Isaac Kimeli heeft op indrukwekkende wijze revanche genomen op zijn niet-selectie van vorig jaar. Kimeli was zijn clubgenoot Robin Hendrix en Lander Tijtgat te snel af na een thriller van formaat. Dame Tasama en Michael Somers finishten als vierde en vijfde. De ploeg voor het EK in Tilburg lijkt bij deze vast te liggen. Simon Debognies haalde het bij de beloften.

Wat krijg je als er meer dan een handvol favorieten aan de start verschijnen? Juist, een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. Een grote kopgroep met alle verwachte namen werd gevormd en ging relatief behoudend van start. Uitmaken wie de sterkste indruk gaf was bijzonder moeilijk aangezien iedereen zijn duit in het zakje deed en het kopwerk niet schuwde. Niet lang na de start werd opnieuw de Runners’ Lab tussensprint gehouden. Isaac Kimeli en Dame Tasama zagen die drie extra punten voor het eindklassement wel zitten en liepen de longen uit hun lijf om ze binnen te halen. Het waren uiteindelijk de jongere benen van Kimeli die het nipt haalden. Wie dacht dat deze tussensprint hen nadien zuur zou opbreken had het mis, alleszins in het geval van Kimeli. Beide atleten waren niet weg te denken uit de kopgroep en staken geregeld hun neus aan het venster. Toch was het vooral Lander Tijtgat die het meeste werk verrichtte. Dries Basemans en Jeroen D’hoedt kregen het na verloop van tijd moeilijk om aan te klampen en moesten de rest laten gaan. Door toedoen van een snedige tempoversnelling van Robin Hendrix moesten ook Tasama en een sterke Michael Somers eraan geloven. Zo bleven er nog drie atleten over voor de winst: Hendrix, Tijtgat en Kimeli. Het OEH-duo bleek nog de meeste brandstof in de tank te hebben en verschalkten een wederom sterke Tijtgat. Kimeli en Hendrix gingen samen de laatste rechte lijn in. Kimeli kende geen genade en verwees zijn trainingsmakker zonder pardon naar het zilver. Iets waar Hendrix niet rouwig om zal zijn, want een tweede plaats op zo korte afstand van Kimeli is ronduit indrukwekkend. Nog geen tien seconden later snelde ook Tijgat over de finish waardoor het podium bekend was. Lang was het niet wachten op de achtervolgers want binnen de vijf seconden waren ook Tasama en Somers reeds gefinisht. D’hoedt kwam als zesde Belg over de meet op 26 seconden van Kimeli en ziet zo zijn EK-kansen slinken.

Debognies maakt favorietenrol waar bij de beloften

Simon Debognies durfde het als enige aan om zich bij de kopgroep te scharen. Voor Dieter Kersten, Clement Deflandre, Dorian Boulvin en Jennen Mortier zou dat tempo zelfmoord geweest zijn waardoor zij zich net achter dit elitegroepje groepeerden. Debognies kreeg het moeilijk om het hoge tempo vooraan te kunnen volhouden en liet zich stilaan uitzakken. Zijn voorsprong kwam echter nooit in gevaar waardoor hij op eenvoudige wijze de overige beloften het nakijken gaf. Meer spanning was er bij de achtervolgende beloften. Een sprint besliste daar over de uiteindelijke uitslag. Deflandre haalde hier zijn gram thuis en verwees Kersten, Mortier en Boulvin naar de derde, vierde en vijfde plaats. Het verschil tussen de nummer één en vijf bedroeg amper tien seconden waardoor ook bij de beloften wel eens een grote ploeg zou kunnen worden afgevaardigd.

Hannes staat er weer op de korte cross

Het was even geleden dat we Pieter-Jan Hannes nog eens aan de start van een korte cross mochten verwelkomen. In Roeselare was hij er opnieuw bij om zo zijn mogelijke selectie voor de Mixed-Relays kracht bij te zetten. De man met de haarband toonde zich doorheen de wedstrijd het sterkst. Ismael Debjani had het moeilijk om zijn compagnon op de 1500m bij te houden, maar kan op het einde altijd nog een stevige versnelling uit de benen schudden waardoor Hannes nog lang niet zegezeker was. Hannes hield toch stand en schreef de winst op zijn naam. De ontlading was groot bij de atleet van OLSE. Debjani verzekerde zich wel van het zilver en Pierre-Antoine Balhan werd derde.

Wie anders dan Van De Velde bij de junioren?

De winnaar van de juniorencross was allerminst een verrassing. Tim Van De Velde toonde opnieuw zijn dominantie door de anderen op ruime afstand te laten finishen. Thomas Vanoppen en Lucas Da Silva hielden nog behoorlijk stand en finishten als tweede en derde. Rayan Vanderpoorten mag met zijn vierde plek nog de hoop koesteren dat hij een eventuele ploeg mag versterken.