik absoluut eens belopen én nu is de ideale gelegenheid. Mentaal kan het als opstap dienen naar het EK indoor in Glasgow en het WK outdoor in Doha. Ik denk niet dat je speciaal kan voorbereiden met het oog op die Mixed Relays, maar iedereen zal er wel sterk willen zijn”, aldus Hannes.

“Lange cross was perfect voor mij geweest, maar ben een andere atleet nu”

De lange cross in Roeselare volgde Hannes met grote ogen, ondanks het feit dat hij niet veel later zelf aan de bak moest. Hij zag er Isaac Kimeli zegevieren na een spannende race.

“Het is logisch dat ik de lange cross volg hé. Dat zijn dus wel mijn vrienden hé en euh ik heb er al zo weinig… (lacht; red.), dan moet je dat toch een beetje volgen hé. Enfin het zijn mijn concullega’s. Soms willen we elkaars ogen eruit krabben, maar uiteindelijk kunnen we de volgende dag bij elkaar aan tafel zitten. Ik vond het een aangename race om te volgen. Ik had zo’n cross supergraag gelopen een paar jaar terug, maar ik ben een andere atleet nu. Die keuze heb ik bewust gemaakt en dat was in Mol duidelijk, vandaar ook mijn beslissing om hier vandaag de korte cross te lopen”, besloot de Belgische recordhouder op de mijl.